»

Firefox in Chrome ne bosta več podpirala FTP

ZDNet - Nekoč je bil glavni protokol za prenos večjih datotek z interneta, sedaj pa ga vsaj v brskalnikih kmalu ne bo več. Mozilla je sporočila, da bo v eni izmed prihodnjih verzij brskalnika Firefox odstranila podporo za protokol FTP. To pomeni, da uporabniki ne bodo mogli več dostopati do strežnikov FTP in prenašati datotek neposredno iz brskalnika. Razlog je varnostne narave, pojasnjujejo v podjetju. Namesto zastarelega FTP, katerega del kode je star, nevaren in pomanjkljivo vzdrževan, svetujejo uporabo HTTPS.

V verziji Firefox 77, ki bo bržkone izšla junija letos, bo FTP onemogočen. Še vedno ga bodo uporabniki lahko izrecno aktiviral, torej podobno kot so storili za Flash. V začetku leta 2021 pa bo podpora popolnoma odstranjena in je ne bo možno omogočiti.

Podobno načrtuje tudi Google, ki je že avgust lani naznanil, da se iz Chroma podpora za FTP poslavlja. Prvi korak, torej deaktivacija, je bil predviden za Chrome 81, ki je v beta fazi, a se je zaradi pandemije odmaknil. V še...

52 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Izšel Firefox for Mobile 1.0

vir: engadget
engadget - Projekt, pred časom poznan tudi kot Fennec, je končno dosegel prvo popolnoma stabilno različico, 1.0. Brskalnik je zaenkrat v različici 1.0 sicer na voljo le za operacijski sistem Maemo, medtem ko je različica za Windows Mobile še vedno v alfa stadiju, za Android pa še pripravljajo prvo javno izdajo. Mobile Firefox 1.0, ki si ga lastniki Nokie N900 in N810 že lahko namestite, s seboj prinaša podporo Weave, ki omogoča deljenje zaznamkov, zgodovine, gesel in še česa prek več različnih sistemov, tudi mobilnih. Podpira tudi Awesome Bar, ki omogoča iskanje po spletu in zgodovini, brskanje v zavihkih, razširitve, ter se zaveda vaše lokacije in tako prilagodi zemljevide in ostale informacije, povezane z lokacijo. Vgrajena je tudi podpora Adobeovemu Flashu,...

30 komentarjev

Izid Firefoxa 1.1 začasno prestavljen

Beta News - Ben Goodger je v svojem blogu naznanil, da bo izzid Firefoxa 1.1 iz Marca letos prestavljen na kasnejši čas, zaradi veliko popravljenih hroščev in da bo izšla stabilna aplikacija. Nihče ni oznanil točnega datuma za izid različice 1.1. Najprej bo izšla alfa različica, ki ne bo namenjena javnosti, sledila ji bo javna predogled različica, potem nekaj kandidatov za izzid(Release Candidate) nato pa končna različica brskalnika. Med večjimi spremembami in popravki v Firefoxu 1.1 velja izpostaviti popravek za hrošča, ki povzroča, da si brskalnik ne zapomni pozicije na strani med tem, ko se pomikamo naprej in nazaj med spletnimi stranmi. Posodobitev, bo tudi poskrbela za pravilen prikaz nekaterih spletnih strani z na Mozilli temelječimi brskalniki. Firefox 1.1 je prvi korak proti različici 1.5 in kasneje 2, ki jo lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Več

25 komentarjev

Samo Konqueror prestal varnostni test

Slo-Tech - Slashdot je objavil novico, da so odkrili novo varnostno luknjo v vseh brskalnikih. Samozavestno sem sledil povezavi v prepričanju, da se me kot uporabnika Mozille na Linuxu novica pravzaprav ne tiče. Ko se je izkazalo, da Mozilla 1.7.3 testa ni prestala, me je radovednost gnala naprej. Test sem izvedel še z naslednjimi brskalniki: 1. Firefox 1.0 za Linux - 2. Opera 7.54 za Linux - 3. Netscape 7.2 za Okna, nameščen s CrossOver v Linuxu - 4. IE 6, nameščen s CrossOver v Linuxu - 5. Firefox 1.0 za Okna, nameščen v Windows 98, ki tečejo na VmWare v Linuxu - 6. Konqueror. Od vseh naštetih je test uspešno prestal samo Konqueror.

