»

Najobsežnejši napad s SQL-vrivanjem v zgodovini

Okuženih je bilo tudi nekaj strani z iTunes, a je Apple okužbo že saniral.

ComputerWorld - Vsaj od torka, ko je bil prvikrat odkrit, po internetu divja obsežen napad z vrivanjem SQL, ki je do danes okužil že več sto tisoč strani. Napad so prvi odkrili v podjetju WebSense, kjer so ga po poimenovali LizaMoon po domeni, na katero preusmerja obiskovalce napadenih strani.

Napadalci z vrivanjem SQL na stran poizkusijo vstaviti kodo za JavaScript s povezavo do strani Lizamoon, ki nato na obiskovalčev računalnik prenese strašilno programsko opremo (scareware). Ta se pretvarja, da gre za neobstoječi antivirusni program Windows Stability Center, ki je na računalniku zaznal viruse in ponudi odstranitev proti plačilu.

Napadalci naj bi uspeli vstaviti zlobno kodo v strani na vsaj 21 različnih domenah, skupno pa je prizadeti več sto tisoč strani. Strokovnjaki pravijo, da...

22 komentarjev

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Nove pridobitve videonadzornih sistemov v Sloveniji

vir: 24 ur
24 ur - Kot poročajo na 24ur.com bomo v Sloveniji kmalu dobili pametne videonadzorne sisteme, ki bodo s pomočjo razpoznave registrske tablice sposobni izmeriti povprečno hitrost vozila na posameznem odseku avtoceste. Zagovorniki videonadzorne tehnologije se bodo z novo pridobitvijo zagotovo počutili bolj varne, upajmo le, da bo varen tudi nadzorni informacijski sistem...

171 komentarjev

V Britaniji spet izgubljeni osebni podatki

24 ur - Kot poročajo na 24ur.com so britanski vladni uradniki ponovno izgubili zaupne osebne podatke.

Tako so na Severnem Irskem izgubili dva diska z osebnimi podatki več kot 6000 voznikov, izgubili pa so tudi podatke o nekaj zapornikih. Slednji so namesto na policiji pristali na sedežu nekega zasebnega podjetja, podatki pa so vsebovali imena, rojstne podatke, policijski dosje in naslove bivališč, kamor se bodo zaporniki preselili po izpustitvi.

Verjetno bi bila kakšna kriminalna združba za te podatke pripravljena odšteti kar nekaj funtov...

13 komentarjev

Napad na 24ur.com

Slo-Tech - Na 24ur.com so se prijazno opravičili za včerajšni izpad njihove spletne strani. Za nedosegljivost so obtožili neznane napadalce in napad prijavili policiji.

Vsekakor edina pravilna poteza, saj vedno obstaja minimalna možnost, da bodo zlikovce odkrili in primerno kaznovali. Vseeno ne bi škodilo, če bi si njihov IT-oddelek prej malo boljše pogledal osnove DNS strežnikov, saj imajo oba na istem delu omrežja. To v praksi pomeni, da lahko napadalec z enim samim napadom na tisti del omrežja onesposobi celotno spletno stran. Kot nasvet za v prihodnje ter tudi drugim administratorjem spletnih strežnikov priporočamo, da imajo vsaj še en DNS strežnik v popolnoma ločenem omrežju. Potem jim ne bo potrebno pisati prijav policiji in bodo lahko še naprej v miru brali Slo-Techov Forum.

21 komentarjev

Disk iz papirja

24 ur - Kaj lahko se zgodi, da bodo diski prihodnosti izdelani kar iz papirja. Po dveh letih raziskav sta namreč podjetji Toppan Printing in Sony iz posebne papirnate mase izdelali prototip optičnega diska, ki deluje po tehnologiji Blu-ray, nanj pa se da stlačiti 25 GB podatkov. Disk naj bi bil podoben DVD-jem, le da bo z debelino 1,1 mm za malenkost debelejši.

11 komentarjev