»

Varnostni skener lahko vidi skozi (vaše) obleke

Slo-Tech - Sky Harbor International Airport je prvo letališče, ki bo testno uporabilo specifičen varnosti skener. To seveda ne bi bilo nič novega, če ne bi ta skener lahko s pomočjo T-žarkov videl skozi vašo obleko, tako da se lahko možje v modrem (ali črnem?) prepričajo, da v/na sebi ne nosite osmega potnika, oziroma eksplozivna sredstva in druga orožja.

Zaenkrat se ta moderni in napredni skener uporablja samo kot alternativa, če potnik ne naredite običajnega testa z detektorjem kovin, potem se pa lahko odločite ali se pustite preskenirati ali pretipati.



Zaradi zelo zmogljive tehnologije, ki producira slike v visoki ločljivosti, so se odločili sliko spremeniti, tako da je rezultat nekoliko popačena slika, spominja na line-art. Možje v modrem (ali črnem?) tako vendarle ne dobijo...

21 komentarjev

Čitalec prstnih odtisov na USB

The Register - Podjetje Lexar je predstavilo zanimivo napravo, ki združuje dve funkciji. Prva je precej običajna, naprava se namreč obnaša kot USB flash pomnilnik, druga pa je bolj neobičajna - JumpDrive TouchGuard zna namreč z uporabo posebnega senzorja prebrati prstni odtis, medtem ko priložena programska oprema poskrbi za shranjevanje do 200 uporabniških imen in gesel, do katerih nato dostopa na podlagi prebranega prstnega odtisa. Tako lahko, na primer, shranite uporabniško ime in geslo za dostop do Slo-Techa, nakar ko odprete stran, položite prst na biometrični čitalec in priložena programska oprema poskrbi, da se uporabniško ime in geslo znajdeta na ustreznem mestu. Napravica deluje na Windows 2000 in XP in podpira 256-bitno kodiranje podatkov.

Za podrobnejši opis novosti odsurfajte sem.

29 komentarjev

Varnost na letališčih

Crypto-Gram - Majska številka spletne revije Alibi.com piše, kako v Kanadi preverejajo varnost na letališčih.

Uslužbenci letalske varnostne službe so namreč želeli preveriti ali bodo letališko osebje in psi zaznali, da hoče nekdo na letalo pretihotapiti razstrelivo. Zato so skozi letališko kontrolo poslali svojega agenta s kovčkom polnim razstreliva TNT.

Vendar pa je prišlo do napake. Razstrelivo so skrili v napačen kovček (nekega povsem nedolžnega letalskega potnika), da pa bi bila ironija še večja, so za razstrelivom izgubili vsakršno sled.
Potnik se je brez težav vkrcal na letalo in neovirano prispel na cilj. Ko je v svoji prtljagi našel poln lonček razstreliva, pa je poklical policijo in zgodba se je pričela razpletati.

6 komentarjev

Biometrija na letališčih

Slashdot - Kot poroča CNN, so v ZDA začeli s tim. Registered Traveler programom, ki potnikom, ki veliko potujejo z letalom, omogoča, da se identificirajo s pomočjo biometrije in se tem izognejo dolgotrajni letališki kontroli.

Morda uporabno, ne pa nujno tudi varno, kajti kot je v svoji magistrski nalogi z naslovom Liveness Detection in Fingerprint Recognition Systems ugotovila Marie Sandström, je mogoče čitalce prstnih odtisov prevarati. Svojo tezo je preverjala na CeBIT-u na devetih različnih sistemih, preiskusa pa ni prestal nobeden od njih.

Bo visoka tehnologija postala obvezna veščina teroristov prihodnosti?

5 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

OperacijskiSistem 2008: Please laugh in!

The Register - Biometrija -- biološka statistika. Pri IT pod tem pojmom mislimo predvsem na proučevanje telesnih atributov in njihovo izkoriščanje v namene sledenja in avtentikacije uporabnikov. Človeštvo obvladuje prstne odtise, očesne mrežnice, bedna gesla 'admin' in osebno zaupanje, sedaj pa se jim pridružuje še glas -- vendar tokrat na veliko nižji ravni.

Govorim o programu SoundHunter, katerega namen je sledenje uporabniku in prijava v sistem, še preden uporabnik sam sploh doseže ciljni računalnik. Pri tem pa ne bi bilo nič zanimivega (kaj šele vrednega omembe ;)), če ne bi delovalo na principu prepoznavanja smeha kot gesla in analize korakov, na podlagi katere si sistem predstavlja gibanje osebka v prostoru in ga avtomatično prijavi v računalniški sistem, kateremu je najbližji oz. h kateremu je napoten. Zanimivo? TheRegister!

1 komentar

Falus pa biometrija!

The Register - Nek japonski kriptograf je ugotovil, da se da z uporabo cenenih kuhinjskih pripomočkov pretentati kar 80% vseh naprav za prepoznavanje prstnega odtisa. Človek je iz želatine (ki jo lahko kupite v obliki gumi-medvedkov) naredil obliko prsta. Nato je želene prstne odtise pobral iz nekega medija, v njegovem primeru kozarca. Nad odtise je spustil pline iz tube sekundnega lepila, da je odtis postal bolj kontrasten. Odtis je fotografiral ter v Photoshopu povečal kontrastnost, nato pa odtis natisnil na prosojnico. Nato je vzel foto-občutljiv PCB, nanj položil prosojnico ter pustil, da se je v baker izrezljala oblika odtisa. To je pritisnil na želatino in - voila - tukaj imamo vstop v strogo varovane dele zgradb. Sedaj me pa res zanima, koliko podjetij bo uvedlo še sken mrežnice...

7 komentarjev