»

nVidia in XFX se ločujeta

Expreview.com - Pri HardOCP poročajo, da naj bi se XFX in nVidia razšla. Novica je nadvse presenetljiva, saj je XFX eden izmed pomembnejših nVidiinih partnerjev za izdelavo grafičnih kartic ter je, podobno kot EVGA, za nVidio pomemben približno tako, kot Sapphire za ATI. Zanimivo je, da je govora le o evropskem delu XFX-a, ki bi izgubil potrdilo nVidiinega partnerja, a težko si je predstavljati, da bi XFX svoje grafične kartice izdeloval in prodajal povsod po svetu, razen v Evropi. Že pred dobrim letom so sicer pri XFX-u napovedali, da bodo začeli izdelovati tudi grafične kartice z ATI-jevemi grafičnimi čipi, kar so kasneje tudi uresničili, razlog za prekinitev sodelovanja z nVidio pa se...

59 komentarjev

Podkožni biorazgradljivi čipi za LED-tatuje

Wired News - Raziskovalci na University of Pennsylvania razvijajo biorazgradljive čipe iz silicija in svile, ki se bodo vgradili v podkožje, tam izgubili svoje ovoje in povsem normalno funkcionirali. Preizkuse z LED-čipi so že uspešno izvedli na miših, katerih kožo so uspešno spremenili v zaslon.

Čipi teh novih tatujev so pritrjeni na svileni substrat, ki se sčasoma v podkožju raztopi, tako da ostane le čip v velikosti enega milimetra in debeline 250 nm, ki se...

27 komentarjev

XGI bo poskusil sam

Neowin - XGI, ki se bojuje za svoj življenski prostor na trgu grafičnih kartic, se je odločil, da bo sam začel izdelovati in prodajal svoje grafične čipe na svojih karticah. Takšen korak, ki ga je do sedaj že storil ATI ter že nekaj časa preminuli 3Dfx, je dokaz, da sta počasna prodaja ter ne ravno priljubljenost med kupci naredila svojo škodo podjetju. Chaintech, ki je do sedaj edini izdeloval grafične kartice z XGIjevimi čipi, je namreč premalo za željen prodor ter obstanek na trg.

4 komentarji

Volari Duo V8 za 200$

Digit Life - Po tem ko je XGI predstavil svoj dolgoletni trud s serijo Volari, se je prav kmalu končalo upanje, da bi se na trgu grafičnih kartic pojavilo tretje podjetje, ki bi zagotavljalo še večjo konkurenco. Razlog za to so bili predvsem relativno slabi gonilniki, ki pa jih namerava podjetje v naslednjih tednih spremeniti v bisere. Da jim v tem času njihovi prihodki ne bodo preveč padli, so se odločili, da bodo začeli izdelovati in v trgovine pošiljati naslednje modele iz serije Volari:
  • Volari V8 Ultra 128MB DDR (čipi MBGA) za 97$
  • Volari V8 64MB DDR (čipi TSOP) za 80$
  • Volari Duo V8 Ultra 256MB DDR2 (čipi MBGA) za 193$
  • Volari V8 128MB DDR (čipi TSOP) za 89$ in
  • Volari V3 Ultra 128MB DDR (čipi TSOP) za 48$.
Sicer je res, da grafične kartice Volari (zaenkrat) še niso vrhunske, vendar je prav možno, da bodo z izbolšanjem gonilnikov in s to ceno postale najbolje prodajane grafične kartice za spodnji in srednji cenovni razred. Klik!

7 komentarjev

Test 46 grafičnih kartic

Tom's Hardware - Vsem precej dobro poznani striček Tom je za praznično poslastico postregel s testom kar šestinštiridesetih grafičnih kartic nVidiine, ATi-jeve, Matroxove, S3 in XGI-jeve izdelave. Testirali so kartice DirectX 8.1 in 9 generacije.

Po pričakovanjih se na vrhu izmenjujo trenutno najmočnejši ATI-jevi in nVidiini modeli, predstavniki ostali podjetij pa bolj kot ne "capljajo" zadaj. Od XGI-jevih obljub o novem tekmecu na trgu grafičnih kartic pa ni ostalo prav veliko -- ali so to le začetni problemi relativno mladega podjetja in so bili krivec tudi slabi gonilniki ali pa so bile njihove obljube pretirane.

Zanimivo branje, če v teh prazničnih dneh kupujete kakšno računalniško darilo zase ali za kakšnega znanca -- Klik!

10 komentarjev

Nov igralec na trgu 3d grafičnih kartic

XGI Volari Duo V8

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Podjetje XGI, ustanovljeno maja 2003, se že pripravlja na splavitev svojega novega grafičnega procesorja in kot je je stric Tom ugotovil v svojih testih, se nam na trgu 3D grafičnih procesorjev obeta ponovna vojna (tokrat med tremi stranmi).

Kljub dejstvu, da so testirali prototip in so bili vsi gonilniki v testni fazi, se je v nekaterih kategorijah V8 Duo (najmočnejši med svojimi bratci) odnesel odlično, v nekaterih pa, milo rečeno, porazno. Ker sta do uradne splavitve še približno dva meseca, bi to verjetno lahko bilo dovolj, da XGI napiše dobre gonilnike. In če k vsemu temu dodamo še dobro ceno -- okrog 300 ameriških zelencev -- lahko pričakujemo tesno in napeto tekmo. Klik!...

23 komentarjev

Nov GPU - Volari

PC Stats - X: Volari?
Y: Da, novi grafični procesor tvrdke XGI.
X: XGI?
Y: Da, družba ustanovljena maja 2003. Morda vam več pove celo ime Xabre Graphics Inc.
X: Xabre ... da, da cenejši procesorji za nezahtevne uporabnike. Kaj niso bili ti od SiS-a?
Y: Da, res je. SiS Multimedia se je "odcepila" od SiS-a in postala XGI. Poleg tega pa je za seboj potegnil še Trident.

Sedaj, ko veste kakšno je ozadje, lahko govorimo naprej. Kot pravijo XGI, njihovi novi procesorji Volari ne bodo imeli nič skupnega s Xabri, saj ne bodo ciljali le na spodnji, cenejši del trga, temveč bodo izdelovali grafične kartice za vse sisteme in cenovne razrede (Trident XP5 procesor tudi za prenosnike). Na voljo bodo tri različice procesorja: V8, V5 (Ultra različici z višjo uro) in V3 - osnovna različica...

34 komentarjev