»

Vesoljsko dvigalo - tekmovanje

vir: NASA
News.com - NASA gosti tekmovanje, na katerem se bo sedem prijavljenih moštev iz ZDA in Kanade pomerilo v izdelavi konceptnega vesoljskega dvigala. Ekipe morajo pripraviti robotizirana dvigala in trak, po katerem se bodo na tekmovanju vzpenjala. Vzpeti se bodo morali 50 metrov visoko in ob tem prenesti nekaj tovora, z minimalno hitrostjo vsaj 1 m/s. Zmagala bo ekipa, ki bo v treh poskusih zbrala največ točk. Le-te se bodo izračunale na podlagi mase prepeljanega tovora in povprečne hitrosti dvigala. Vsekakor bodo rezultati dela ekip zanimivi za nadaljne raziskovanje vesoljskega dvigala, ki bi pomenilo poceni prevoz opreme in ljudi v orbito Zemlje. Več o tekmovanju...

52 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

Kako se drobi keks?

Google - Vprašanje, zakaj se drobi keks, si je postavil Qasim Saleem, študent, ki trenutno dela o tem doktorsko dizertacijo.

S pomočjo laserskega žarka je opazoval proces pečenja ter nato ohlajanja piškotov in prišel do presenetljivega odkritja. Pri ohlajanju se zunanji del piškota navlaži in zato razširi, medtem ko v sredini izgublja vlago in se skrči. Zaradi tega pride do izredno majhnih razpok, zaradi katerih je potem keks bolj občutljiv na pritiske iz okolja.

And that's the way the cookie crumbles...

17 komentarjev

Space Shuttli se bodo vrnili

New Scientist - Po januarski nesreči Columbie, v kateri je tragično izgubilo življenje sedem astronavtov in ki je za nedoločen čas prekinila izvajanje ameriškega vesoljskega programa, v NASI spet načtrujejo nove polete Space Shuttlov. Obsežna preiskava o nesreči se bliža koncu, tako da se znanstveniki spet pospešeno pripravljajo na nove lete. Kot pravijo tiskovni predstavniki, NASA optimistično upa, da ji bo naslednje vesoljsko plovilo uspelo poslati med zvezde naslednjo pomlad, natančneje med 11. marcem in 6. aprilom. Več o tem.

9 komentarjev