»

Varnostna luknja v Winampu

The Register - V Winampu 5.34, natančneje v sistemu za dekodiranje MP4 datotek, je bila odkrita varnostna luknja. Z njeno pomočjo lahko crackerji na vašem sistemu poženejo ZlobnoKodo™, tako da bodite v bodoče malce bolj pozorni pri odpiranju tovrstnih datotek, posebno zaradi dejstva, da je že na voljo prijazna izvedenka exploita, s katero lahko škodo povzročijo tudi manj sposobni.

Sicer tveganje ni preveč veliko, saj Winamp ne nudi podpore za avtomatsko poganjanje MP4 datotek znotraj brskalnika, edini način okužbe je, da jo odprete sami. Popravek naj bi bil že v pripravi, do takrat pa strokovnjaki svetujejo, da v vašem OS-u nastavite kot privzeti program za odpiranje MP4 datotek kaj drugega kot Winamp.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Odkrita prva varnostna ranljivost brskalnika Mozilla

Mozillazine - Pred dvema dnevoma so v brskalnikih, ki temeljijo na Gecko/Mozilla platformi odkrili napako, pri kateri lahko napadalec preko shell: protokola zažene poljubno datoteko na uporabnikovem računalniku, vendar pa mora poznati popolno pot do nje.

To je sicer dokaz, da tudi odprto programje ni varno pred napadi, vendar pa je bila napaka odpravljana prej kot v 48 urah po prijavi hrošča na Buggzili.

Tako je že na voljo popravljena različica brskalnika Mozilla FireFox (0.9.2), na voljo pa je tudi popravek v obliki XPI obliža.

Ranljivost sistema lahko preverite na tej tej povezavi (nekatere od varnostnih ranljivosti na tej strani delujejo tudi v brskalniku Internet Explorer).

60 komentarjev

Internet Explorer spet služi širjenju zlobne kode

News.com - Pozorno preberite: uporabniki sistema Windows in brskalnika Internet Explorer ste spet v nevarnosti. Po spletu se je namreč razširil nov način razpečevanja virusov. Tokrat se lahko, verjeli ali ne, okužite že samo z obiskom spletne strani, ki vsebuje del kode, ki s pomočjo lukenj v Internet Explorerju na vaš računalnik naloži virus.

Kako se lahko zaščitite? Uradnih popravkov še ni na voljo. Če želite še naprej uporabljati Internet Explorer, je ena izmed možnosti izogibanje okuženim strežnikom, a varnostni strokovnjaki prizadetim podjetjem, ki uporabljajo IIS, nočejo povzročiti škode, zato seznam le-teh -- med katerimi so tudi npr. banke -- ni javno objavljen. Da bi vam lahko spletna stran podtaknila zlobno kodo, mora strežnik poganjati Microsoftov IIS. To pa pomeni, da bi se morali podati na nemogočo nalogo izogibati se vsem strežnikom z IIS.
Druga možna rešitev, ki je mnogo bolj enostavna in praktična, je zamenjava brskalnika. Napredni uporabniki bi verjetno izbrali Opero,...

71 komentarjev

Nokia podprla razvoj Mozille?

Slashdot - Nokia naj bi, tako poročajo anonimni viri, sofinancirala Mozilla Fundation in njihov razvoj spletnega brskalnika za majhne prenosne naprave. Ali je novica resnična ali ne, niso niti potrdili niti zanikali, vendar je nekaj že danes gotovo -- preden bo Minimo (Mini Mozilla) pripravna za prilaganje k dlančnikom in mobilnim telefonom, bo trajalo še precej časa, saj je danes standardna Mozilla precej večja kot najnovejša Opere, kar utegne povzročiti težave pri transportiranju na telefone. Minimo se tako naprimer zaganja precej dlje kot sam telefon. Nenazadnje pa Nokia išče tudi profesionalne rešitve, saj nestabilnost programa nekajkrat na dan nikakor ne bo prinesla zaupanja kupcev. Je pa konkurenca vedno dobrodošla.

21 komentarjev

Mozilla FireFox 0.9

Mozillazine - Divjanje virusov je vedno hujše, njih pisci pa vedno iznajdljivejši. V zadnjem času so začeli čakati na odkrite varnostne luknje in šele nato pisati viruse, ki jih izkoriščajo (zakaj bi analiziral vse, če lahko počakaš, da ti povedo, kaj se da uporabiti).

Zato so vedno bolj popularne alternative. In čisto sveži Mozilla Firefox 0.9 bo še zelo zanimiv. Najnovejša izdaja ima namreč možnost prenosa gesel, piškotkov, nastavitev, priljubljenih ... iz luknjastega neodprtega bratranca IE.

Med novostmi so še:
  • Prenovljen upravitelj razširitev
  • Prenovljen upravitelj preoblek
  • Spremenjena privzeta preobleka
  • Izboljšano upravljanje z zaznamki
  • Izboljšan iskalnik
  • Manjša velikost celotnega FireFoxa
  • Spletna pomoč
Na novico sta nas opozorila še lordgreg in OceanMan.

Če do zdaj niste presedlali, ker niste hoteli izgubiti "svoje identitete", si sedaj to lahko privoščite.

66 komentarjev

Mozilla Firefox na Sharp Zaurusu

Mozillazine - Priljubljen brskalnik Mozilla Firefox odslej deluje tudi na dlančnikih Sharp Zaurus, ki uporabljajo operacijski sistem Linux. Zaenkrat so podprte samo serije C7X0, med njimi najbolje C760, ki ima največ pomnilnika. Za namestitev je potrebnih 25 MB prostora, na Zaurusu C700 pa brskalnik deluje le, če vključite izmenjevalni pomnilnik. Morda bo potrebno celo navijanje. [:D]

Naj omenimo še, da je izšel Minimo 0.1, prva razvojna različica Mozille za dlančnike in vgradne naprave.

1 komentar

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Mozillazine - Kot smo že včeraj napovedovali, sta izšla novi Mozilla Firebird in novi Mozilla Thunderbird. No ja, pravzaprav samo slednji, kajti Firebirda ne bo več -- njegovo novo ime je Mozilla Firefox. Kljub temu, da gre še vedno samo za izdelek v razvoju, je že druga sprememba imena nekoliko nenavadna poteza. Zakaj so se vodilni kljub temu odločili zanjo, lahko preberete tukaj.

Različica 0.8 je precej bogata z novostmi, saj prinaša namestilnik za Windows, izboljšana upravitelja zaznamkov in prenosov, novo privzeto temo za MacOS X, izboljšano namestitev razširitev, pregledovalnik DOM in še in še. Ime spremlja tudi nov logotip, na voljo pa so tudi reklamni gumbki za promocijo in prenos novega Firefoxa.

Nakoliko manj pompa je sprožila izdaja novega Mozilla Thunderbirda, ki se je povzpel do različice 0.5. Seznam vseh novosti najdete tukaj, najpomembnejše pridobitve pa so podpora večim identitetam ter izboljšave pri prejemanju pošte preko protokola IMAP in pri delu brez povezave.

Ravno...

40 komentarjev