»

The Secret of Monkey Island ima skrito vsebino

Izvorna različica...

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lucasartsova odločitev oživitve slavne serije Monkey Island, ki se je začela z modernizacijo (zgolj grafično) prve igre, The Secret of Monkey Island, je botrovala odkritju dodatne vsebine v izvorni kodi. Vodja predelave, Adam Bormann, je vrstico za vrstico pregledoval staro kodo ter ob njej odkrival delovanje pogona SCUMM in ugotavljal, kako vključiti sistem nasvetov. Navdušen je bil nad načinom programiranja, saj je prvotna ekipa pod vodstvom Rona Gilberta in Tima Schaferja obdržala celotno izvorno kodo, ki je bila kadarkoli napisana, poleg vseh komentarjev, ki so do potankosti opisovali namen in delovanje posameznih delov kode. V primeru popravljanja hrošča so spisali nov del kode,...

15 komentarjev

Odkrita varnostna luknja v vstavku Java

The Register - Kot pove že naslov novice, je bila v vstavku za Sunovo Javo za spletne brskalnike odkrita varnostna luknja, ki omogoči izklop varnostnih nastavitev in tako dovoli "pobeg" zlobni kodi iz Javinega peskovnika. Tako prirejena zla koda lahko poškoduje sistemske datoteke, bere poljubne datoteke, jih izvaja, razpošilja ali pa naloži še več škodljvih programov na napaden računalnik in jih izvede.

In ker je izvajalno okolje Java na voljo za različne platforme, ta varnostna luknja ogroža tako sisteme Windows kot tudi Linux, prav tako pa ne izbira spletnih brskalnikov - ogroženi so vsi brskalniki, ki uporabljajo Javanski vstavek, od IE do Firefoxa in Opere. Varnostna luknja je bila odkrita v različicah Jave Runtime 1.4.2_05 ali starejših. Še povezava na izvirno novico, za radovednejše pa še poročilo osebe, ki je varnostno luknjo odkrila. Seveda toplo priporočamo nadgradnjo vstavka, da se boste kar najelegantneje izognili morebitnim težavam.

17 komentarjev

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

The Register - Pred kratkim sta se AOL in National Cyber Security Agency malce poglobila v zaščito računalnikov povprečnega Janeza pred ZloKodo™ in to namreč z anketo.

In rezultati? Katastrofalni. Pri skoraj vsakem anketirancu so na računalniku našli vsaj en kos ZleKode™ in kar je še huje, večina uporabnikov ni bila seznanjena niti z osnovami varnosti, kot so razlika med antivirusom in požarnim zidom. Sicer je večina uporabnikov imela nameščen proti-virusni program, toda le-ta je bil pogosto naložen že ob nalaganju operacijskega sistema in večinoma od takrat nikoli ni bil posodobljen. Eden izmed anketirancev je celo imel 92 različnih virusev na enem računalniku, drugi pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov.

Še več, dve tretjini uporabnikov nista imeli niti požarnega zidu, od tistih ki pa so ga imeli, pa jih je bilo 14 odstotkov napačno nastavljenih. Ne glede na vse, pa je skoraj tričetrt uporabnikov vseeno izjavilo, da misli da je njih računalnik dovolj oz. zelo varen.

National Cyber...

53 komentarjev

Luknja v požarnem zidu SP2 za Windows XP

PC Welt -

Nemška revija PC Welt poroča, da so odkrili novo luknjo v požarnem zidu, ki ga prinaša drugi servisni paket popravkov za Windows XP. V nekaterih primerih lahko vaše datoteke vidijo "vsi" internetni uporabniki, ne pozabijo pa tudi poudariti, da je imel podobno napako že Windows 95. V čem sta si torej zadnje Microsoftovo čudo tehnike in operacijski sistem s smetišča zgodovine podobna?

Do napake lahko pride, če imamo vklopljeno skupno rabo datotek in tiskalnikov (File and Printer Sharing) v domačem omrežju, na internet pa se povezujemo s klicnim dostopom. Uporabnikom, ki imajo samo en računalnik, torej ni potrebno pretirano skrbeti, saj je rešitev trivialna - izklopiti je potrebno skupno rabo datotek.

Podobno težavo je imel Microsoft pri Windows 95, ko je pozabil ločiti skupno rabo datotek v privatnem omrežju in internetu, kar so kasneje popravili. V Windows XP je stvar popravljena, kar lahko vidite, če z desno tipko kliknete na ikono vaše klicne povezave in tudi ikono domačega...

33 komentarjev

Dvojni standardi pri kritiziranju varnosti operacijskih sistemov?

The inquirer - Microsoft nenehno doživlja kritike zaradi hroščev in varnostnih lukenj v Windowsih, ob vsakem bolj odmevnem virusu kot gobe po dežju rastejo članki, ki vso stvar analizirajo in kritizirajo Microsoft. Le redko pa se podobne stvari dogajajo drugim operacijskim sistemom. Stvar je seveda logična, dosti manj uporabnikov za vsakodnevno delo uporablja Linux, Mac OS in podobne sisteme, zato je ob morebitnih varnostnih napakah v kodi oškodovanih dosti manj ljudi, obenem pa ožja cilja publika tudi manj privlači crackerje, ki želijo čimvečjo medijsko pozornost.

The Inquirer pa je na stvar pogledal z malo drugačne perspektive. Če lahko Microsoftu očitamo hroščatost, mu moramo pa vsaj priznati prizadevnost, saj se Billovi programerji dosti ukvarjajo s popravki in izboljšano varnostjo (trenutno je to Service Pack 2, v pripravi pa je tudi dosti tehnologij za prihajajoči Longhorn).

