»

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

Novi SuSE 9.2

Slashdot - Novell je izdal novo različico distribucije SuSE Linux 9.2. Nova različica se ponaša z jedrom 2.6 in namizjema KDE 3.3 ter GNOME 2.6. Izboljšali so tudi podporo brezžičnim omrežjem, vključili pa tudi Evolution 2.0, ki se je sposoben povezati z Groupwiseom in Exchangom. Dodan je tudi WYSIWYG-urejevalnik spletnih strani nvu ter nekaj druge, celo plačljive programske opreme. Prodajne različice distribucije bi se po napovedih naj pojavile na policah trgovin v novembru. Več o tem.

6 komentarjev

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

SuSE Linux 9.1

OSNews - V Nemčiji, Avstriji in Švici je že na voljo novi SuSE Linux 9.1, za ostali svet pa so Nemci pripravili živo distribucijo, SuSE LiveCD, prej znano kot Live-Eval ( zrcala). V nekaj dneh lahko pričakujemo novo različico najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi tudi na FTP-strežnikih, "škatle" pa bodo priromale v Slovenijo nekoliko pozneje. Podrobna predstavitev SuSE Linuxa 9.1 je zaenkrat na voljo samo v nemščini.

22 komentarjev

Kakšen bo SuSE 9.1?

KDE ostaja kralj

Linux.com - Linux.com je objavil članek s pregledom razvojne različice beta SuSE Linuxa 9.1, prve distribucije, ki je nastala pod okriljem podjetja Novell. Glavno sporočilo je, da GNOME še zdaleč ne bo izpodrinil okolja KDE s prestola privzetega namizja, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij po Novellovem nakupu Ximiana in SuSE-ja. Nasploh je beta-različica nekoliko hroščasta, kar seveda ni nič neobičajnega. Klik!

9 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

Napovedovanje vremena pod Linuxom

Slashdot - Ameriška NWS (ang. National Weather Service) namerava preiti na Linux, poročajo na Slashdot. Različni viri namreč trdijo, da je NWS pri IBM-u kupila 900 osebnih računalnikov in 160 strežnikov, ki bodo vsi tekli pod Linuxom, uporabili pa jih bodo za napovedovanje neviht, poplav, tornadov in ostalih vremenskih ujm. S to posodobitvijo, katere vrednost se meri v milijonih dolarjev, bodi izdelavo prognostičnih kart pospešili kar za štirikrat, z 247 na 62 sekund, še poročajo. Forbes.com, GCN.com in Computerworld.com.

14 komentarjev

Pixar na x86

X-Bit Labs -

Pixar Animation Studios so objavili, da so pričeli s sodelovanjem s podjetjema Intel Corporation in RackSaver z namenom izdelati najmočnejši računalnik za digitalne animacije. To je prvikrat, da Pixar sodeluje z Intelom, saj so doslej uporabljali le Sunove rešitve.

Makina™, ki jo nameravajo izdelati, bo sestavljena iz 1024 Xeon procesorjev znotraj osmih RackSaver BladeRack clusterjev. Ponašala se bo s 60 TB trdega diska ter z 2 TB pomnilnika. Omeniti velja še dejstvo, da bo vsak Xeon tiktakal pri 2,8 GHz. Klik!

21 komentarjev