»

Nov članek: urejanje napajalnih kablov

Slo-Tech - Že dolgo opažamo trend, da industrija, ki proizvaja računalniške komponente, včasih pokuka v peskovnik entuziastov (spomnite se okroglih IDE kalbov). Vsak, ki vsaj enkrat tedensko odpre stranico ohišja in stika po komponentah ve, kako so lahko neurejeni napajalni kabli moteči. Zadnje čase opažamo, da že izdelovalci najboljših napajalnikov uredijo kable oziroma celo omogočijo odstranitev neuporabljenih (redki so tisti, ki bi imeli zasedenih vseh 10 Molex priključkov). Za vse tiste, ki takih napajalnikov še nimate, je Samo Cerkovnik spisal članek o tem, kako se vse kable lično obleče in tako omogoči boljši pretok zraka. Pa tudi izgled ni od muh.


Za obsežnejše komentarje še tema na forumu.

13 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi namiznik

Computator convertibus

Slashdot - Že dalj časa opažamo, da namizni računalniki vse bolj posnemajo prenosnike. Pa ne samo v barvi, ki že zdavnaj ni več izključno bela, pač pa tudi v nekaterih manj opaznih podrobnostih, npr. v naslonjalih za roke na tipkovnici. Po besedah Davida Hilla, IBM-ovega glavnega oblikovalca, se je oblika prenosnikov v zadnjih desetih letih neprestano izboljševala, zdaj pa je že povsem blizu zgornje kakovostne meje. K temu je veliko pripomogla tudi usmeritev VelikegaModrega™, ki zunanjosti prenosnikov daje prednost pred notranjostjo [:D]. Oblikovalci ameriškega giganta pa so nas kljub temu spet presenetili. Predstavili so prototip prenosnika, ki se ga da enostavno pretvoriti v namizni računalnik in narobe.

6 komentarjev

Mrežice za ventilatorje - Thermaltake style

Tweakers Australia - Zdi se, da se podjetje Thermaltake vse bolj razvija v giganta, ki, kar se tiče hlajenja, ponuja že marsikaj - od ohišij in hladilnikov do okroglih IDE kablov ... in seveda mrežic za ventilatorje, ki so si jih ogledali na Tweakers Australia. Ponavadi na tržišču videvamo predvsem aluminijaste primerke, Thermaltake pa hoče vedno biti nekaj posebnega, zato je ponudil bakrene mrežice. To pa seveda ni nič slabega, saj Thermaltakove bakrene mrežice, če gre verjeti avtorju članka, izgledajo naravnost fantastično.

0 komentarjev

Akasini zviti IDE kabli

Blarg Overclocking - Akasa zadnje čase ni poznana samo po odličnih hladilnikih in svojih oblogah proti hrupu, ampak tudi po odličnih okroglih IDE kablih, ki so za sodobno navijanje postali že malone nuja, ker omogočajo mnogo boljši pretok zraka po ohišju kot pa nerodni ploščati sorodniki. Vendar to ni edina odlika kablov, saj se svetijo v temi in so - verjeli ali ne - celo bolj zmogljivi od običajnih ploščatih IDE kablov. Več o teh malih čudih, ki se jih najbrž nebi branil nihče, si lahko preberete v testu na Blarg OC.

3 komentarji

Prihodnost hlajenja

več strani - Marsikaj razmišljam o prihodnosti hlajenja procesorjev... Po mojem mnenju bodo še kar nekaj časa glavno vlogo igrali zračni hladilniki, toda vprašanje je, v kakšni obliki. Zadnje čase opažamo prehod na druge, bolj prevodne kovine (predvsem baker), toda kako daleč se lahko gre na takšen način? Ali je rešitev le v večjih hladilnikih z večjimi ventilatorji ali pa je mogoče narediti kaj bolj elegantenga? Pot v pravo smer so definitivno alternativne oblike hladilnikov, toda po mojem mnenju leži prihodnost v toplotno izredno prevodnih polimerih. Lep primer je ta polimer, katerega toplotna prevodnost je res povsem neprimerljiva z današnjimi materiali. Če bi ga uporabili za hlajenje procesorjev, bi lahko tudi najbolj vroče ohladili z velikim kosom polimera ter enim sistemskim hladilnikom. Mogoče se nam bodo naši overclockerski vnuki smejali, ko jim bomo pripovedovali o aluminijastih in bakrenih zračnih hladilnikih z ogromnimi in glasnimi ventilatorji ....

3 komentarji