»

V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Nastanitev udeležencev WinHEC 2005

vir: Microsoft
Slo-Tech - Ta ponedeljek se je odvijal WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) 2005, na katerem je večidel predaval Bill Gates. Govoril je predvsem o novostih, kot so 64-bitni operacijski sistem, ki je na voljo že danes, o Longhornu, na koncu pa je prikazal še delovanje SQL 2005 na 64-bitnem sistemu.

Že na začetku je Bill Gates zanikal, da bi kdaj izjavil znamenito izjavo, da bo 640 kilobajtov pomnilnika zadoščalo za vse večne čase (640K of memory should be enough for anybody). Kasneje je še previdno dodal, da bo trenutna maksimalna podpora, ki jo premorejo 64-bitni Windows, zadoščala za nekaj časa.

Za 64-bitne Windows bo Microsoft do konca leta ponudil SQL Server 2005, Visual Studio 2005 (mimogrede, te dni...

36 komentarjev

Star Wars III in WinXP 64 Beta

The inquirer - Microsoft je na CeBitu objavil zanimivo novico - ustvarjalci tretje epizode Star Wars so namreč pri izdelavi računalniško animiranih scen v filmu uporabljali 64 bitno različnico Windows XP. Kar seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bila ta različica Oken v beta fazi testiranja. Očitno so se v Redmondu precej potrudili pri izdelavi "novega" operacijskega sistema, katerega zmogljivost in stabilnost je zadostovala za zahtevno nalogo produkcije računalniško animiranih scen v filmu. Za 64 bitno različico Oken so se avtorji odločili, ker je po njihovih besedah pri rendeniranju računalniške animacije precej hitrejša od 32 bitnih Oken. Radovedneži si lahko celotno novico preberete tukaj, na žalost pa ni na voljo podatka o procesorjih in ostali strojni opremi, ki so jo uporabili za celoten projekt.

15 komentarjev

Kaj je novega v Redmondu

Microsoft -

Microsoft nam je pripravil kar nekaj novosti, tako da je najbolje, da si jih ogledamo. Za začetek velja omeniti, da je svojo pot na Microsoftovo spletno mesto za avtomatsko nadgradnjo operacijskega sistema, Windows Update, našel drugi servisni paket za Windows XP. Do sedaj je bil ta na voljo le kot samostojni paket, velik nekaj čez dvesto megabajtov, sedaj pa si lahko preko te storitve ali Automatic Updates prenesete le tiste popravke, ki jih vaš sistem potrebuje.

Rahlo so prenovili izgled svoje začetne strani, v vsebini pa ni večjih sprememb. V sodelovanju z Philippom Starckom so predstavili novo miško S+arck, ki je oblikovana zelo drzno.

Razvijalcem bo všeč izid beta verzije Visual Studia 2005, katerega okrnjeno verzijo si lahko brezplačno prenesete s spleta, medtem ko so naročniki MSDN upravičeni do cele izdaje.

Povezave do novosti je zbral alesrosina.

27 komentarjev

Windows XP 64-bit za Intel

X-Bit Labs - Prve beta različice Windows XP za 64-bitne procesorje so delovale le na AMD-jevih Opteronih in Athlonih 64. AMD-jevi in Intelovi 64-bitni procesorji so v splošnem združljivi, čeprav se v nekaterih zmožnostih razlikujejo; AMD podpira 3DNow! ukaze, Intel pa HyperThreading in še nekaj je takšnih majhnih razlik. Intel in Microsoft sta obljubila, da bosta uradni verziji Windows XP in Windows Server 2003 tekli tudi na Intelovih procesorjih brez težav in zadnja beta že deluje tudi z Intelovimi čipi. Končno različico lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Klik!

9 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev

Strežniki: AMD proti Intelu

AnandTech - Če ste se odločili za nakup strežnika, vam utegne koristiti preskus z zbirkami podatkov, ki so ga opravili na AnandTech. Primerjali so siteme zgrajene na Intelovih jedrih Prestonia in Gallatin ter AMD-jevih Opteron. Ogledali so si omejitve, ki jih prinašajo Intelove kratkoročne rešitve, kar se zelo jasno kaže na rezultatih testov.

Zanimivo branje, ki pokaže samo en izhod. Če kupujete strežnik za resnejše namene, posezite po Opteronu. Cenovno ugoden in največkrat hitrejši od Intelov se ponuja kot odlična izbira, vse dokler Intel ne izda novih različic procesorjev, ki bodo podpirale hitrejša vodila FSB. Prijetno branje.

3 komentarji

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

Celeroni ...

