»

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev

Prerojena GeForce 6600

Tom's Hardware - Eno leto je minilo od splavitve prvih PCIe grafičnih kartic in Nvidiino glavno orožje v srednjem razredu je bila in še vedno je serija GeForce 6600. Zdaj pa je nVidia osvežila to kartico s hitrejšim, a tudi cenejšim DDR2 pomnilnikom.



XFX-ovo rešitev so že stestirali na Tom's Hardware, za cenovni razred pa se je obnesla odlično. V primerjavi z Nvidiinimi frekvencami je pri tej kartici za 50 MHz povišana hitrost jedra (s 350 MHz na 400 MHz), hitrost pomnilnika pa se ni spremenila, torej je 400 MHz. Kartica se navija odlično, saj so zlahka presegli 500 MHz pri jedru (537 MHz), pomnilnik pa je dosegel skoraj 500 MHz.

Ta grafična kartica je odlična za skok v PCIe tabor, saj je za...

7 komentarjev

Test treh 19" monitorjev na THG

Tom's Hardware - Sedaj je tudi uradno - najnovejši 19" monitorji so primerni za igre.

Samsung je decembra 2004 začel s produkcijo 190EX-L01 LCD TN+film zaslona - in glede na THG-jev test je kvaliteta odlična, le dobavljivost je zaenkrat slaba. Vsi trije testirani monitorji LCD so namreč zasnovani prav na Samsungovem zaslonu z nazivnim odzivnim časom 8 ms. Realno to pomeni, da je odzivni čas tem nekje okoli 25ms, kar je ravno dovolj, da izgine zamazanost slike pri hitrih spremembah. Odzivni čas je primerljiv z 8 ms 17" zasloni in je veliko boljši od 12 ms različic. Poleg tega so monitorji sposobni zelo natančno prikazati barve...

42 komentarjev

ATi X700 XT

AnandTech - Skoraj en teden za napovedanim datumom, je danes le napočil trenutek, ki smo ga računalniški navdušenci z nekoliko plitvejšimi žepi, nestrpno pričakovali že od letošnjega majskega, težkokategornega boja med X800 XT in 6800 Ultra. V tokratšnjem spopadu sta se za vaše malo manj številne cekine pomerila ATi-jev X700 XT in nVidiina GeForce 6600 GT.

X700 XT predstavlja vrh nove ATi-jeve ponudbe za srednji razred, ki vključuje še X700 Pro in X700 in se po tipičnih tehničnih specifikacijah ne razlikuje prav veliko od svojega tekmeca 6600 GT. Če ju na hitro primerjamo:

  • X700 XT: arhitektura 8x1/6, GPU 475 MHz, MEM 525 MHz, 128-bit, PCIe, cena: $200
  • 6600 GT: arhitektura 8x1/3, GPU 500 MHz, MEM 500 MHz, 128-bit, PCIe, cena: $200
Najočitnejša razlika je v številu geometričnih izrisovalnih cevovodov (vertex shader pipelines), ki govori močno v prid ATi-jevga X700 XT. Le-ta se lahko ponaša z vsemi šestimi geometričnimi cevovodi, kar je enako kot X800 XT, medtem ko je nVidia svojemu...

20 komentarjev

NVIDIA GeForce 6600 GT na preizkušnji

Slo-Tech - Na znani strani Tom's hardware guide so v kremplje dobili nove modele Nvidiinih kart, adutov v boju s Kanadskim ATI-jem. Kartica se je (presenetljivo) dobro odrezala v vseh danih torturah in nabrisala Radeona x600xt z levo roko. Sicer ATI ne počiva, saj njegovi nadzorniki delavce prav veselo bičajo in priganjajo h gradnji še večjih piramid ... Khm, še hitrejših grafikulj za masovno uporabo, kot je npr. x700. A do nadaljnega NVidia vodi.

Mogoče še utrinek iz enega zanimivejših testov; v Doom3 pri resoluciji 1024×768 6600GT zmagoslavno nabriše tudi ATIjevega favorita x800xt. Sicer zgolj za 0,1 sličico na sekundo, a glede na to, da sta kartici različnih razredov, je ta rezultat odličen. Še povezava do celotnega preskusa.

Na test nas je opozoril tudi ricola78, ki je predstavil članek na AnandTech.

19 komentarjev

Koliko vatov?

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali, koliko troši vaša grafična kartica? Se sprašujete, zakaj točno imamo na grafičnih karticah dodatne priključke za napajanje?

Na večino odgovorov vam bosta odgovorila dva testa, ki so ju izvedli na X-bit Labs. Preskusili so vse grafične kartice obeh večjih proizvajalcev na trgu -- od najšibkejših do najmočnejših. Izmerili so tudi koliko dodatne moči potrebujete, če kartico navijete, in ugotovili, da napajalnik moči 300 W le ni tako neprimeren za napajanje GF6800 Ultra.

Ne verjamete? No, potem pa kar na branje prvega dela, kjer so opisane ATI-jeve kartice, in drugega, kjer so si ogledali še nVidiine ter naredili premerjavo vseh kartic.

6 komentarjev

Povečanje prodaje PCI-Express grafičnih kartic

Tom's Hardware - Podjetje Gigabyte razmišlja in ugotavlja, da se novi standard PCI-Express letos še ne bo prijel tako močno. Nekaj časa bo še ostal vodilni AGP, saj se bodo prvi produkti PCI-Express množično začeli pojavljat šele v četrti četrtini leta 2004, ko bodo tudi pri Gigabytu začeli tržiti matično ploščo ki bo podpirala novo nVidiino tehnologijo SLI. Le-ta vklučuje podporo za multiprocesorske grafične kartice in kartice vezane v dvojice (kot Voodoo2 SLI). V intervjuju na Tom`s Hardware so povedali tudi, da je standard AGP še daleč od izumrtja, a bo vseeno počasi odpeketal v pozabo. Klik na orginalno novico. | Še nekaj o SLI in multi GPU grafičnih karticah. | Članek o PCI-Express na TH. | Informacije o PCI-Express.

2 komentarja

Prihodnost PCI Express vodila pri grafičnih karticah

Tom's Hardware - Vodila so v računalnikih vedno predstavljala ozka grla za pretok podatkov. Vse se je začelo s splovitvijo vodila ISA, nadaljevalo z vodilom PCI (ki je še danes prisoten v vseh računalnikih), ter vodilom AGP, ki je narejen izključno za grafične kartice. Vendar pa bo tudi AGP počasi postal prepočasen in nadomestiti ga bo potrebno z novim. V ta namen so na Intel developer forumu predstavili vodilo PCI Express. To naj bi imelo enkrat večjo prepustnost, kot jo ima danes AGP 8x.

Pri stricu Tomu so spisali članek na temo prihodnosti PCI Express vodila v grafičnih karticah. Prikazali so delovanje PCI Express ter rešitve za grafične kartice pri obeh gigantih (ATi in Nvidia). Primerjali so AGP4x in AGP8x med sabo, s čimer so ugotovili, da so razlike zelo majhne, ter da ima AGP vodilo še dovolj moči za nekaj časa, zaradi česar novega vodila, ki naj bi nadomestilo vodilo AGP, še ne potrebujemo tako krvavo.

18 komentarjev