»

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne

Slo-Tech - Zloraba fotografij iz tako imenovanih bank posnetkov ni nič novega (zgodila se je celo naši univerzi), a je običajno omejena na uporabo slik kar z vodnimi žigi in brez plačila. Bolj domiselne in težje razpoznavne so prevare, kjer avtorji uporabijo dele teh fotografij, ki jih legalno kupijo, in predstavijo kot svoje delo. Pri tem nečednem početju so sedaj razkrinkali znanega norveškega fotografa.

Terje Hellesø je bil znan kot eden najuspešnejši norveških fotografov, ki je še zlasti rad delal z divjimi živalmi. Švedska agencija za zaščito okolja mu je celo lani podelila nagrado fotograf leta za njegovo delo v projektu dokumentiranja risa. Izkazalo se je, da je Hellesø velik prevarant.

...

64 komentarjev

Uradna izjava o fotografiji na Vista DVD-ju

Windows Vista Team Blog - Microsoft je javnosti ponudil uradno razlago nedavno odkrite skrivnosti fotografije treh neznanih možicljev, ki je bila po naključju odkrita na originalnem ploščku najnovejših Windowsov. Redmondovci pravijo, da gre za napredno preprečevanje nelegalnega kopiranja. Na fotografiji so namreč člani ekipe, ki je skrbela za izdelavo holografske zaščite medija, poleg njihovih obrazov pa naj bi se drugje na DVD-ju nahajala še nekatera bolj znana likovna dela zgodovinskega pomena (zgolj zaradi razloga, da so sedaj že v javni lasti). Manj kot milimeter velike sličice, katerih ogled ni možen s prostim očesom, je praktično nemogoče verodostojno poneveriti, kar vam je lahko v veliko pomoč pri...

15 komentarjev

Satelitski posnetki tsunamija

Slashdot - Na DigitalGlobe so objavili serijo satelitskih slik, ki prikazujejo področja, ki jih je prizadel uničujoč tsunami pred vdorom vode in po njem.

Na Wikipediji pa so pripravili animirano sliko tsunamija, ki prikazuje širjenje morskih valov.

Morda ob številnih novoletnih zapravljanjih ne bi bilo odveč nakazati kakšnega tolarja tudi za žrtve tega dogodka. V Sloveniji pomoč zbirata tako Karitas kot Rdeči križ, tehnično usmerjeno bralstvo Slo-Techa pa se lahko posluži tudi humanitarnega nakazila s pomočjo SMS sporočila. Kako zadevo izvesti verjetno že veste, sicer pa si preberite na Mobitelovi domači strani.

17 komentarjev

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

Slika dneva

Slashdot - Po vzoru mnogih spletnih strani, časopisov in še česa tudi NASA dan za dnem objavlja sliko dneva. Seveda so se omejili na svojo stroko, tako da posnetek imenujejo kar astronomska slika dneva. Včeraj so objavil prav nenavaden posnetek, ki je pravzaprav kompozicija več fotografij Zemlje iz vesolja ponoči. Posebej zanimivo je, da se razločno vidi poseljenost in razvitost našega planeta, saj se večja mesta zaradi nočne razsvetljave lepo svetijo. Na voljo so tudi slike z visoko ločljivostjo, do velikosti celo 40 MB (tiff). Klik!

Če dobro pogledate, boste videli celo Ljubljano. Spodnjega Dupleka pa se ne vidi.

34 komentarjev

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Petdeseta obletnica uporabe radijskega odboja od Lune

vir: NASA
Slashdot - Danes mineva 50 let, odkar je James Trexler svojo radijsko anteno usmeril proti Luni in vzpostavil komunikacijo z drugo radijsko postajo na Zemlji s pomočjo odboja od Lune.

Tehniko, ki so jo imenovali PAMOR (Passive Moon Relay), so do izuma satelitov na veliko uporabljali v vojaške namene, še danes pa je priljubljena med radioamaterji, ki se želijo pogovarjati s prijatelji z drugih celin. Več o tem si lahko preberete na spletni strani NASE.

0 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev

Prehod Venere 2004

Potek prehoda

vir: Venus Transit 2004
Venus Transit 2004 -

V torek, 8. junija 2004, nam bo Zemljina sestrica Venera uprizorila fantastično predstavo -- prehod Venere čez Sončevo ploskvico, ki se ponovi le dvakrat v stoletju, zato je vsekakor ne gre zamuditi.

Pojav je podoben Sončevemu mrku, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani na isti premici, tako da Luna navidezno prekrije Sončevo ploskev. Pri prehodu Venere bo med Zemljo in Soncem namesto Lune Venera. Ker je Venera z Zemlje videti veliko manjša od Sonca (njen premer je 58 ločnih sekund, medtem ko je Sončev 31,5 ločnih minut), Venera Sonca ne bo zakrila; videli bomo lahko le majhno črno packo, ki se počasi premika čez Sončevo...

27 komentarjev

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev

50 let sledilne kroglice

Slashdot - Pred časom smo bili priča kar nekaj pomembnim obletnicam, ki so bolj ali manj zaznamovale računalniško industrijo v preteklosti. Praznovali smo 30. obletnico elektronske pošte, 20. obletnico osebnega računalnika in 10. obletnico obstoja operacijskega sistema Linux. No, kljub temu, da so se najpomembnejše obletnice že zvrstile, pa smo pred kratkim dočakali še eno - 50. obletnico sledilne kroglice. Mogoče boste nekateri zavijali z očmi, vendar pa je sledilna kroglica izum, iz katerega se je kasneje razvila miška. Če hočemo biti bolj natančni, lahko ugotovimo, da se je sledilna kroglica razvila iz navadne kegljaške krogle, prišla pa je iz vojaških logov, kjer so pred 50. leti imeli blazne probleme s pomikanjem kurzorja. Od odkritja sledilne kroglice, preko odkritja in razvoja miške vodi bralca precej poučen in zanimiv članek, ki ga enostavno morate prebrati.
Kdo bi si mislil, da so moramo za klikanje po Excelu in igranju iger zahvaliti ravno kegljaški krogli :). ...

2 komentarja

Fan adapterji

Overclockers Australia - O teh adapterjih sem že pisal, vendar je bil takrat testiran samo en primerek. Če si malce več adapterjev na kupu (na testu sta bila dva), potem si oglejte ta test. Seveda pa si lahko adapter za ventilator z malo iznajdljivosti naredite tudi sami. Če boste slučajno mojstrovali, potem pošljite slike svojega izdelka. Z veseljem jih bom objavil.

0 komentarjev