»

Bi najslabšo Operino lastnost v Firefoxu?

Slo-Tech - Jesse Ruderman je spisal novo razširitev za brskalnik Firefox. Adbar morda res ni najbolj uporabna razširitev, je pa vsekakor najbolj neumna. Novemu brskalniku namreč paradoksalno vgradi reklamna sporočila v zgornji del okna, tako kot to počne Opera v privzeti brezplačni namestitvi. Jesse se je v bitki proti spletnim oglasom, ki je postala zaščitni znak Mozille, zdaj pa se ji je pridružil še Microsoft, očitno hotel nekoliko pošaliti. Kljub temu pa so oglasi lahko celo uporabni, saj s pomočjo Googlove tehnologije prikažejo tiste, ki so vsebinsko povezani z obiskano stranjo. Če zadetkov ne najde, pa prikazuje slogane in druge propagandne materiale, povezane s Firefoxom in Mozillo. Dokaz, da še tako visoka tehnologija lahko dopušča neumnosti.

8 komentarjev

Cocoa# in prve slike

Mini-brskalnik

vir: OSNews
OSNews - Projekt Mono tudi po izidu Mona 1.0 ne počiva, saj je obrodil še en sad. Zbirka orodij CocoaSharp ali krajše Cocoa# je namenjena razvijalcem v okoljih .Net/Mono, ki želijo uporabnikom ponuditi aplikacije, ki delujejo domače v okolju Mac OS X. Razvijalcem omogoča, da z uporabo notacije s piko kličejo Cocoine API-je v domači kodi C#. Inženir Adhamh Findlay je predstavil tudi prve zaslonske slike rezultatov projekta. Na prvi je Cocoa# WebBrowser, ki ga je Geoff Norton spisal v 88 vrsticah kode C#, na drugi pa MonoDoc, ki teče v Cocoa#.

4 komentarji

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Sharp Develop Fidalgo Beta 1

Slo-Tech - Izšla je prva beta-različica odprtokodnega razvojnega okolja za platformo .NET - Sharp Develop. Ta različica je še posebno zanimiva, saj poleg mnogo izboljšav prinaša tudi podporo za slovensko tipkovnico, tako da zdaj ni več treba preklapljati na angleško, da dobimo posebne znake, kot je npr. zaviti oklepaj. Med novosti med drugim spada podobnost z intelliSensom, ki nam ob pritisku Ctrl+preslednica ponudi seznam razredov, spremenljivk in drugih elementov, ki jih lahko uporabimo. Končno pa Sharp Develop podpira regije, s pomočjo katerih grupiramo kodo. Veselite pa se tudi vsi, ki razvijate v managed C++-u, saj Sharp Develop odslej podpira tudi ta jezik.

Sharp Develop zna tudi slovensko. Program še ni v celoti preveden (trenutno manjka okoli 500 nizov), vendar je večji del vmesnika že poslovenjen. Na slovenski jezik lahko preklopite v nastavitvah. Ker je beta namenjena preizkušanju, naproščam vse uporabnike, da preizkusite slovenski vmesnik in vse napake nastale pri prevodu...

3 komentarji

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar