»

Handbook of Applied Cryptography na voljo za prenos iz spleta

Schneier.com - Na Centru za uporabne kriptografske raziskave na kanadski University of Waterloo so objavili PDF datoteke vseh poglavij knjige Handbook of Applied Cryptography.

Knjiga je ob nekaj pogojih od sedaj popolnoma zakonito na voljo za prenos.

Knjiga vsebuje opise številnih kriptografskih algoritmov, bralca pa vodi od spoznavanja osnov kriptografije do odkrivanja zapletenih podrobnosti.

Knjiga je orožje, vzemi jo v roke!

8 komentarjev

ŠOUPEK

Slo-Tech - ŠOUPEK (Šopek Kakovostne in Uporabne Programske Opreme) praznuje svoj drugi rojstni dan. Nastal je leta 2005 zaradi želje prikazati študentom ter zaposlenim Univerze na Primorskem prednosti uporabe proste programske opreme. Vsak od 5000 študentov na UP je tako dobil v roke dva DVD ploščka (Pingo Linux OS in prosto programsko opremo za MS Windows) ter dve knjigi (Hitri vodnik po OpenOffice.org in Linux z namizjem KDE).

Letos je šopek programske opreme prišel na Medmrežje in pripravljena čaka osvežena ISO slika s programsko opremo. Projekt morda malce spominja na druge, ki jih lahko najdete na spletu, vendar je ŠOUPEK v slovenščini in podprt z dodatnimi dejavnostmi: letos je bilo na Obali moč obiskati 6 brezplačnih predavanj na temo uporabe proste programske opreme (Thunderbird, Firefox, GIMP, Writer, Impress, Calc) ter prebrati nekaj člankov v prosto dostopnem študentskem mesečniku KAŽIN:

10 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.1

Slo-Tech - Izšel je OpenOffice.org 2.1, ki prinaša kar nekaj novosti, med drugim podporo več zaslonom v Impress, izboljšan izvoz HTML iz Calc, razširjena podpora Accessa v Base, samodejno opozarjanje o posodobitvah, itd. Na voljo so tudi številne nove razširitve.

OpenOffice.org 2.1 je tudi popolnoma poslovenjen, vključuje pa tudi podporo novi slovenski valuti Evru ter pretvornik OpenOffice.org za Evro. Brezplačno ga lahko dobite na strežniku slovenske ali angleške razvojne skupine.

64 komentarjev

Kampanja OpenOffice.org proti piratstvu

Slo-Tech - Oglaševalski oddelek OpenOffice.org se je odločil prestaviti v višjo prestavo. Sprožili so namreč akcijo proti piratstvu.

Preko svoje spletne strani sporočajo, da je po podatkih Microsofta 35% vse programske opreme na svetu nelegalne, Microsoft pa se pripravlja na bitko za legalizacijo vse svoje programske opreme, ki se uporablja na črno. Sporočajo tudi, da se naporom Microsofta za Izkoreninjenje piratstva pridružujejo tudi sami ter pozivajo k izbiri OpenOffice.org.

Imam občutek, da tovrstna pomoč Microsoftu ni ravno dobrodošla...

228 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

OpenOffice.org Slovenija - Osem tednov po splavljeni različici 2.0 je izšla nova verzija odprtokodnega programskega paketa OpenOffice.org 2.0.1, ki je zelo dobra brezplačna alternativa MS Pisarni (MS Office).

Poleg odpravljenih hroščev in nekaterih novih možnosti, je novi OpenOffice.org 2.0.1 odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku! Več informacij in dolpoteg slovenske verzije je mogoč na uradni strani.

15 komentarjev

Stanje (psihofizično) OOoCon 2005

Slo-Tech - Datum Konference OpenOffice.org 2005 (OooCon 2005) je zabetoniran od 28. do 30. septembra 2005; dogajala se bo v središču mesta Koper na različnih lokacijah: v prostorih Primorske Univerze, Gledališča Koper, Pokrajinskega muzeja, Italijanske skupnosti in še kje (živa stvar). Kotizacije ni, lahko pa boste prispevali kakšen goldinar za majico, CD ali kaj podobnega. Potrebna bo registracija udeležencev; ob registraciji dobite kartonček z imenom in trakec okrog vratu. Prvi dan konference je namenjen OOo Community - ljudem, ki se ukvarjajo z OOo na kakršenkoli način in ni predavanj. To pomeni, da bodo nekateri dogodki zaprtega tipa, ne pa vsi - ta dan imate idealno priložnost, da se v živo pogovorite z ljudmi s celega sveta o temi, ki vas zanima. Ostala dva dneva sta namenjena predavanjem, predstavitvam in delavnicam. Ker je konferenca mednarodna, bodo vsi dogodki v angleškem jeziku. Več informacij o konferenci najdete na domači strani letošnje konference.

17 komentarjev

OpenOffice 2.0 je na poti

Slashdot - V petek je izšla razvojna različica prihajajočega pisarniškega paketa Openoffice.org 2.0, ki obeta marsikatero "novost" v tem paketu. In kaj se potencialnim uporabnikom obeta?

Poleg lepšega izgleda, saj Openoffice sedaj uporablja gradnike samega operacijskega sistema, so končno upoštevali dolgotrajno prošnjo in izboljšali funkcijo štetja besed, za katero sedaj ne potrebujete kriptičnih dodatkov ali pa skoka k prijatelju, ki ima nameščen Microsoft Word. Precej je izboljšana tudi podpora konkurenčnemu paketu, od koder izvira tudi Microsoft Word, saj bo vključena polna podpora AutoShapes, ki se v Openoffice imenujejo CustomShapes, pa tudi Calc zmore od sedaj obvladati tabele s 65 tisoč vrsticami. Dodanih je bilo kar nekaj novih prehodov za predstavitve in s tem omogočena boljša podpora datotekam tipa pps.

Vsekakor pa je meni osebno najljubše dejstvo, da se različica 2.0 zažene hitreje.

Če ste po srcu avanturisti, lahko Openoffice 2.0 Beta preizkusite tudi sami. Preizkusna izdaja...

45 komentarjev

Preizkus nove odprte pisarne

PC Linux Online - OpenOffice.org se je po različici 1.0 nad pričakovanji razširil po svetu in tudi pri nas, kjer je slovenska različica bila tudi večkrat nagrajena. Po nekaj nadgradnjah je zdaj napočil čas, da se začnejo aktivne priprave na izdajo druge velike različice proste pisarniške zbirke. Tako imate priložnost, da preizkusite prve zametke razvojne različice 1.9.m49 (680_m49). Nove razvojne različice izidejo dvakrat na mesec in so namenjene le razvijalcem. Toda konec koncev ste lahko to tudi vi. Klik!

Beta-različica OOo 2.0 naj bi izšla še letos, februarja kandidat za izdajo in marca končna različica.

9 komentarjev

Knjiga 'Hitri vodnik po OpenOffice.org' na voljo pod licenco GNU/FDL

Slo-Tech - Prvega julija so Robert Ludvik, Aleš Medic in Iztok Zajc, avtorji priročnika Hitri vodnik po OpenOffice.org izdali prosto dostopno elektronsko različico knjige, ki je pred tem že izšla v papirnati obliki pri založbi Pasadena.

Knjiga, ki je v PDF formatu, je na voljo za prenos iz spletne strani http://sl.openoffice.org/, njena velikost pa je 2,5 Mb.

Ker je knjiga izdana pod licenco GNU/FDL, avtorji za prenos ne zaračunavajo nikakršnega nadomestila.

16 komentarjev

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove...

2 komentarja