68 komentarjev

Thunderbird tik pred različico 1.0

Mozillazine - Izšel je Thundebird 1.0 RC1, kar je znak, da je v odprtokodnem svetu tako čislana različica 1.0 že zelo blizu. Nova različica odpravlja hrošče in izpopolnjuje stare zmogljivosti. Izboljšan je prehod iz ostalih poštnih odjemalcev, izpopolnjena je podpora RSS, večim identitetam, skupinskim sporočilom in in še marsikaj.

Žal pa nova različica, tako kot že nekaj prejšnjih, prinaša tudi slabost, in sicer kompleksen sistem lokalizacije. Tako zadnji Thunderbird spet ni poslovenjen, zato srčno upamo, da bo čimprej prevzel Firefoxov sistem lokalizacije.

16 komentarjev

Na Firefox 1.0!

Slo-Tech - V torek, 9. novembra, izide Firefox 1.0. Ta izjemen dogodek bomo počastili z zabavo v okviru Pipinega odprtega termina v Kiberpipi na Kersnikovi 6. Ob 19.00 bomo najprej poslušali predavanje o namestitvi usmerjevalnika v Debian Linuxu, ob 20.00 pa se začne Firefoxova zabava.

Prisotni bodo podporniki Firefoxa in drugih odprtokodnih projektov, tako da nam ob kramljanju o razširjanju Firefoxa v Sloveniji ne bo dolgčas. Zabavali se bomo ob čaju in mandarinah, pripravljamo pa tudi posebno polnitev vina ob izidu Firefoxa 1.0. Prijavite se!

Na zdravje v Kiberpipi!

54 komentarjev

Firefox 1.0 RC 1

Mozillazine - Izšla je ena izmed zadnjih različic priljubljenega brskalnika pred splavitvijo različice 1.0. Firefox 1.0 RC 1 je nadgradnja predstavitvene izdaje Firefoxa 1.0 PR in ne prinaša novih zmogljivosti, odpravlja pa 250 hroščev.

Uradne najave prvega kandidata za končno različico še ni, zato se za prenos odpravite na strežnik FTP, kjer je zbranih tudi nekaj lokaliziranih različic in med njimi so tudi slovenske (XPI, Linux, Windows, Mac OS X). Veseli bomo, če boste preskusili slednje.

Pred kratkim je bil posodobljen tudi načrt za izdajo naslednjih različic Firefoxa. Firefox 1.0 naj bi tako izšel 9. novembra (11/9).

9. novembra bo splet spet naš!

12 komentarjev

Obletnici

Slo-Tech - Danes mineva deset let od izdaje prve proste različice beta brskalnika Netscape Navigator. CNET News.com je pripravil cel sklop člankov na temo Netscapa, Mozille, Firefoxa in preostanka trga spletnih brskalnikov. Izmed alternativ se trenutno najbolje godi Firefox, ki bi s pridobitvijo vidnejšega deleža utegnil korenito prispevati k izboljšanju "razmer" na enem izmed najpomembnejših softverskih trgov.

Druga slavljenka pa je pisarniška zbirka OpenOffice.org, ki je stara 4 leta. Na današnji dan leta 2000 je namreč podjetje Sun Microsystems odprtokodni skupnosti izdalo izvorno kodo zbirke StarOffice.

Še na mnoge procente!

20 komentarjev

Firefox 0.10.1

Slashdot - Pri Mozilli so izdali popravek za njihov spletni brskalnik Firefox 0.10. Vsi uporabniki le-tega si lahko dolpotegnete celoten Firefox 0.10.1, priporočljivo pa je da imate vklopljeno samodejno preverjanje za popravke (Tools - Advanced - Software update), ki vas bo avtomatsko opozorilo o novi verziji in vam ponudilo možnost, da si posnamete samo popravek.

Omenjeni popravek odpravi luknjo v brskalniku, preko katere lahko spletna stran briše datoteke v uporabnikovi mapi, kjer shranjuje svoje downloadane stvari.

Izvorna novica

59 komentarjev

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev