»

Intel pred lansiranjem 64-bitnega Celerona

X-Bit Labs - Intel je v uvajanju visoko zmogljivih 64-bitnih namiznih procesorjev korak za AMD-jem, a izgleda, da se hoče največji svetovni proizvajalec procesorjev preriniti v prodajno in zmogljivostno ospredje cenejših procesorjev tipa Celeron in konkurenčnih AMD Sempron. Mnogi mediji špekulirajo, da se bo novi Celeron s podporo ukazom EM64T pojavil že ta mesec.

EETimes trdi, da bo procesor Intel Celeron D z EM64T sprva na voljo v naslednjih izvedenkah - 326 (2.53GHz), 331 (2.66GHz), 336 (2.8GHz), 341 (2.93GHz), 346 (3.06GHz), 351 (3.2GHz) in 355 (3.33GHz). Po vsej verjetnosti bodo še vedno uporabljali podnožje LGA775 in bodo opremljeni s 256kB L2-predpomnilnika. Frekvenca zunanjega vodila bo 533MHz. Novi 64-bit Celeron D bo prav tako podpiral t.i. EDB (Execute Disable Bit), ki bo opravljal podobno nalogo kot AMDjev NX Flag - preprečeval bo preplavitev predpomnilnika s strani zlobnihzlobnih programčkov. Ni še znano, ali bodo novi 64-bitni Celeroni D podpirali Intelovo Enhanced Intel...

24 komentarjev

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Pixar na x86

X-Bit Labs -

Pixar Animation Studios so objavili, da so pričeli s sodelovanjem s podjetjema Intel Corporation in RackSaver z namenom izdelati najmočnejši računalnik za digitalne animacije. To je prvikrat, da Pixar sodeluje z Intelom, saj so doslej uporabljali le Sunove rešitve.

Makina™, ki jo nameravajo izdelati, bo sestavljena iz 1024 Xeon procesorjev znotraj osmih RackSaver BladeRack clusterjev. Ponašala se bo s 60 TB trdega diska ter z 2 TB pomnilnika. Omeniti velja še dejstvo, da bo vsak Xeon tiktakal pri 2,8 GHz. Klik!

21 komentarjev

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev

Celeroni pri 1.1 GHz

Tweak3D - Ja, tudi to se nam obeta... Na IDF-u (kje pa drugje) je Intel predstavil 1GHz in 1.1GHz Celerone, ki naj bi bili kmalu dobavljivi! Govora je bilo tudi o podpori SMP (sinhronem delovanju dvah ali več procesorjev); Intel ni zanikal, da bodo Celeroni in Tualatini lahko delovali v SMP-u (ne med sabo ampak dva Celerona ali dva Tualatina). Rekel je celo, da bodo lahko delovali v SMP-u, le da oni tega ne bodo podpirali. Kaj to pomeni ne vem, ker si ne znam razložiti, da bodo lahko delovali, le da tega ne bodo podpirali... Če se AMD-jeve MP rešitve ne bodo obnesle (dvomim), bo še vedno možnost iti na Intel, ki očitno stavi kar veliko na majhne strežnike, v katere bi vgrejeval po dva Celerona... Konkurenca je vedno dobra stvar; pa naj prihaja s strani AMD-ja ali Intela.

6 komentarjev