»

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

Računalniki postajajo 64-bitni

64-bitni Windows XP, domena najzahtevnejših uporabnikov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot kaže se časi 32-bitnih operacijskih sistemov končno poslavljajo. Pričakovali bi, da se bo to do sedaj, ko je 4 GB oz. več pomnilnika nekaj popolnoma običajnega, že zgodilo, a raje pozno kot nikoli. Pri Ars Technici namreč poročajo, da je skoraj polovica (natančneje 46%) vseh namestitev Windows 7 64-bitnih. To je znatno več, kot v primeru Windows Vista, kjer je bilo le 11% vseh namestitev 64-bitnih.

Najverjetneje pomaga tudi popularnost Windows 7 v primerjavi z Visto. Windows XP je imel praktično neznaten delež uporabnikov 64-bitne različice, saj so bili med njimi predvsem profesionalni uporabniki z več kot 3 gigabajti pomnilnika. Vista je vpeljala zahtevo po 64-bitnih gonilnikih, ko...

33 komentarjev

Microsoftovih 64

Bink.nu - Po poročanju strani Bink, je ameriški programski gigant objavil končne datume svojih 64-bitnih operacijskih sistemov. Tako bodo 64-bitna okna (Windows XP x64 ter Windows 2003 Server x64) končana predvidoma 28. marca tega leta. To je vsekakor razveseljiva novica za vse lastnike novih 64-bitnih procesorjev. Operacijska sistema bosta delovala na vseh procesorjih z AMD64 ter Intel EMT64 tehnologijo.

Pravtako velja pripomniti, da se bliža izid prvega servisnega paketa za Microsoftov strežniški operacijski sistem, Windows 2003 Server.

51 komentarjev

Star Wars III in WinXP 64 Beta

The inquirer - Microsoft je na CeBitu objavil zanimivo novico - ustvarjalci tretje epizode Star Wars so namreč pri izdelavi računalniško animiranih scen v filmu uporabljali 64 bitno različnico Windows XP. Kar seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bila ta različica Oken v beta fazi testiranja. Očitno so se v Redmondu precej potrudili pri izdelavi "novega" operacijskega sistema, katerega zmogljivost in stabilnost je zadostovala za zahtevno nalogo produkcije računalniško animiranih scen v filmu. Za 64 bitno različico Oken so se avtorji odločili, ker je po njihovih besedah pri rendeniranju računalniške animacije precej hitrejša od 32 bitnih Oken. Radovedneži si lahko celotno novico preberete tukaj, na žalost pa ni na voljo podatka o procesorjih in ostali strojni opremi, ki so jo uporabili za celoten projekt.

15 komentarjev

Windows XP 64-bit za Intel

X-Bit Labs - Prve beta različice Windows XP za 64-bitne procesorje so delovale le na AMD-jevih Opteronih in Athlonih 64. AMD-jevi in Intelovi 64-bitni procesorji so v splošnem združljivi, čeprav se v nekaterih zmožnostih razlikujejo; AMD podpira 3DNow! ukaze, Intel pa HyperThreading in še nekaj je takšnih majhnih razlik. Intel in Microsoft sta obljubila, da bosta uradni verziji Windows XP in Windows Server 2003 tekli tudi na Intelovih procesorjih brez težav in zadnja beta že deluje tudi z Intelovimi čipi. Končno različico lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Klik!

9 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Okna za AMD64

X-Bit Labs - Zanesljivi viri pravijo, da bo Microsoft izdal nov operacijski sistem, posebej prilagojen za AMDjeve 64-bitne procesorje. Opteron in Athlon 64 bosta svoja Okna dobila konec leta ali v začetku naslednjega. Beta različica naj bi luč ugledala že v tretji četrtini letošnjega leta. Predstavnik iz Redmonda, je potrdil, da bo Microsoft izdal tudi strežniško verzijo, zato je zelo verjetno, da se bo po izdaji novih Oken povečala prodaja Athlonov 64. Klik!

4 komentarji

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

Windows 2000 SP4 beta

Techconnect - Takoj po izidu Service Packa 3 za Windows 2000 je Microsoft objavil, da bodo začeli intenzivno delati na novem servisnem paketu, danes pa je na internet pricurljala njegova beta različica. Gre za tako imenovano leaked verzijo, kar pomeni da ne gre za uradno beto, namenjeno javnemu testiranju, ter da lahko vsebuje še mnogo prikritih napak in hroščev. Paket popravkov je velik zajetnih 129 MB, naslov za dolvleko pa si zaradi naše antiwarez politike poiščite na spletu.[:)] Klik!

2 komentarja