»

Microsoft bo razpolavljal računalniške zaslone

Slashdot - Microsoft razvija programsko opremo, ki bo zaslon razdelila na dva dela, vsak od njiju bo imel svoj operacijski sistem, aplikacije, tipkovnico ter kurzor. Po potrebi bo možno preiti tudi na drugo polovico ekrana, s čimer se bo odprla pot do deljenja datotek. Seveda si oba uporabnika še vedno delita isti računalnik, s čemer Microsoftovci želijo ponuditi poceni rešitev malim podjetjem, šolam in drugim ustanovam v revnejših državah. Trenutni prototipi delujejo na 19-palčnih zaslonih, vendar naj ne bi bilo težav tudi na 15- in 17-palčnih modelih.Več v izvorni novici.

43 komentarjev

Pobeg gravitaciji

Slo-Tech - V ponedeljek 6. decembra ob 20.00 se bo v Mariborski Kibli odvijalo zanimivo predavanje:

Predstavil se bo Ewen Chardronnet, ustanovitelj AAA (Asociacija Avtonomnih Astronavtov), raziskovalec taktičnih medijev in novomedijski umetnik, ki v svojem delu združuje digitalni avdio, video ter raziskovanje informacijskih sistemov.

AAA je vse-svetovna mreža ljudi, ki svoje delovanje posvečajo neodvisnim vesoljskim programom. Pri tem ne raziskujejo samo vesoljskih potovanj, temveč tudi za to potrebne skupne izhodiščne cilje, kot so pobeg gravitaciji vsakdana in gravi-kapitalizmu. Gravi-kapitalizem...

65 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji

Trčenje galaksij

vir: ESA
Slashdot - Mednarodna ekipa znanstvenikov je danes objavila, da so opazovali največje trčenja dveh gruč galaksij doslej. Dogodek, ki ga je posnel XMM-Newton observatorij, po količini sproščene energije prekaša le Veliki Pok. Ob tem so nastale hurikanom podobne razmere z več sto milijonov stopinj vročimi udarnimi valovi, ki potujejo po vesolju in bodo skupaj s spremembami gravitacije preoblikovali obe, sedaj združeni, gruči.

Ta dogodek potrjuje hipotezo, da so največje gruče nastale z združevanjem ter da velike ves čas rastejo in požirajo druga drugo. Novonastala (združena) gruča, poimenovan Abell 754, je od zemlje...

26 komentarjev

Mednarodna vesoljska postaja v težavah

Slashdot - Mednarodna vesoljska postaja, na kateri se trenutno nahajata dva astronavta, Gennady Padalka in Mike Fincke, ima ponovno težave. Tokrat je problem v Elektronu, napravi, ki skrbi, da se molekule vode razcepijo na molekule vodika in kisika. In da je problem še večji, na ISS ni odpovedal samo en Elektron, pač pa vsi trije. Napaka se je tokrat pojavila v analizatorju kisikovega in vodikovega plina, na katerem pa do sedaj še niso opazili napak.

Kako bo v prihodnosti z Elektroni je zelo negotovo, saj je podjetje, ki jih je proizvajalo, šlo v stečaj, inženir, ki jih je zasnoval, pa je umrl. A zaenkrat za astronavte še ni nobene nevarnosti, saj se nahaja na sami postaji še za skupno 58 dni kisika, kar bo dovolj, če bo 26. novembra iztreljena raketa s svežimi zalogami.

16 komentarjev

Odkrit nov prstan okrog Saturna

Slashdot - Kot poroča BBC, naj bi znanstveniki s sondo Cassini odkrili nov prstan okrog Saturna in enega ali dva predmeta, ki krožita okrog slednjega. Kaj je neznani predmet, še ni poznano, vendar pa ima, če je luna, premer 4 do 5 km in se nahaja 1000 km od najbolj oddaljenega Saturnovega prstana. Novo odkriti prstan je širok tristo kilometrov in je na notranji strani F-prstana, najbolj oddaljenega Saturnovega prstana.

1 komentar

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Inkovska jupana - računanje s preštevanjem in Fibonacci

Slo-Tech - Obstajajo poročila iz 16. in 17. stoletja, po katerem so Inki računali z nekakšnimi kamenčki na kamniti plošči, ali kar v prahu na tleh. Priprava naj bi se imenovala jupana, kako se jo uporablja (torej algoritma, ki stoji za njo) pa tedanji poročevalci španskemu kralju niso opisali.

Štiristo let kasneje je nek Italijan ugotovil, da so pri seštevanju verjetno samo prekladali kamenčke po sledečem algoritmu: vzemi proč en kamenček "iz kleti" in enega "iz pritličja" ter ju nadomesti z enim "v prvem nadstropju". Ko na ta način prestaviš vse kamenčke, torej dva v dveh zaporednih nadstropjih nadomestiš z enim iz nadstropja višje (ta označuje naslednje število v Fibonaccijevem zaporedju), si izračunal, pa naj bodo števila še tako velika!

Računanje izključno s seštevanjem v obliki štetja do 2 in dvigovanja ter polaganja kamenčkov je bilo v ozadju inkovske matematematične znanosti. Fascinantno!

5 komentarjev

Prvi taikonavt

Slo-Tech - Kaj lahko se zgodi, da bo torek 14. oktober, v zgodovino zapisan kot dan začetka nove vesoljske tekme.

Po astronavtih in kozmonavtih smo namreč dobili še prvega taikonavta, kakor Kitajci rečejo svojim vesoljskim popotnikom. Ta je danes v orbito poletel z vesoljsko ladjo Shenzhou 5 (božanska ladja). 38 letni Yang Liwei je tako postal prvi Kitajec v vesolju. Tam bo ostal 21 ur in se (upamo srečno) vrnil na Zemljo.

Kitajski načrt pa je še naprej ambiciozen, saj nameravajo do leta 2010 zgraditi lastno vesoljsko postajo, iti na Luno in imeti svoj vesoljski teleskop. Kakakšno vlogo pa igrajo vojaške komponente programa, pa lahko le ugibamo... Več...

17 komentarjev