»

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Predstavljen SpaceShipTwo

New Scientist - V sredo sta predsednik družbe Virgin Galactic Richard Branson in predsednik družbe Scaled Composites Burt Rutan predstavila model njihovega novega plovila SpaceShipTwo. SpaceShipTwo je naslednik SpaceShipOne, ki je bilo prvo zasebno plovilo, ki je poletelo v vesolje. S tem zgodovinskim poletom so leta 2004 osvojili Ansari X-prize in odprli pot zasebnim poletom v vesolje.

Polete s SpaceShipTwo bodo tržili pri družbi Virgin Galactic. Na polet se je prijavilo že 200 ljudi. Cena enega poleta naj bi stala 200000 dolarjev, ko bodo zgradili več plovil, v načrtu jih je 40-50, pa naj bi cena padla. Polet naj bi trajal 2,5 ure, od tega 5 minut breztežnostnega stanja. Plovilo naj bi se bilo sposobno povzpeti do...

20 komentarjev

SpaceShipOne drugič na robu vesolja

Slo-Tech - Zgodilo se je danes nekaj minut pred četrto popoldne po našem času. Raketnemu letalu SpaceShipOne podjetja Scaled Composites je drugič v petih dneh uspel polet nad 100 kilometri višine, kar je priznana meja vesolja, za kar je razpisana nagrada kar desetih milijonov dolarjev. Če bodo ugotovili, da je bilo vse po pravilih, bo le-ta tudi podeljena.

Namen tega je bil vzpodbuditi začetek "poceni" vesoljskega turizma, za kar se resno zanimajo pri, na primer, British Airlines, in sicer že čez nekaj let.

Očitno zadovoljni z doseženim zdaj že razmišljajo o uvedbi drugih nagrad za vsakoletna sorodna tekmovanja, morda tudi za doseganje ISS, ki se ji po odpovedi generatorja kisika vse bolj slabo piše.

http://www.cnn.com/2004/TECH/space/10/04/spaceshipone.attempt.cnn/index.html
http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996487

32 komentarjev

Mehaniki za Hubbla

CNN.com - Hubblovemu teleskopu so dnevi šteti, saj mu bodo nekje med letoma 2006 in 2007 odpovedali giroskop ter baterije. V senci nedavne nesreče vesoljskega čolnička Kolumbija, so pri NASI opustili misel na človeško vzdrževalno misijo kot preveč tvegano.

Kljub temu, da niso polagali veliko upov v povsem robotizirano odpravo, so vseeno razpisali natečaj za rešitev Hubblovih težav brez uporabe živih astronavtov. Rezultati so bili presenetljivi. Izmed 26 rešitev jih je nekaj tako dobrih (in hkrati celo izvedljivih), da še nekdanji skeptiki zdaj razmišlajo ne le o podalšanju teleskopovega življenja, temveč tudi dodajanju novih inštrumentov.

6 komentarjev

Na Marsu končno vse v redu?

CNN.com - Po tem ko so se pri Duhu pojavili problemi z njegovim programskim delom opreme (redno se mu je rušil operacijski sistem), so danes iz NASE zatrdili, da naj bi napake s sistemom končno odpravili in se tako nazadnje le posvetili znantvenim opravilom. Tako so menda težave z računalnikom končane. Medtem je Priložnost že posnela prvo panoramsko sliko svoje okolice in se bo začela posvečati svoji prvotni nalogi - iskanju sivega hematita, ki ga je nekaj že našla. In to bi lahko namigovalo, da je na Marsu včasih bila (ali pa je še) voda, eden ključnih pogojev za življenje. Klik!

10 komentarjev

Space Shuttli se bodo vrnili

New Scientist - Po januarski nesreči Columbie, v kateri je tragično izgubilo življenje sedem astronavtov in ki je za nedoločen čas prekinila izvajanje ameriškega vesoljskega programa, v NASI spet načtrujejo nove polete Space Shuttlov. Obsežna preiskava o nesreči se bliža koncu, tako da se znanstveniki spet pospešeno pripravljajo na nove lete. Kot pravijo tiskovni predstavniki, NASA optimistično upa, da ji bo naslednje vesoljsko plovilo uspelo poslati med zvezde naslednjo pomlad, natančneje med 11. marcem in 6. aprilom. Več o tem.

9 komentarjev