»

Longhorn vse bližje

E-week - Microsoft novinarjem neprenehoma dostavlja nove informacije glede njihovega prihajajočega operacijskega sistema, Longhorn, katerega končna različica je napovedana za konec prihodnjega leta.

Tokrat je potrdil čas prihoda prve testne različice novega sistema. Tako bo letošnje poletje na voljo Longhorn Beta 1 za delovne postaje ter Longhorn Beta 1 za strežnike. Tako se bodo razvijalci programske opreme in tudi skrbniki sistemov lahko začeli navajati na novo okolje ter morebiti predlagali spremebe v funkcionalnosti sistema.

Sočasno je Microsoft tudi omenil, da obstaja velika možnost, da bo poleg različice za delovne postaje in strežnike na voljo tudi različica za domače strežnike, kjer naj bi bili med drugim shranjeni uporabniški računi, datoteke, dokumenti.

60 komentarjev

Želite prvi okusiti Xandros Desktop 3.0?

MadPenguin.org - Xandros, komercialni distributer Linuxa, ki zelo spominja na nek drug operacijski sistem, zbira preskuševalce razvojne različice prihajajočega Xandros Desktopa 3.0. Nova različica naj bi izšla še letos, podjetje pa poskuša poiskati čim več prostovoljcev z različno strojno opremo in z različnimi izkušnjami, ki bi pripomogli k izboljšanju sicer komercialne distribucije. Prijava.

1 komentar

Wolframov A New Kind of Science prosto dostopen

Slashdot - Stephen Wolfram je v svojem delu A New Kind of Science predlagal korak, ki je temeljito pretresel znanstveno srenjo. Ideja sama je pravzaprav zelo preprosta in niti ne izvirna. Pred njim je v tej smeri deloval že Edward Fredkin, a stvari ni dovolj domislil, kar ga je vpričo radikalnosti trditev pahnilo v pozabo.

Za osnovo vsem fizikalnim pojavom je Wolfram postavil celularne avtomate. S tem vsi, še tako abstraktni postopki postanejo variacija na zelo preprosto osnovno temo. Zadostujeta že dve stanji, 0 in 1. Potemtakem je vse okoli nas (vklučno z nami) program, ki se izvaja, oziroma je posledica delovanja kopice teh avtomatov, Turingovih strojev, ki jih določajo nekoliko bolj biološko navdahnjeni aksiomi. Kot podporo v prid njegovim trditvam lahko vzamemo uspešnost bioloških algoritmov pri reševanju široke palete matematičnih problemov.

Vsi, ki ste za knjigo že slišali, se gotovo sprašujete, čemu sem jo privlekel na plan več kot leto po izidu. Iz nadvse preprostega razloga....

2 komentarja

Xandros Desktop 2.0

OSNews - Xandros Corporation je oznanil novo različico svoje tipično namizne distribucije Linuxa, ki ji je ime Xandros Desktop 2.0. Distribucija ja pri nas zaenkrat še nekoliko manj razširjena, vendar se njena priljubljenost utegne kmalu povečati, saj temelji na Debian Linuxu in nadaljuje z delom, ki ga je začel Corel, ki je bil eden prvih distributerjev Linuxa, privlačnega za namizne uporabnike.

Nova različica se lahko pohvali z novim okoljem KDE 3.1.4, predvsem pa s povsem poenostavljeno namestitvijo, ki se jo da opraviti že s štirimi (4) kliki. Xandros Desktop 2.0 bo na voljo od 9. decembra dalje, in sicer v treh izdajah:
  • Standard Edition (39 USD)
  • Deluxe Edition, ki lahko poganja tudi programe za Windows (89 USD)
  • 30-dnevna preskusna različica z brezplčanim prenosom

15 komentarjev

Linux v tabletkah

Slashdot - Na spletišču Diracian.com poročajo o novem tabličnem računalniku, ki bo prišel izpod rok podjetja Lycoris. Za tiste, ki še nikoli niste slišali zanje, naj povemo, da so avtorji distribucije Linuxa Lycoris Desktop, ki temelji na Red Hatovem paketnem sistemu.

Novo tabletko bo poganjal posebej prirejen operacijski sistem z imenom Lycoris Desktop L/X Tablet Edition Linux. Za strojno podlago so vzeli Toshibin Protege in tako dobili izredno močan računalnik, ki ga sedaj poganja še robusten operacijski sistem. Trenutna cena je 1.900 ameriških dolarjev, kar je občutno ceneje od serije Protege, ki uporablja Microsoftove izdelke (2.350 USD). Trenutno edina slabost je...

0 komentarjev