»

Dvojni standardi pri kritiziranju varnosti operacijskih sistemov?

The inquirer - Microsoft nenehno doživlja kritike zaradi hroščev in varnostnih lukenj v Windowsih, ob vsakem bolj odmevnem virusu kot gobe po dežju rastejo članki, ki vso stvar analizirajo in kritizirajo Microsoft. Le redko pa se podobne stvari dogajajo drugim operacijskim sistemom. Stvar je seveda logična, dosti manj uporabnikov za vsakodnevno delo uporablja Linux, Mac OS in podobne sisteme, zato je ob morebitnih varnostnih napakah v kodi oškodovanih dosti manj ljudi, obenem pa ožja cilja publika tudi manj privlači crackerje, ki želijo čimvečjo medijsko pozornost.

The Inquirer pa je na stvar pogledal z malo drugačne perspektive. Če lahko Microsoftu očitamo hroščatost, mu moramo pa vsaj priznati prizadevnost, saj se Billovi programerji dosti ukvarjajo s popravki in izboljšano varnostjo (trenutno je to Service Pack 2, v pripravi pa je tudi dosti tehnologij za prihajajoči Longhorn).

Kako pa je na drugi strani? Apple je pred kratkim izdal večji popravek za OS X, ki odpravlja kar nekaj kritičnih...

26 komentarjev

Microsoft podarja CD-je s SP2 za Windows XP

Microsoft - Servisni paket številka 2 smo pred nekaj tedni končno dočakali in mnogi so si ga že namestili. A še vedno obstaja veliko število ljudi, ki si dolpotega zaradi počasne povezave ne moremo privoščiti. MS je pomislil tudi na te, kajti CD s SP2 je možno naročiti - zastonj! Hvalevredna poteza, ni kaj. CD lahko naroči prav vsak, tudi uporabniki piratskih kopij Windows XP. Težava je le v tem, da bodo CD-ji na voljo šele konec septembra.

Ah, ti počasni Microsoft, ti!

46 komentarjev

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2

Slashdot - Service Pack 2 za Windows XP smo dolgo pričakovali, saj je obljubljal pomembne izboljšave na področju varnosti in tudi zmogljivosti. Kljub temu pa ZDNET in BBC poročata o nepravilnostih, do katerih lahko pripelje namestitev paketa popravkov.

Spornih je kar 50 aplikacij, ki so v konfliktu z Microsoftovo novotarijo, do problemov pa lahko pride še z mnogimi drugimi. Zanimivo je, da so med izdelki Microsoftovi programi, Symantecova orodja za zaščito pred virusi, Macromedijine večpredstavne aplikacije, Unreal Tournament, Photoshop Elements in večina odjemalcev za omrežja "enak-z-enakim"; torej aplikacije, ki jih uporablja večina uporabnikov in bi jih Microsoft moral najprej preskusiti.

Microsoft za "kiks" med prvimi krivi zloglasni požarni zid, ki je v privzeti namestitvi vključen in naj bi onemogočal nekatere povezave, ki jih želi vzpostaviti vaš računalnik. Pri tem pa naj bi bil nekoliko preveč radikalen.

77 komentarjev

Bolnišnice in Windows: je že kdo umrl zaradi črva ali virusa? Računalniškega seveda ...

NW Fusion - NW Fusion poroča o težavah ki jih imajo s proizvajalci medicinske opreme. Ti namreč potrebujejo kak mesec, da preizkusijo vse popravke, ki jih Microsoft izda za svoje operacijske sisteme. V bolnišnicah je precej opreme, ki se uporablja za delo z bolniki in ta oprema potrebuje za svoje delovanje računalnik, na katerem teče operacijski sistem Windows. Izdelovalci opreme bolnišnicam odsvetujejo namestitev popravkov, ki še niso bili ustrezno preizkušeni z njihove strani.

Bolnišnice pa protestirajo, saj imajo precej težav z virusi in ostalo zalego, ki zadnje čase precej uspešno spravlja računalnike z Windows na kolena.

62 komentarjev

Windows XP SP2 Final

Microsoft - Pred približno tremi urami se je na WindowsBeta, (stran namenjena Microsoftovim beta testerjem) pojavil SP2 Build 2180, ki nosi oznako Final. Medtem ko ga beta testerji downloadamo preko WindowsBeta, ga nekateri že downloadajo preko Bittorrenta. Na Microsoftovi spletni strani se bo verjetno pojavil v roku parih ur oziroma dni. ServicePack 2 je težak glomaznih 266,01MB, kar je dvakrat toliko, kolikor je tehtal njegov predhodnik, ServicePack 1. Na srečo, pa se bodo namestili samo potrebni popravki, kar naj bi za tipičnega domačega uporabnika znašalo približno 75 MB. Naj dodam še to, da se je po zadnjih podatkih Microsoft odločil, da bodo lahko SP2 namestili tudi uporabniki, ki si delijo serijsko števiko izdelka z drugimi uporabniki širom sveta.

90 komentarjev