Kako pa je na drugi strani? Apple je pred kratkim izdal večji popravek za OS X, ki odpravlja kar nekaj kritičnih...

26 komentarjev

Microsoft vabi krekerje

The inquirer - Microsoftov vodilni mož na območju Velike Britanija, Alistair Baker, vabi krekerje, da se preizkusijo pri vdoru v "nepremagljivi" WindowsXP ServicePack 2. Kot pravi g. Baker, je SP2 sploh prvi resen Microsoftov korak v boju z medmrežnimi nesnagami in vdori, zato bi bil navdušen, če bi komu uspelo premagati zaščito. Klik!, Klik! in Klik!

Ne klič' hudiča!

28 komentarjev

Microsoft podarja CD-je s SP2 za Windows XP

Microsoft - Servisni paket številka 2 smo pred nekaj tedni končno dočakali in mnogi so si ga že namestili. A še vedno obstaja veliko število ljudi, ki si dolpotega zaradi počasne povezave ne moremo privoščiti. MS je pomislil tudi na te, kajti CD s SP2 je možno naročiti - zastonj! Hvalevredna poteza, ni kaj. CD lahko naroči prav vsak, tudi uporabniki piratskih kopij Windows XP. Težava je le v tem, da bodo CD-ji na voljo šele konec septembra.

Ah, ti počasni Microsoft, ti!

46 komentarjev

SP2: 2 kot 2 varnostni luknji?

Yahoo News - Service Pack 2 (SP2) za Windows XP je bil v prvi vrsti namenjen izboljšavi varnosti, prinesel pa je tudi nekaj novih zmogljivosti, morda celo več kot jih paketi popravkov prinesejo ponavadi. Eksperti na področju internetne varnosti pa se zdaj verjetno sprašujejo, če teh novosti ni bilo celo preveč, saj so odkrili dve novi varnostni luknji, ki jih prinaša prav SP2.

Redmondski velikan še vedno trdi, da je nov paket varen in priporočajo, da ga uporabniki namestijo. Gotovo je, da Service Pack 2 odpravlja več lukenj, kot jih (morebiti) prinaša, vendar upajmo, da ima tokrat Microsoft prav in, da še dolgo ne bomo dobili dokazov o nasprotnem. Podrobnosti najdete na Yahoo!News, ki govori tudi o konfliktih, v katerih je SP2 z več kakor 50 aplikacijami, kot smo že poročali.

26 komentarjev

Express Install za Service Pack 2

Neowin - Pred nekaj dnevi smo poročali, da je na voljo Network Install za Service Pack 2, ki zasede ogromnih 266MB. Danes je pa Microsoft izdal Express Install, ki naloži iz interneta samo tiste popravke, katere računalnik potrebuje. Tako je velikost popravkov, če nameščate popravek na XPje s SP1 okoli 75MB ter 35MB če nameščate na XPje s SP2 RC2.

Uporabniki so pa v Service Packu 2 že odkrili prvi resen problem. Če imate Firewire 800, vam bo le ta deloval samo s hitrostjo 100Mbit/s, sepravi kot bi imeli Firewire 100. Uporabniki, ki imajo Firewire 400 naj ne bi imeli teh problemov. Povezava do problema.

45 komentarjev

Windows XP SP2 Final

Microsoft - Pred približno tremi urami se je na WindowsBeta, (stran namenjena Microsoftovim beta testerjem) pojavil SP2 Build 2180, ki nosi oznako Final. Medtem ko ga beta testerji downloadamo preko WindowsBeta, ga nekateri že downloadajo preko Bittorrenta. Na Microsoftovi spletni strani se bo verjetno pojavil v roku parih ur oziroma dni. ServicePack 2 je težak glomaznih 266,01MB, kar je dvakrat toliko, kolikor je tehtal njegov predhodnik, ServicePack 1. Na srečo, pa se bodo namestili samo potrebni popravki, kar naj bi za tipičnega domačega uporabnika znašalo približno 75 MB. Naj dodam še to, da se je po zadnjih podatkih Microsoft odločil, da bodo lahko SP2 namestili tudi uporabniki, ki si delijo serijsko števiko izdelka z drugimi uporabniki širom sveta.

90 komentarjev

Ste že mislili, da bo SP2 zares izšel, ane?

Google - Kot že neštetokrat, se je Microsoft spet zlagal pri napovedi o izidu drugega paketa popravkov za Windows XP. Dva dni nazaj smo napovedali, da naj bi se to zgodilo jutri (torej včeraj), a si je Microsoft ponovno vzel nekaj dni oddiha. Delo naj bi bilo končano že celo pred dvema dnevoma, po najnovejših informacijah pa pri Microsofotu zatrjujejo, da bo paket na voljo "kmalu", oz., bodo obljubljeni datumi za javno dostopnost paketa ostali nespremenjeni.

Jim verjamete?

27 komentarjev

Popravek varnostnega problema v Os X

vir: Apple
Apple - Pred približno enim tednom je bila objavljena novica o varnostnem problemu v Mac OS X. Z velikim številom znakov ste namreč lahko pretentali varnostni sistem ohranjevalnika zaslona in ga "sesuli" ter tako dostopali do sicer zavarovanega Maca.

Danes pa sem med avtomatskim dnevnim pregledom za posodobitev softwarea naletel na popravek, ki je bil izdan včeraj. Očitno jabolčne kljub vsemu skrbi za svoje uporabnike.[;)]

8 komentarjev