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spet razpisali o prihodnosti Intelovih Celeronov in novih modelih, ki jih utegnemo dočakati. Pa si poglejmo.

Prvi primerki, ki bodo izdelani v 0,09-mikronski tehnologiji, bodo prišli na trg v drugem četrtletju letošnjega leta s hitrostmi 2,53, 2,66, 2,80 in 3,06 GHz. Večina Celeronov hitrejših od 2,8 GHz bo na voljo s Socket 478 ali Socket T podnožjem. Močnejše inačice, kot so 3,2, 3,33 in 3,46 GHz, lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta ali v začetku prihodnjega. Vsi procesorji bodo imeli 256 drugonivojskega predpomnilnika in 533 MHz Quad Pumped vodilo, prisotnost SSE3 ukazov pa še ni potrjena. Več o tem.

8 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

Štiri-procesorski sistemi z Opteronom na voljo

X-Bit Labs - Kalifornijski podjetji QSOL in Colfax International sta začeli ponujati sisteme, v katerih se nahajajo kar štirje AMD-jevi Opteroni. To so prvi sistemi, ki ponujajo take zmogljivosti. Srce računalnika bodo predstavljali štirje Opteroni s frekvenco 1,8 GHz, medtem ko bodo imele aplikacije na voljo kar 32 gigabajtov DDR333 sistemskega pomnilnika, čeprav ga konec koncev lahko vgradimo kar 64 GB. Diskovja je na voljo kar slabih 600 GB preko vodila SCSI. Nadvse pametna odločitev proizvajalca je tudi izbira matične plošče, ki ponuja pet PCI-X rež in gigabitni mrežni vmesnik ter vgraditev kar treh 500 W napajalnikov, ki poskrbijo, da ne bo nikoli zmanjkalo elektrike [:D]. O ceni zaenkrat zanesljivi viri še nič ne vedo, vendar po specifikacijah sodeč ne bo poceni. Več o tem.

24 komentarjev

Windows za AMD x86-64 procesorje

X-Bit Labs -

Microsoft je danes uradno potrdil, da razvijajo posebni različici Windows XP in 2003 Server operacijskih sistemov, ki bosta prirejeni za AMD-jeve 64-bitne procesorje, tako da bosta izkoriščali vse prednosti, ki jih bo prinesla 64-bitna obdelava podatkov. Prav tako je Microsoft samovšečno izjavil, da sedaj AMD lahko pričakuje povečano prodajo dotičnih procesorjev, zakaj ljudje naj bi sedaj dobili garancijo, da bo obstajalo tudi programje zanje.

Prve beta inačice pričakujemo sredi letošnjega leta (junij?), poudariti pa velja, da bodo imele nove različice Windows tudi sposobnost poganjanja 'starih' 32-bitnih programov, tako da bodo delovali tudi vsi sedanji programi. Končnega datuma, kdaj bodo Windows na voljo še ni, Microsoft je le objavil, da bodo v zadnjem četrtletju izdali dokumentacijo in orodja za razvoj programov s podporo 64-bitnim Windows. Več o tem.

16 komentarjev

Zakaj 64 bitov?

Wired News - Trenutno je precej govora o 64 bitnih procesorjih, še posebej zaradi prihajajočih 64 bitnih Athlonov in dolgo opevanega Opterona. Vendar pa se tu pojavlja vprašanje, če resnično potrebujemo 64 bitne procesorje. Pravega odgovora trenutno ni, a slej ko prej bomo morali uporabniki poseči tudi po teh procesorjih, saj lahko sedanji 32 bitni primerki naslavljajo le do 4 GB pomnilnika, medtem ko je meja pri 64 bitnih procesorjih pri 1000 eksabajtov. Precej govora je tudi o obratni združljivosti z 32 bitnimi aplikacijami, kar bi lahko bila ena izmed prednosti AMD-jevega Opterona. Več o tem si lahko preberete v kratkem, a dobrem članku na Wired News.

5 komentarjev

Opteroni tudi v Sunovih računalnikih?

The inquirer - AMD-jevi Opteroni so trenutno zares vroči procesorji, saj se je o njih spletlo že kar nekaj govoric, ki samo potrjujejo zanimivost teh skupkov silicija, ki naj bi končno pokazali iz kakšnega testa so že konec tega leta. Po napovedih, da se za Opterone zanima celo Dell so The Inquirerjevci sporočili, da bo mogoče te procesorje uporabil tudi Sun, ki je znan po svojih UltraSparcih, spletnih strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. The Inquirerjeva razmišljanja si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev