»

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

Povratek Peltierjevih elementov?

The inquirer - Znano je, da je Intel na Intel Developer Forumu predstavil dvojedrne procesorje zasnovane na jedru Montecito, ki naj bi v prihodnosti tekmovali z dvoglavimi AMD-jevimi rešitvami. Prav tako je že precej dobro znano dejstvo, da se Intelovi procesorji zadnje generacije zelo grejejo. Na the Inquirerju tako pišejo, da bodo novi dvojedrni procesorji porabili več kot 150 W električne energije, kar pomeni, da bo tudi hlajenje teh procesorjev, ob upoštevanju dejstva, da gre za strežniške procesorje, poseben izziv. Ampak pri Intelu se ne dajo - v hladilnike za nove procesorje nameravajo vgraditi TEC-e ali po domače Peltierjeve elemente. Slike hladilnih reber za nove procesorje so na voljo tukaj. Kako se bodo ta dejansko obnesla, pa bomo še videli.

11 komentarjev

Itaniumi 2 bodo predstavljeni na IDF

X-Bit Labs - Kot kaže bo Intel prihodnji teden na IDF-ju uradno najavil nove procesorje Itanium 2 s kodnim imenom Madison 9M. Itaniumi bodo namenjeni zmogljivim strežnikom, na voljo pa bodo v izvedenkah do 1,7 GHz z 9, 6 ali 4 MB L3-predpomnilnika. Prav tako namerava Intel predstaviti oskubljeno različico s kodnim imenom Fanwood, ki bo cenejša in bo namenjena dvoprocesorskim strežnikom in delovnim postajam. Oboji procesorji bodo imeli sistemsko vodilo s 400 MHz in bodo združljivi z obstoječo infrastrukturo. Več o tem.

7 komentarjev

Intel bo razkril dvojedrne procesorje

X-Bit Labs -

Pri Intelu so obljubili, da bodo hitrih procesorjev željnemu ljudstvu razkrili nove dvojedrne procesorje prihodnji mesec na tradicionalnem Intelovem razvijalskem forumu. Spomnimo se, da lahko dvojedrni procesorji obdelajo dvakrat več podatkov v urinem ciklu kot njihovi enojedrni bratje in hkrati obdelujejo več niti.

Judi Goldstein, tehnični inženir iz Intelovega oddelka za programsko opremo bo predstavil rezultate študije o Intel Threading Tools, orodjih, ki izboljšajo aplikacije, da bi na večjedrnih procesorjih delovale hitreje, ter še nekatere druge težave, ki se pojavljajo pri prehodu na nov tip procesorjev.

Intel je obljubil, da bodo dvojedrni procesorji dosegljivi za strežnike, namizne računalnike in prenosnike dosegljivi naslednje leto. Jasno je, da bodo prenosniki uporabljali Pentium M tehnologijo, strežniški procesorji pa Itanium 2, ni pa še znano, kaj bomo uporabljali navadni uporabniki. Več o tem.

14 komentarjev

Novi Itaniumi

Slo-Tech - Intel bo naslednje leto izdal nov rod strežniških procesorjev Itanium (delovno ime Montecito). Glavne novosti:
  • Vsak procesor bo imel 2 jedri.
  • Tehnologija Pellston: procesor lahko samodejno popravi nekatere napake, na primer izključi del predpomilnika za napako.
  • Zvišanje frekvence vodila iz 400 na 667 Mhz.
  • Tehnologija SpeedStep: mobilni Intelovi procesorji jo uporabljajo za varčevanje z energijo.
  • Večje število podatkovnih vodil.
  • Podpora hipernitnosti.
  • Silverdale: omogoči boljše delovanje v sistemih z virtualnimi stroji, npr. VMware.
Znano je že tudi delovno ime naslednika Montecita, to je Tukwila. Imel bo še več jeder, najmanj 4. Klik! in še nekateri prihodnji procesorji.

10 komentarjev

Cenejši Itaniumi 2

X-Bit Labs - Itaniumi prav gotovo niso bili nikoli prav poceni in tako dostopni širšemu krogu ljudi. Intel pa je potegnil iz žepa skritega aduta in tako napovedal močno znižanje cen Itaniumu 2 z nazivno frekvenco 1 GHz. Čeprav se to sliši malo, se na silicijevi ploščici nahaja še kar 1,5 MB L2-predpomnilnika. Hkrati pa se ponaša z zelo nizko porabo energije. Pri Intelu napovedujejo znižanje za naslednji teden okoli 8. septembra. Priporočljiva maloprodajna cena bo tako 774 ameriških zelencev. Klik!

0 komentarjev

Intel Madison Itanium

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, bodo Intelovi Madison Itanium procesorji ugledali luč sveta 30. junija. Na začetku bodo na voljo tri različne verzije, in sicer z 1,5 GHz, 1,4 GHz in 1,3 GHz frekvenco. Takisto se bodo razlikovali po količini L3-predpomnilnika; prvi 6 MB, drugi 4 MB in zadnji 3 MB. Cena najzmogljivejšega modela naj bi se gibala okrog 4.200 ameriških zelencev, za 4 MB verzijo bo treba odšteti 2.250 dolarjev, za najšibkejšo pa okoli 1.300 zelencev. Pozneje naj bi Intel izdal še Itaniuma 2, ki bo deloval na 1,0 GHz in bo imel 1,5 MB L3-predpomnilnika. Stal bo 750 dolarjev. Klik!

2 komentarja

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Inteligentna ura z Linuxom

LinuxDevices - Iz dneva v dan smo priča raznim poročilom o tem, kako Linux osvaja številna področja (prenosne naprave, zmogljive strežnike, delovne postaje, ročno gnane strežnike, hladilnike, kavne mlinčke, programske svetilke, MP3 predvajalnike, ...). To dokazuje, da Linux ni enostranski operacijski sistem, ki je namenjen samo strežnikom in delovnim postajam, ampak vsestranski sistem, ki ga lahko uporabimo v (skoraj) vsaki napravi, ki vsaj malce diši po elektroniki. Da je Linux izjemno prilagodljiv sistem, sta dokazala...

2 komentarja