»

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam...

35 komentarjev

Srdit boj za domeno .eco

Nova vrhnja domena

BBC - Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti...

7 komentarjev

Kitajska domena .cn druga največja

InternetNews - O hitri širitvi interneta na Kitajskem priča tudi podatek o priljubljenosti njihove vrhovne domene .cn, v svojem poročilu ugotavlja registrar VeriSign. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem so v letošnjem Kitajci registrirali 76 odstotkov več domen (lani je napram predlani rast znašala več kot 400 odstotkov!), tako da so sedaj na drugem mestu prehiteli Nemce. Že lani so premagali Angleže. Najbolj priljubljena domena seveda ostaja .com.

Skupaj je bilo registriranih 174 milijonov domen, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih 68,9 milijona odpade na dvočrkovne domene držav, 89,4 pa na .com in .net domene. Vrstni red je tako: .com, .cn, .de, .net, .org, .uk, .info, .nl, .eu in .biz.

7 komentarjev

Registracija .eu domene

Slashdot - Včeraj je organizacija EURid odprla registracijo domen .eu. V prvem petmesečju (obdobje sončnega vzhoda, kot imenuje EURid) bodo lahko svojo domeno registrirali le tisti, ki so na prednostnem seznamu, torej javne organizacije in lastniki blagovnih znamk. Če bo prišlo več zahtev za isto domeno, bo komisija odločila, komu pripada. Po 7. aprilu 2006 bo novo domeno lahko registriral vsak, veljal pa bo zakon prvega. EURid je v tem kratkem času zabeležil že več kot 100.000 zahtevkov, med najbolj pogostimi je pa domena sex.eu, ki je bila dosedaj zahtevana že kar 204x.

Navodila za pridobitev domene .eu.

18 komentarjev

.IQ domene še nekaj časa ne bo?

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, ima celo nova iraška vlada velike težave s pridobitvijo domene .iq, kaj šele podjetja ali posamezniki, ki si želijo pridobiti privlačno domeno za svoje spletne strani.

Ker je Saddam Husein leta 1997 prepovedal dostop do interneta, je ICANN licenco za upravljanje z domeno podelil teksaškemu podjetju InfoCom. Vendar pa podjetje te dni ne posluje, saj se je znašlo pod obtožbo, da so izvažali računalniško opremo malopridnim državam Siriji in Libiji ter finančno podpirali skrajne islamske organizacije kot npr. Hamas.

Prenos oblasti torej tudi na internetu ne bo tekel povsem gladko, saj bo nova iraška vlada morala uporabiti .com, .org, .info ali .net domeno - če bo ob vseh ostalih težavah, ki jih v Iraku imajo sploh kdo uspel postaviti kakšno spletno stran.

Morda pa prenos upravljanja IQ domene na zasebno podjetje, ki ima povezave s skrajneži, le ni bilo povsem inteligentno dejanje?

4 komentarji

Irak zahteva .IQ domeno

Yahoo News - Načeloma ob takšnem naslovu novica niti ni potrebna, se pa težko vzdržim komentarja v smislu: "Moje oči so poceni naprodaj. So videle vse. Jih ne rabim več." Irak bi se rad bolj angažiral v spletni skupnosti, zato pa rabi lastno lokalno domensko končnico. Zavzema se za .IQ (iz originala IRAQ - za tiste, ki niste pogruntali), možnosti za uresničitev tega scenarija pa so obetajoče. Slo-Tech je že vložil zahtevek za domeno www.slo-tech.iq, kjer bo gostil svojo iraško podružnico. Povezava.

18 komentarjev

"Gostitelja ni mogoče najti", nasvidenje

Slashdot - Verisign, podjetje, ki upravlja z vrhovnimi .com in .net domenami, je danes pozno ponoči uvedlo pomembno novost. Od sedaj naprej vse zahtevke za domene, ki ne obstajajo, preusmerjajo na stran na sitefinder.verisign.com.

Kaj to pomeni v praksi? Če se, recimo, zatipkamo in napišemo stran na www.slo-techhhhh.com namesto stran na www.slo-tech.com, bomo "prijazno" preusmerjeni na Sitefinder, kjer nam bodo ponudili podobne domene. Samo preusmerjanje spletnih naslovov niti ni tako -- dokler ne pomislimo na dejstvo, kaj vse še poleg potegne ta odločitev. Tako po novem, če se zatipkamo pri vpisu elektronskega poštnega strežnika, ne dobimo napake "host not found", kar pomeni, da iz stališča poštnega odjemalca obstajajo prav vsi naslovi poštnih strežnikov. Prav tako je s tem padel tudi preprost SPAM filter, ki preverja, da elektronska pošta prihaja iz obstoječe domene.

Uporabniki Slo-Techa, ki pomagamo še kopici manj veščih uporabnikov, pa smo izredno navdušeni ob vsem tem, ker bodo...

42 komentarjev

Beatli tožijo Apple

BBC - Glasbena skupina Beatles je davno tega ustanovila podjetje Apple Corps. Leta 1991 so z Apple Computers sklenili dogovor o uporabi blagovne znamke Apple. Točna vsebina dogovora ni znana, je pa jasno, da je bil dogovor v smislu Applove uporabe jabučka(tm) v računalniškem svetu, medtem ko ga bodo pri Apple Corps tržili v glasbenem delu industrije. Vendar je podjetje te dni naznanilo tožbo proti Apple Computers, saj naj bi s svojimi izdelki na področju glasbe (iTunes, iPod) kršil dogovor.

Tožbe v poslovnem svetu niso nič nenavadnega, vendar se poraja vprašanje, kako bodo morebitne odločitve sodišča glede iTunes vplivale na nalinijsko prodajo glasbe. Znano je, da je Apple v 4 mesecih prodal 10...

7 komentarjev