»

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa

Microsoft - Microsoft, softverski gigant iz Redmonda, je pri neodvisnem svetovalnem podjetju Wipro Technologies naročil raziskavo o stroških nadgradnje Microsoftovih in odprtokodnih programskih rešitev za namizne sisteme in strežnike.

Wipro je opravil raziskavo ( PDF) v kar 90 podjetjih (2.500 - 113.000 zaposlenih), kjer sočasno uporabljajo tako Windows kot tudi odprtokodne operacijske sisteme.

Rezultati so zanimivi, saj so odkrili, da so stroški nadgradenj računalnikov z nameščenim sistemom Windows precej (13-33 %) manjši kot pri Linuxu, tudi takrat, ko je število popravkov za Windows večje.

Kljub temu, da je raziskava bila naročena s strani Microsofta, se je potrebno vprašati, koliko takih raziskav iz resničnega sveta še potrebujemo, da bomo spredvideli Resnico.

78 komentarjev

Novell in Mandrakesoft odgovarjata Ballmerju

Google News - Steve Ballmer je s svojim 2600 besed dolgim pismom o ugodnem Windowsu in dragem Linuxu stopil na žulj razvijalcem Linuxa, ki so se seveda takoj odzvali. Predstavniki Novella, ki si lasti SuSE, in Mandrakesofta Ballmerja seznanjajo, da je v svoji primerjavi izbral le tiste podatke, kjer je Windows v prednosti.

To seveda pušča senco dvoma na Microsoftovo kampanijo "Get the Facts", kjer so dejstva (Facts) definirana na Microsoftov način. Tudi uporabljeni podatki, predvsem o hitrosti in varnosti, so pridobljeni iz raziskav, ki jih je naročal Microsoft in ki so daleč od nepristranskosti. Več o tem.

Računanje je igra.

91 komentarjev

Ballmer: Windows cenejši kot Linux

Microsoft - Steve Ballmer, prvi mož prve softverske hiše, je napisal e-pismo o tem, kako je za podjetja Windows cenejši kot Linux oz. UNIX. Kot prednosti omenja predvsem majhne stroške postavitve, manj potrebnega časa za načrtovanje, več razpoložljivih strokovnjakov, manjše število potrebnih strežnikov ter nenazadnje tudi varnost in hitrost. Za primerjavo navaja še nekaj ne-sponzoriranih podjetij, ki so z izbiro Microsoftovih izdelkov prihranila veliko časa in denarja.

Ali (spet) prihajajo časi, ko se bodo ljudje naučili računati?

65 komentarjev

Spet luknje v Windowsih

Slashdot - Microsoft je izdal seznam desetih novoodkritih lukenj v operacijskem sistemu Windows. Med njimi po kritičnosti najbolj izstopata dve.

Prva omogoča izvajanje zlobnekode™ skoz luknjo v pregledovanju JPEG slik. Če je uporabnik prijavljen kot administrator, to potencialno omogoča komurkoli izvajanje poljubne kode na ciljnem računalniku.
Druga pa se ukvarja prav tako z izvanjanjem zlobnekode™, tokrat skozi luknjo v Raziskovalčevi podpori za stisnjene (ZIP/CAB) datoteke. Ta prav tako kot prejšnja tudi omogoča spremnijanje datotek na računalniku ter izvajanje poljubnih ukazov.
Sta pa obe luknji že popravljeni v drugem servisnem paketu za Windows XP, popravki za Windows 2003 Server se pa dobijo na Microsoftovi strani.

Izvorna novica.

31 komentarjev

MySQL bo uporabljal Microsoftov odprtokodni program

Slashdot - Namestitveni programi v prihajajoči različici MySQL 4.1 podatkovne baze bo izdelan s prvim Microsoftovim Open-Source projektom - Windows Installer Toolsetom.
Ta namestitveni program uporabljajo zato, da pretvorijo MSI datoteko, ki jo uporablja InstallShield v XML, kateri bi njim naj omogočal večjo kontrolo nad namestitvenim postopkom.
Omenili pa so tudi da so se odločili za ravno ta program zato, ker želijo pokazati dobro vero do Microsfta. Namreč, ko je Microsoft pred nekaj časa izdal ta projekt pod Open-Source (CPL) licenco, so bili nekateri skeptični, še posebej zaradi tega ker vključuje posebno XML shemo, katero bi lahko Microsoft kadarkoli patentiral ravno tako, kot Officevo XML shemo.

Več o tem v izvorni novici.

6 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev