»

Zabeležen 50-milijonti virus

Heise - Prvi virus za DOS in računalnike, ki so se razvili v današnjem PC-je, je bil odkrit 25 leti. Četrt stoletja pozneje je bilo odkritih že 50 milijonov virusov. Včeraj ob 18.06 uri po srednjeevropskem času so v podjetju AV-Test zaznali kos zlobne programske opreme, ki je dobil zaporedno število 50.000.000. Gre za še neimenovano PDF-datoteko, ki izkorišča luknjo v Adobe Readerju za Windows.

Na Heise pojasnjujejo, da ta virus potrjuje opažen trend, da točka okužbe niso več luknje v operacijskem sistemu ali brskalniku, ampak se pisci vedno bolj osredotočajo na ranljivosti v ostali nameščeni programski opremi. Na udaru so zlasti Adobe Reader in Acrobat, Flash in Java.

Številke kažejo, da je bilo do sedaj odkritih 50 milijonov virusov, od tega 20 milijonov lani. Vzeti jih je treba cum grano salis, saj gre za...

20 komentarjev

Služba za avtorja Sasserja

The Register - Očitno je lahko pisanje črvov tudi naložba v prihodnost. Vsaj tako kaže primer Svena Jaschana, avtorja črvov Sasser in NetSky - dobil je namreč ponudbo nemškega podjetja Securepoint, kjer bi naj delal kot razvijalec programske opreme za varnostne produkte, kot so naprimer požarni zidi. Direktor podjetja je prepričan, da si zasluži drugo priložnost. Če se bo uspel izogniti zaporni kazni, seveda.

23 komentarjev

Mali brat vas opazuje

I.T. Vibe - Danes je vohunjenje in nadziranje nič hudega slutečih vedno bolj v modi. Od velikih skrbno načrtovanih sistemov se trendi selijo tudi na mala gverilska igrišča: med pisce virusov.

Virus W32/Rbot-GR, ki se sicer širi prek omrežnih deljenih virov in lukenj v programju, namesti stranska vrata v vaše računalo. In ravno ta vrata so tista, preko katerih utegnejo odpotovati vaša gesla, posnetki vaših pogovorov in tudi (živa) slika. Virus namreč zazna in vključi priklopljene mikrofone in spletne kamere, prek katerih nato zajema sliko in zvok.

Kamere v službah bodo od sedaj naprej še bolj veselo kradle podatke, domače pa bodo snemale kake amaterske videoposnetke.

Novi superzvezdniki, ki to ne bi želeli biti, lahko prenos slike in besede prekinejo po teh navodilih. Klik!

6 komentarjev

Sophos: za 70% virusov kriv 1 človek!

Slashdot - Sodeč po poročilu Sophosa, izdelovalca programske opreme za zaščito pred virusi, je za skoraj tri četrtine vsega dogajanja, ki so ga povzročili virusi in ostala golazen v prvi polovici letošnjega leta, odgovoren Sven Jaschan, 18-letni Nemec, ki je avtor virusov Sasser in Netsky. Različice slednjega so se v skupnem seštevku najbolj razširile, posamično pa je največ okužb dosegel Sasser. O statistiki poroča tudi The Register.

8 komentarjev

Obvezno čtivo: A Taste Of Computer Security

Slashdot - Na KernelThread.com je Amit Singh objavil krajšo knjižico o računalniški varnosti z naslovom A Taste Of Computer Security. Odlika njegovega teksta je po mojem mnenju predvsem ta, da je zelo lahko berljiv, podaja pa tudi zgodovinski pregled dogodkov povezanih z računalniško varnostjo. Tako si lahko ogledate tabelo števila incidentov in varostnih lukenj od leta 1969 do 2003, izveste kateri so bili prvi virusi (pa tudi kateri je bil prvi virus za Unix) ter prvi črvi, opisan je primer prvega wardialinga skupine 414 Club, izvedeli pa boste tudi kaj je to "Security through obscurity" ter FUD.

Pregled problematike žal ni popoln, saj besedilo ne obravnava spama, wardrivinga in kriptografije, kljub temu pa gre za zelo berljiv, temeljit in zgoščen tekst o nekaterih problemih povezanih z računalniško varnostjo.

In da, ne manjka niti primerjava med Unix in Windows - seveda iz varnostnega stališča, pri čemer ta primerjava sploh ni čustveno obarvana.

Idealno čtivo za brezskrbne...

0 komentarjev

Internet Explorer spet služi širjenju zlobne kode

News.com - Pozorno preberite: uporabniki sistema Windows in brskalnika Internet Explorer ste spet v nevarnosti. Po spletu se je namreč razširil nov način razpečevanja virusov. Tokrat se lahko, verjeli ali ne, okužite že samo z obiskom spletne strani, ki vsebuje del kode, ki s pomočjo lukenj v Internet Explorerju na vaš računalnik naloži virus.

Kako se lahko zaščitite? Uradnih popravkov še ni na voljo. Če želite še naprej uporabljati Internet Explorer, je ena izmed možnosti izogibanje okuženim strežnikom, a varnostni strokovnjaki prizadetim podjetjem, ki uporabljajo IIS, nočejo povzročiti škode, zato seznam le-teh -- med katerimi so tudi npr. banke -- ni javno objavljen. Da bi vam lahko spletna stran podtaknila zlobno kodo, mora strežnik poganjati Microsoftov IIS. To pa pomeni, da bi se morali podati na nemogočo nalogo izogibati se vsem strežnikom z IIS.
Druga možna rešitev, ki je mnogo bolj enostavna in praktična, je zamenjava brskalnika. Napredni uporabniki bi verjetno izbrali Opero,...

71 komentarjev

Odkrili prvi virus na mobilnikih

News.com.au - Iz antivirusne programske hiše Kaspersky sporočajo, da so identificirali prvi virus, ki napada mobilne telefone in se širi po operacijskih sistemih Symbian (uporabljen v mobitelih Nokia) preko modrega zoba. Imenuje Cabir, vse kar naredi pa je, da na pozdravnem zaslonu izpiše beseda Caribe in se nato razpošlje na vse dosegljive telefone, ki ustrezajo zgoraj naštetim standardom. Zdravila ta trenutek še ni.

Odštevanje do prvega antivirusnega programa za mobilnike se je začelo ...

15 komentarjev