»

Dogodek - Prvi CocoaHeads Slovenia Meetup

Slo-Tech - V četrtek, 5. februarja se bo ob 18.00 odvijal prvi CocoaHeads Slovenija Meetup, prostor za katerega so prijazno odstopili v kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani. CocoaHeads je mednarodna skupina, ki združuje razvijalce na Applovih iOS in OS X plaformah in razvoj aplikacij za jabolčne naprave bo tema tudi tega srečanja.

Na prvem srečanju bomo ob nekaj krajših predavanjih izmenjali mnenja o tehnologijah, praksah in programskih jezikih. Pripravili smo tri predavanja: Matej Bukovinski bo predstavil PSPDFKit, Dal Rupnik bo predstavil kako rešuje Continuous Integration, Goran Blažič pa bo razložil Background Sync. Za konec bomo nekaj časa preživeli še skupaj ob pijači, ki bo na voljo v baru.

Na dogodek je vabljen vsakdo, ki ga zanimata platformi iOS in OS X. Zaradi lažje organizacije smo organizirali prijave na CocoaHeads Meetup, udeležba je brezplačna!

3 komentarji

Foresight Linux: Mono podobo na ogled postavi

OSNews - Že spet ena distribucija Linuxa. Zakaj omenjamo Foresight Linux? Njena odlika je, da prikazuje najnovejše in najzmogljivejše tehnologije okolja Gnome, ki utegnejo krojiti prihodnost namizja. Najpomembnejša je infrastruktura Mono (odprta implementacija .NET), na kateri temeljijo mikavna orodja: beagle, f-spot, howl in najnovejši hal. Foresight Linux ima tudi svoj paketni sistem Conary in orodje OverSite za upravljanje sistema preko spleta. Želite Google Desktop Search za Linux?

POPRAVEK: howl in hal seveda ne temeljita na Monu.

21 komentarjev

Cocoa# in prve slike

Mini-brskalnik

vir: OSNews
OSNews - Projekt Mono tudi po izidu Mona 1.0 ne počiva, saj je obrodil še en sad. Zbirka orodij CocoaSharp ali krajše Cocoa# je namenjena razvijalcem v okoljih .Net/Mono, ki želijo uporabnikom ponuditi aplikacije, ki delujejo domače v okolju Mac OS X. Razvijalcem omogoča, da z uporabo notacije s piko kličejo Cocoine API-je v domači kodi C#. Inženir Adhamh Findlay je predstavil tudi prve zaslonske slike rezultatov projekta. Na prvi je Cocoa# WebBrowser, ki ga je Geoff Norton spisal v 88 vrsticah kode C#, na drugi pa MonoDoc, ki teče v Cocoa#.

4 komentarji

Enlightenment se vrača

V znamenju prosojnosti in senc

OSNews - Okenski upravljalnik Enlightenment je uporabnikom Linuxa in drugim Unixu podobnim operacijskim sistemom, predvsem umetnikom in naprednim uporabnikom, dobro poznan, saj slovi kot hiter, lahek a še vedno grafično bogat grafični vmesnik. Žal pa je bila zadnja stabilna različica izdana davnega leta 2000 in nekaj časa se je celo govorilo, da projekt propada. Zdaj pa so nas razvijalci presenetili z izdajo predstavitvene različice knjižnic Enlightenment Foundation Libraries, ki bodo temelj nasledje različice okenskega upravljalnika. In obljubljajo zares veliko. Klik za nekaj slik!

7 komentarjev

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Mono 1.0

Dashboard je ena najbolj udarnih aplikacij Mona

OSNews - Izšel je Mono 1.0, prva uradna različica odprte implementacije ogrodja .NET za okolja Linux, Unix, Mac OS X in Windows, ki ga je pod pokroviteljstvom Novella in vodstvom Miguela De Icaze objavil projekt Mono. Mono je sestavljen iz več delov, najpomembnejši pa so implementacija izvajalnega okolja CLI (Common Language Infrastructure), implementacija javanskega okolja IKVM in prevajalnik C# 1.0.

Več o samem Monu, trenutni uporabi in razširjenosti lahko preberete tukaj, na voljo pa je tudi prenos za različne operacijske sisteme.

1 komentar

Mono pravno vprašljiv?

OSNews - Seth Nickell je v svojem spletnem dnevniku na dolgo in široko razjasnil, zakaj Mono trenutno ne more najti svojega mesta v namiznem okolju Gnome. Microsoft se namreč zaveda, da je odprtokodna skupnost njegov velik sovražnik in s spretno politiko bi si Redmond lahko priboril pravno prepoved Mona in podobnih projektov, kar bi seveda škodovalo tudi Gnomu, če bi vseboval programje, ki je plod Mona. Klik!

Mar se Miguel De Icaza s pajdaši trudi za prazen nič?

6 komentarjev

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

Nvu in Scribus na preizkušnji

PC Linux Online - Kljub množici prostih programov še vedno obstajajo opravila, za katera ni na razpolago odprtokodnih orodij, ki bi se enakomerno kosala z alternativo. Mednje prav gotovo sodita oblikovanje spletnih strani in namizno založništvo, a na srečo se stvari premikajo na bolje. Zelo vroča programa ta hip sta namreč oblikovalec spletnih strani Nvu in namizni založnik Scribus, ki postajata čedalje bolj zrela za resno uporabo. Prvega so si ogledali na Mad Penguin, drugega pa na OSNews.com.

2 komentarja