»

IRobot predstavil robotsko kosilnico

IEEE Spectrum - Pri podjetju iRobot, izdelovalcih najbolj znanega robotskega sesalnika Roomba, so naposled pokazali robotsko kosilnico z imenom Terra, ki bo za razliko od drugih avtomatskih naprav te vrste za orientacijo uporabljala radijsko tehnologijo.

Vse odkar so Američani leta 2002 predstavili Roombo, so se vrstila ugibanja, kdaj bodo nadaljevali na zeleni trati pred hišo. Toda pri samodejnih kosilnicah se je firma močno obotavljala in prehitevale so jo druge z lastnimi rešitvami, tako da imamo robotskih urejevalnikov trate ta hip že kar nekaj. Vsi za zamejevanje področja delovanja uporabljajo žico, ki jo je potrebno ročno namestiti na mejah in robotu pove, do kam sme potovati. Tu bo iRobot s kosilnico Terra napravil korak naprej.

Terra bo za navigacijo uporabljala...

33 komentarjev

Konec meseca nekontrolirano iztirjenje satelita

Space - NASA je najavila, da bo odsluženi satelit za raziskave zgornje atmosfere UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je bil v orbito poslan leta 1991, konec septembra ali oktobra ponovno vstopil v atmosfero in večidel zgorel, medtem ko bodo manjši kosi padli na Zemljo. Nevarnosti za ljudi ni.

Satelit, ki tehta skoraj sedem ton in je dolg dobrih deset metrov, je Discovery utiril leta 1991 in je nato opravljal svoje poslanstvo do decembra 2005, ko ga je NASA odpisala. Da ne bo prispeval k vesoljskim smetem (ki so vedno večji problem), ga bodo sedaj iztirili. Čeprav večina materiala zgori na poti na Zemljo, simulacije kažejo, da bo okrog pol tone delcev vseeno padlo na...

37 komentarjev

Uspešno izstreljen nemški satelit TanDEM-X

Slo-Tech - Danes ob 4.14 po srednjeevropskem poletnem času so s Kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu na ruski raketi Dnepr v orbito poslali nemški satelit TanDEM-X (angl. TerraSAR-X add-on for Digital Elevation Measurement). Nemški center za zračni in vesoljski promet (nem. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) bo skrbel za uporabo satelita, ki bo poizkušal pridobiti najnatančnejši 3D-model Zemlje doslej. Skupaj s sestrskim satelitom TerraSAR-X, ki je v orbiti že od leta 2007, bosta z višine 514 km poslikala vseh 150 milijonov kvadratnih kilometrov površja, za kar bosta potrebovala približno tri leta. Dobljeni podatki bodo imeli ločljivost 12 metrov, kar pomeni nekako 350 TB surovih podatkov in 15 TB prečiščenih.

Satelita bosta podatke pridobivala z metodo SAR-interferometrijo (angl. synthetic...

2 komentarja

Evropa izstrelila nova satelita

Slashdot - Evropska vesoljska agencija (ESA) je ta vikend uspešno izstrelila dva nova satelita, ki bosta opazovala podnebje. Prvi, ki se imenuje SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), je v nedeljo zvečer poletel z ruskega izstrelišča Plesetsk Cosmodrome. Tehta 685 kg in nosi napravo z imenom MIRAS (Microwave Imaging Radiometer using Aperture Synthesis), ki z uporabo 69 senzorjev na treh rokah meri temperaturo površja za testiranje slanosti voda in vlažnosti prsti - tudi z nameno napovedi poplav in suš. Volker Liebig iz ESA pravi, da bodo podatki iz SMOS-a dopolnili že izvršene meritve na površju in morju. Satelit bo krožil na višini 760 km. Spomnimo, da je NASA letos že izstrelila satelit za merjenje globalnih ravni ogljikovega dioksida, a je kmalu strmoglavil.

Poleg tega so v vesolje poslali še satelit Proba 2, ki bo preizkusil 17 novih tehnologij in bo krožil še nekoliko nižje, tik pod 725 km. Ta bo s kamero z zornim kotom 120 stopinj, dvofrekvenčnih GPS, generatorjem mrzlega plina,...

7 komentarjev

Googlov monopoli se začenja znova

Google - Prejšnji teden sta Google in Hasbro na spletu zagnala novo igro, ki je hipoma zasvojila trume uporabnikov. Tako velikega odziva na svetovni monopoli bržkone niso pričakovali, saj je igro od začetka pestilo kar nekaj začetnih težav, kot so neodzivnost in včasih kar nedostopnost strežnikov, goljufanje z ustvarjanjem več računov, počasno igranje (sedem dni časa za sprejemanje ponudb) in podobno. Google je obljubil, da bo porodne krče odpravil in igro ponovno zagnal. Vesoljni potop se je zgodil včeraj ob 17.00 po slovenskem času, ko so izklopili strežnike. Ponovni zagon bo sledil tekom današnjega dneva. Povodenj je v...

75 komentarjev

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Energetske ščite na 100%!

Elektrostatični ščiti pred sevanjem

vir: Space
Space - Da, znanstveno-fantastične zgodbe tipa Vojne zvezd ali Zvezdnih stez se bodo lahko kaj kmalu uresničile, vsaj kar se tiče energetskih ščitov, ki varujejo enormna vesoljska plovila pred raznimi laserskimi izstrelki, meteoriti in podobnimi vesoljsko pogojenimi letečimi predmeti.

Nasa namreč pospešeno razvija več vrst varovalnih ščitov za njihove vesoljske ladje in posadko, ki bodo človeška življenja in občutljive inštrumente varovala pred kozmičnim sevanjem, zadetki majhnih delcev v vesolju in morda celo pred napadom pobesnelih "Marsovcev".Plovila bodo v prihodnosti verjetno lahko ščitila elektromagnetna sevanja, oziroma elektrostatični izviri, ki bodo odbijali tiste elektrone ter protone, ki bi sicer brez ovir prileteli naravnost v...

9 komentarjev