»

Konferenca Winnovate OpenDay

Slo-Tech - V sredo 29.2.2012 ob 10:00 bo v Mariboru na ulici Kneza Koclja 22 (Hotel City) konferenca Winnovate OpenDay - Sodobna družba v objemu brezžičnih tehnologij

Na konferenci bodo predstavljeni številni nacionalni, lokalni in zasebni projekti brezžičnih tehnologij. Med drugimi Eduroam, Libroam, brezplačne internetne dostopne točke v Ljubljani, Mariboru in Šoštanju ter prosto brezžično omrežje Wlan-si. Cilj konference je izmenjava izkušenj, mnenj in predlogov med neprofitnimi organizacijami, zaposlenimi v javni upravi, gospodarstvu ter vsemi drugimi, ki se ukvarjate z uvajanjem in razvojem brezžičnih tehnologij in storitev na eni strani ter uporabniki le-teh na drugi strani.
Vstop na konferenco je brezplačen, vendar vam zaradi omejenega števila mest priporočamo, da se čim prej prijavite na http://openday.si/brezplacna-prijava ali po telefonu 02 53 81 350 (Jožica). Organizator konference je Razvojna agencija Sinergija d.o.o., slovenski partner pri projektu Winnovate (MED program), ki je...

0 komentarjev

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

LinuxDay v Trstu

Slo-Tech - 26. novembra se bo v Trstu odvijal LinuxDay, najodmevnejši italijanski dogodek posvečen GNU/Linuxu in prostemu programju. Istočasno bo potekal v več kot 100 italijanskih mestih; program je enak za vse, vsak krajevni organizator pa lahko na svoj način prispeva k skupnemu projektu - širjenju uporabe odprtokodne programske opreme in še posebej GNU/Linuxa.

Tržaško društvo LugTrieste sodeluje pri tovrstnih prireditvah že od prve, ki je bila leta 2000, ponavadi so bile na voljo 2-3 skupine predavanj, ene za začetnike in druge, ki so obravnavale bolj napredne tematike (material prejšnjih prireditev lahko najdete na spletni strani društva). Letos pa bo za obiskovalce pripravljena velika novost: nova skupina predavanj samo v angleščini. LinuxDay bo organiziran v prostorih Mednarodne višje šole za napredno izobraževanje (SISSA/ISAS, Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati / International School for Advanced Studies), ki je kot prva italijanska univerza nudila opravljanje...

0 komentarjev

Videi Linux Fest 11

Slo-Tech - Konec januarja se je v Kiberpipi v sodelovanju z Lugos odvijal 11. Linux Fest. Na njem se je zvrstila množica predavanj, ki smo jih pridno snemali, zdaj pa smo vsa pretvorili v internetu (divx) prijazno obliko zapisa in jih postavili na ogled.

Tako lahko na naslovu [zaradi "Slo-Tech-efekta" začasno ni na voljo ;)] dobite videe o namestitvi Pinga, namizju, igrah, mreži, strežniških storitvah, Sambi, jedru, varnosti in zvoku. Spremljajoče prosojnice pa so na voljo na strani festivala.

Glede na...

29 komentarjev

Kiblix & Linux (Install) Fest 10

Slo-Tech - Jutri, v soboto, 23. 10. 2004, se bo zgodil že deseti Linux fest in sicer v prostorih Kible v Mariboru, točno ob 10.00.

V okviru namestitvene delavnice si boste lahko na svoj računalnik namestili Linux ter se udeležili treh predavanj. Naš ljubljeni vodja Gandalfar, bo predaval o ureditvi datotečnega sistema in vam povedal kaj in zakaj je /var in /usr, od Roka Papeža boste izvedeli kako se z Linuxom znajti v brezžicnih omrežjih, Miha Tomšič bo pa povedal ali se Linux bolje obnese kot namizje ali pa kot zvočni studio.

Vsak udeleženec lahko s seboj privleče neomejeno število računalnikov. Prijazni DHCP strežnik mu bo ponudil IP številko, na voljo bo pa tudi WiFi dostopna točka, da boste lahko priklopljeni brez kablovja.

Društvo Lugos v sodelovanju s Kiblo!

11 komentarjev

Vrednost jedra sodobnega operacijskega sistema: Linux

Slashdot - Kolikšna je vrednost odprtokodnega jedra Linux? To vprašanje se je porodilo, ko je Jeff V. Merkey na novičarski skupini linux.kernel objavil ponudbo, da za petdeset tisoč dolarjev odkupi linux jedro oz. njegovo kodo v določenem trenutku v času.

Na to ponudbo je Ingo Molnar odgovoril, da bi bil razvoj linux jedra iz "ničle" po izračunu programa za približno oceno vrednosti kode SLOCcount vreden kar 175 milijonov dolarjev. Ko je to opazil avtor programa SLOCcount, David A. Wheeler, se je še sam poglobil v oceno kode in prišel na plan z oceno 612 milijonov dolarjev. Naj samo omenim, da jedro obsega že preko 4,2 milijona vrstic izvorne kode.

To vsekakor ni mačji kašelj, zakaj ne pa si preberite v oceni Davida A. Wheelerja.

37 komentarjev

Že drugi Linux dan

Lugos - V petek, 2. aprila, bo v ljubljanskem Koloseju projektorjem vsaj čez dan prizanešeno s hollywoodskimi "umetninami". Po poročanju Lugosa se bo namreč na ta dan zgodil že drugi Linux dan letos (prvi je bil 30. januarja). V celodnevni prireditvi se bodo zvrstila predavanja, delavnice, laboratorijske vaje ipd. o odprtokodnih rešitvah s poudarkom na Linuxu. Stvar na žalost ni brezplačna, organizator Housing namreč zahteva kotizacijo, reci in piši, 39.900 SIT + DDV oz. 3 Prešerne manj, če se prijavite do 10. marca.

Če se vam zdi tole predrago, vam še vedno ostane brezplačna predstavitev Slixa.

2 komentarja

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove...

2 komentarja