»

Cocoa# in prve slike

Mini-brskalnik

vir: OSNews
OSNews - Projekt Mono tudi po izidu Mona 1.0 ne počiva, saj je obrodil še en sad. Zbirka orodij CocoaSharp ali krajše Cocoa# je namenjena razvijalcem v okoljih .Net/Mono, ki želijo uporabnikom ponuditi aplikacije, ki delujejo domače v okolju Mac OS X. Razvijalcem omogoča, da z uporabo notacije s piko kličejo Cocoine API-je v domači kodi C#. Inženir Adhamh Findlay je predstavil tudi prve zaslonske slike rezultatov projekta. Na prvi je Cocoa# WebBrowser, ki ga je Geoff Norton spisal v 88 vrsticah kode C#, na drugi pa MonoDoc, ki teče v Cocoa#.

4 komentarji

Nov članek: Programski jezik C++

Slo-Tech - Po nekaj tednov dolgem zatišju zaradi poletno-počitniške mrzlice, smo dočakali nov članek. Marko Ravnjak je predstavil osnove programskega jezika C++. Predstavil je kratko zgodovino jezika, osnovne prijeme, uvod v delo s funkcijami in čisto preprost program, ki ga lahko poskusite napisati tudi sami. Če vam bo všeč, boste gotovo veseli tudi nadaljevanja članka, kjer bo Marko predstavil pogojne stavke, zanke, načine organizacije programske kode in še kaj. Prijetno branje!

6 komentarjev

Mono 1.0

Dashboard je ena najbolj udarnih aplikacij Mona

OSNews - Izšel je Mono 1.0, prva uradna različica odprte implementacije ogrodja .NET za okolja Linux, Unix, Mac OS X in Windows, ki ga je pod pokroviteljstvom Novella in vodstvom Miguela De Icaze objavil projekt Mono. Mono je sestavljen iz več delov, najpomembnejši pa so implementacija izvajalnega okolja CLI (Common Language Infrastructure), implementacija javanskega okolja IKVM in prevajalnik C# 1.0.

Več o samem Monu, trenutni uporabi in razširjenosti lahko preberete tukaj, na voljo pa je tudi prenos za različne operacijske sisteme.

1 komentar

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev