»

Vzpostavlja se največja in najobsežnejša zbirka osebnih podatkov na svetu

Slo-Tech - V Britaniji bodo v kratkem začeli z projektom Biobank, katerega cilj je preučiti povezavo med gensko zasnovo in življenskim stilom ter različnimi vrstami obolenj.

V okviru projekta bodo rekrutirali pol milijona Britancev starih med 40 in 69 leti, kar predstavlja 1% britanske populacije. Vsak prostovoljec bo oddal vzorec krvi in urina, tako pridobljene vzorce DNK pa bodo shranili za neomejen čas. Prostovoljci bodo morali odgovoriti tudi na zelo podroben vprašalnik o življenskem stilu, zdravju in življenskem okolju. Prostovoljce bodo raziskovalno spremljali do smrti.

Raziskava naj bi dala odgovore na vprašanja kateri faktorji prispevajo k nastanku in razvoju različnih obolenj, poleg tega pa gre tudi za najbolj obsežno zbirko osebnih podatkov na svetu.

Vsekakor se podobne baze osebnih podatkov ne bi branili niti na Kitajskem. Le da bi bilo tam morda raziskovalno vprašanje zastavljeno nekoliko drugače: kateri faktorji prispevajo k lojalnosti režimu in kakšna je tipična genska...

4 komentarji

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Slashdot - Sistemski administrator Vernon Blake ministrstva za promet zvezne ameriške države Alabama je opazil, da njegov šef med delovnim časom nekam pogosto igra pasjanso. Ker se nadrejeni za njegova opozorila niso zmenili, se je odločil vzeti pravico v svoje roke. Šefu je samovoljno podtaknil vohunski program (spyware) in 7 mesecev snemal dogajanje na šefovem zaslonu.

Ko je zbral dokaze, da je šef 70% delovnega časa igral pasjanso, je predpostavljenim dokaze predložil, saj med opis njegovih nalog šteje tudi ugotavljanje in dokumentiranje zlorabe službenih računalnikov. Rezultat?

Šefa so opozorili, naj med delovnim časom ne igra več iger, Blake pa je izgubil službo.

Ali torej v ZDA vsakogar, ki na skrivaj vohuni za sodelavci tudi odpustijo? Pravzaprav ne.

Leta 1992 je Alana Shoars, administratorka poštnega sistema podjetja Epson, ugotovila, da eden izmed direktorjev prebira elektronsko pošto zaposlenih. Ko ga je s svojim odkritjem soočila, je bila nemudoma odpuščena. Ker je bila...

37 komentarjev

E-uprava ponuja dostop do registra prebivalstva

MNZ - Notranje ministrstvo nam je v okviru E-uprave ponudilo novo storitev -- možnost vpogleda v Centralni register prebivalstva (CRP) prek spleta. Gre za bazo osebnih podatkov o vsakem državljanu naše države (enotna matična številka občana, kraj rojstva, ime in priimek, državljanstvo, prebivališče, zakonski stan, volilna pravica in še bi lahko naštevali). Varnost je zagotovljena tako, da je vpogled omogočen le imetnikom digitalnega potrdila SIGEN-CA oz. SIGOV-CA. Za razliko od vsem znanega spletišča UDBA.NET boste imeli vpogled le v svoje podatke, čeprav zgodovina govori o vdorih v še tako zavarovane elektronske trdnjave, med katerimi pa smo Slovenci najverjetneje manj zanimivi "podatki". Sodeč po Udbovski aferi seveda z izjemo nas samih. Vladni PR.

6 komentarjev

Leadtek A280 LE TD MyVIVO

Hardware Zone - Leadtek že kar nekaj časa proizvaja grafične kartice z nVidiinimi procesorji. Tokrat so si na Hardware Zone ogledali izvedenko GF4 Ti4200, ki je pridobila to prednost, da deluje v AGP 3.0 (8x) načinu. Na grafikulji tiktaka 250 MHz procesor, kateremu pomaga 128 MB Samsungovega pomnilnika, ki deluje na 512 MHz. A kljub temu je prepustnost pomnilnika le 8.2 GB na sekundo, kar je v primerjavi z Radeoni -- malo. To zver umirja aluminijast hladilnik, ki prekriva večji del kartice in se ne razlikuje veliko od predhodnice.

0 komentarjev