»

Novi Pentiumi naprodaj

X-Bit Labs -

Intel je začel pošiljati svoje nove Pentiume 4 3,6 GHz, znane tudi pod imenom Pentium 4 560, poročajo X-Bit Labs. Procesor, ki je bil predstavljen v juniju, ima podporo HyperThreadingu in ukazom SSE3, prihaja pa zapakiran v LGA775. Tako je združljiv s podnožjem Socket T, torej bo deloval na ploščah z Intelovim čipovjem i915 ali i925. Ker je največja mogoča poraba električne energije 115 W, morajo plošče podpirati Platform Compatibility Guide 04B.

Intelova priporočena cena v paketih po tisoč je 637 dolarjev, na Japonskem pa ga je trenutno moč kupiti za 720 - 730 dolarjev, medtem ko je v ZDA cena za kakšen odstotek višja. Klik!

12 komentarjev

Intel odpoklical i915P/G in i925X

X-Bit Labs -

Dve novici nižje smo poročali o AMD-jevih problemih, sedaj pa je na vrsti Intel. Njegov predstavnik je v Münchnu v petek potrdil, da ima podjetje težave z zadnjim krmilnikom I/O, imenovanim ICH6, zadolženim za upravljanje s PCI Express, USB, Serial ATA in drugimi priključki, in lahko povzroči nestabilnost ali zmrznjenje sitema. Problematična čipovja so i915P/G in i925X.

Po Intelovih besedah napaka ni povezana s samim postopkom proizvodnje. Posledice napake so različne, od neuspešnega zagona prek zmrznjenja sistema do drugega nenormalnega vedenja. Intel ni razkril, katera serija ICH6 je prizadeta; spomnimo se, trenutno so v uporabi ICH6, ICH6R, ICH6RW in ICH6W. Pri Intelu še pravijo, da plošče s pokvarjenim krmilnikom niso prišle v prodajo, bodo pa seveda zamenjali vsako pokvarjeno ploščo, če je jo kdo vendarle uspel kje kupiti. Več o tem.

12 komentarjev

Intel napovedal Pentium 4 3,6 GHz za junij

The Register - The Register je razkril novico, da Intel načrtuje splavitev njihovega paradnega konja, Pentiuma 4 3,6 GHz, za četrti teden junija. Ta izdaja procesorja naj bi bila pripravljena samo za podnožje Socket 775 in v 90-nanometerski tehnologiji. Izid naj bi spremljale tudi splavitve Celeronov na podnožju Socket 775 in sicer z deklarirano nazivno hitrostjo 2,8 GHz (junija), 2,93 GHz (avgusta), 3,06 GHz (oktobra) in 3,2 GHz (prva četrtina leta 2005). Meseca junija pa naj bi izšla tudi tri nova čipovja: 925X (Alderwood), Grantsdale 915P in 915G. Vsa tri bodo podpirala Pentiume 4 izdelane v 90-nanometerski tehnologiji in pomnilnik DDR2, čipovje 915P pa naj bi podpiralo tudi DDR. Izvirna novica in ostale informacije.

4 komentarji

Intel omejil Socket 478 na 3,4 GHz

X-Bit Labs - Socketu 478, podnožju, ki je preživelo že marsikaj, se počasi iztekajo dnevi v družbi elite. Novica se je v javnosti pojavila prav tedaj, ko je Intel že imel v mislih, kako bo splavil 3,6 GHz primerek. Nikakor pa ni jasno, zakaj se je gigant odločil za tako potezo, ko pa bi tudi Prescott lahko deloval na nekaterih ploščah s Socket 478 podnožjem.

Tako bo najhitrejši procesor, ki bo deloval na dotičnem podnožju, Pentium 4 3,4 GHz, 3,6 GHz primerek pa naj bi po poročanju X-Bit Labs deloval že na prenovljenem Socket 775. Klik.

17 komentarjev

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs in AnandTech trdijo, da so končno uspeli izvedeti, kako se bosta Grantsdale in Alderwood uradno imenovala. Družina Grantsdale čipovij se bo imenovala i915, Alderwood pa i925x. V obeh družinah lahko pričakujemo več različnih verzij.

Intel i915P bo podpiral 533 in 800 MHz Quad Pumped Bus, procesorje z LGA775 podnožjem, dvokanalni DDR-II ter PCI Express x16. Intel i915G bo vsem naštetim dobrotam dodal še grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, medtem ko bo Intel i915GV brez podpore za PCI Express x16. Intel i915GL bo najšibkejša različica, namenjena bodočim Celeronom, tako da boste zaman iskali grafični čip, podporo dvokanalnemu pomnilniku in 800 MHz FSB.

Natančno katere različice Alderwooda, ki se bo imenoval i925X, bodo dostopne, še ni znano, je pa že jasno, da bo najverjetneje podoben i915P, le da bo imel tudi podporo Performance Accelerating Technology (PAT). Intel še ni komentiral navedb. Več o tem.

9 komentarjev

Pentiumi 4 EE prihodnji teden

X-Bit Labs - Kot poročajo pri X-Bit Labs, so zanesljivi viru blizu Intela zatrdili, da bo Intel prihodnji teden začel pošiljati prve primerke novih Pentium 4 Extreme Edition (EE) procesorjev, ki so jih predstavili na jesenskem IDF-ju. Grajeni so na novem Gallatin jedru, prinašajo pa večji predpomnilnik, ne pa tudi podpore SMP. Za približno tisoč dolarjev boste tako dobili izvrsten procesor, ki je združljiv z obstoječim Socket 478 podnožjem, 800 MHz FSB-vodilom in ima pol megabajta drugonivojskega predpomnilnika in kar dva megabajta L3-predpomnilnika. Več o tem.

25 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev