»

Fundacija Linux ponuja brezplačni tečaj osnov Linuxa

Slo-Tech - Fundacija Linux je napovedala, da bodo letos poleti brezplačno ponudili spletni tečaj osnov Linuxa. Linux je načeloma brezplačen, tečaji za njegovo uporabo in usposabljanje zaposlenih pa seveda niso. Nekateri se ga iz dostopnih virov naučijo sami, drugi pa plačajo za kak tečaj. Tečaj Osnove Linux, ki ga izvaja Fundacija Linux, običajno stane 2400 dolarjev, sedaj pa bo na voljo brezplačno.

V sodelovanju z neprofitno stranjo edX, za katero skrbita MIT in Harvard, bodo poleti - natančen datum še ni znan - izvajali tečaj kot MOOC (Massive Open Online Course). To pomeni, da omejitve števila prijav ni, v 24 urah po najavi pa se je prijavilo že več kot 2500 ljudi. Tečaj bo obsegal 40-60 ur dela tečajnika, na koncu pa bo mogoče pridobiti certifikat o opravljenih...

53 komentarjev

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

vir: ZDNet
ZDNet -

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe.
Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme.
V Makedoniji so naredili mnogo večji korak v smeri odprtokodnega računalniškega opismenjevanja. Lansko leto so začeli

186 komentarjev

Kiberpipina šola Linuxa

Slo-Tech - Za vse začetnike, ki si od računalnika želijo več, Kiberpipa po celoletnem premoru v novembru vnovič organizira šolo Linuxa, kjer se bodo popolni začetniki v šestih tednih naučili samostojno in samozavestno uporabljati Linux.

Iskanje alternativ na področju programske opreme se nezadržno širi in prodira tudi do navadnih uporabnikov, ki imajo dovolj monopolov, visokih cen programja in nezmožnosti izbire. Tako je prišel čas, ko se lahko uporabnik ne samo odloči, kaj bo z računalnikom počel, temveč tudi, kaj mu bo računalnik...

22 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Zvok v Linuxu in delavnica Pure Data

Kiberpipa - RX-TX in Kiberpipin OPALab (Open Audio Institute) organizirata delavnico Zvok v Linuxu in Pure Data, ki bo potekala v Kiberpipi od 18. do 20. decembra med 15:00 in 18:00. Trodnevna delavnica multimedijskega in zvočnega raziskovalca ter umetnika Dereka Holzerja (Acoustic SpaceLab) vas bo popeljala v svet manipulacije zvoka in glasbe s prostim orodjem PureData. Zadnji dan bo Martin Pichlmair predstavil še del PureData za obdelavo digitalnega videa. Brezplačna delavnica bo potekala v angleškem jeziku, prijavite pa se lahko na naslov opalab@kiberpipa.org.

13 komentarjev

Linux in glasba - Odprti ritmi

Slo-Tech -

V ponedeljek, 25., in torek, 24. novembra 2003, se bodo odvijale delavnice, predstavitve in zvočni dogodki na temo prostega programja in elektronske glasbe.

Dvodnevni dogodek Open Beats/Odprti ritmi predstavlja intermedijske projekte, ki sodobno tehnologijo in medmrežje uporabljajo kot odprt sistem. Izhodiščna tema dogodka je prosto programje, znano pod pojmom 'free software' ali 'open source'. Ker teoretsko in praktično ozadje prostega programja ni omejeno samo na svet računalništva, dogodek med drugim prikazuje različna razumevanja avtorstva, lastnine in svobode na splošno.

  • 25. 11. 2003 - prezentacije in zvočni dogodek v Bežigrajski galeriji II, Vodovodna 3, Ljubljana

2 komentarja

Kiberpipina šola Linuxa

Cyberpipe - Kiberpipa strikes again! Druga sezona, še bolj nori kot prej!
Torej: Za vse, ki bi želeli od računalnika več, pa ne vedo, kako se tega lotiti, v decembru KiberPipa vnovič organizira šolo Linuxa, kjer bomo spoznali razlike med linuxom in komercialnimi operacijskimi sistemi, ter se v petih tednih naučili uporabljati njegove prednosti od začetkov do naprednejših funkcij...
Najpopolnejši zastonj tečaj Linuxa v naši vasi! Več pa zveste tule: Kiberpipina šola Linuxa.

3 komentarji