»

Upravljanje prenosnika z udarci

Slashdot - Kolikokrat ste v jezi nad nerazumljivim obnašanjem prisolili eno krepko računalniku? Do sedaj to običajno ni pomagalo, vendar se to utegne krepko spremeniti - vsaj za lastnike IBM prenosnikov, ki obenem za operacijski sistem uporabljajo Linux.

Pri IBM-u so namreč razvili gonilnike za Linux jedro, ki omogočajo uporabo v prenosnike vgrajega senzorja za pospešek. Senzor se vgrajuje v prenosnike serije ThinkPad od leta 2003 in prvotno namenjen zaščiti trdega diska, če prenosnik pade po tleh. Kmalu so se pojavili tudi alternativni načini uporabe tega senzorja in sedaj HDAPS gonilnik za Linux jedro omogoča uporabo "knock-knock" ukazov za nadzor programov, menjavo namizja, 3D izrisovanje nagiba prenosnika... Na razvijalskih straneh je IBM objavil članek z navodili za uporabo senzorja skupaj s kodo Perl skripte, ki omogoča pripravo okolja za vnos ukazov s trkanjem. Omenjeni so tudi Apple Mackbook prenosniki, ki uporabljajo podobno tehnologijo, vendar v članku opisane metode niso...

15 komentarjev

Knowing Knoppix

Slashdot - Za vse, ki bi se želeli seznaniti s Knoppixom, live CD distribucijo Linuxa, je Phil Jones napisal 134-stranski priročnik o uporabi Knoppixa.

Kot je v odprtokodni skupnosti v navadi, je priročnik izdan pod GNU FDL licenco in je na voljo za brezplačen prenos v PDF pa tudi OpenOffice.org formatu.

Knoppix in priročnik Knowing Knoppix pa nista namenjena samo zagrizenim Linuxašem in tistim, ki bi se radi spoznali z Linuxom, pač pa tudi vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows, ki jih je doletelo sesutje njihovega sistema. V priročniku si boste med drugim lahko prebrali kako s pomočjo Knoppixa "ozdraviti" svoj sesuti mlinček.

15 komentarjev

Obnova Linux sistema s Knoppixem

Slashdot - Okoli Slo-Techa se zbira precej ljudi, ki se radi malo (preveč) igrajo s konfiguracijskimi nastavitvami svojega računalnika. Pri tem pa se lahko kaj hitro zgodi, da se stvar več noče "obudit" k življenju.

V takšnih primerih bo gotovo več kot uporaben članek Carle Shroeder, ki je napisala navodila, kako obnovit svoj sesut Linux sistem s pomočjo LiveCD distribucije Linuxa Knoppix.

V članku je opisan postopek zagona te dristribucije in kako se prijaviti v Linux operacijski sistem na disku, pri čemer ni pomembno katera distribucija Linuxa je to. Celoten postopek je opisan skozi konzolo, nič pa vam ne preprečuje uporabiti Knoppixova grafična orodja.

Seveda lahko Slo-Tech Linux zlahka opravi isto nalogo.

11 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar