»

Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Reuters - Včeraj zvečer je strmoglavilo plovilo SpaceShipTwo, ki ga Virgin Galactic razvija za suborbitalne polete v vesolje. Na preizkusnem letu sta bila dva pilota: eden nesreče ni preživel, drugi je pravočasno izskočil in je v bolnišnici na zdravljenju.

WhiteKnightTwo
, ki plovilo SpaceShipTwo dvigne na potovalno višino, je vzletel ob 17.20 uri po našem času ter 50 minut pozneje odpel SpaceShiptTwo. Dve minuti pozneje je kontrola poleta zaznala anomalije in stekel je reševalni postopek. Razbitine so našli na vzhodnem obrobju puščave Mojave 40 kilometrov od kraja vzleta in so raztresene na velikem področju. WhiteKnightTwo je pristal brez težav.

Podrobnosti o nesreči še niso znane, so pa preiskavo že napovedali Virgin Galactic...

26 komentarjev

Voyager 2 govori klingonščino

NASA - Voyager 2 je vesoljska sonda, ki so jo s Floride v vesolje izstrelili leta 1977. Sprva zamišljen kot nadaljevanje programa Mariner je Voyager 2 letel proti zunanjim planetom Sončevega sistema. Izkoristil je gravitacijsko energijo Urana in Neptuna ter po nekaj fantastičnih posnetkih Saturna, Urana in Neptuna odletel proti medzvezdnemu prostoru.

Podatki s senzorjev na plovilu kažejo, da je 30. avgusta 2007 na oddaljenosti 76 astronomskih enot preletel terminacijski udar (zaradi fluktuacij Sončeve aktivnosti se je to zgodilo petkrat). To je meja, kjer se sončni veter zaradi interakcije z medijem v medzvezdnem prostoru toliko upočasni, da ne potuje več z nadzvočno hitrostjo (ta znaša v tistem delu vesolja okrog 100...

33 komentarjev

GM in Segway združila moči

Daily Tech - GM in Segway sta se odločila skupaj izdelati novo vozilo, namenjeno prevozu v mestih. Projekt P.U.M.A. (Personal Urban Mobility and Accessibility Project oz. projekt za osebno urbano mobilnost in dostopnost) bo na prvi pogled identičen Segwayovim dvokolesnikom, saj prav tako lovi ravnotežje na le eni osi, a bo obenem hitrejši, večji in udobnejši. Sposoben naj bi bil doseči 35 milj na uro (56 km/h)z dometom 35 milj (56 kilometrov).

S trikrat višjo hitrostjo od prvotnega Segwaya (12 milj na uro) je P.U.M.A. sposobna voziti tudi po običajnih cestah, saj ne bo ovirala prometa. Napajala se bo iz LiIon baterij, z brezžično povezavo z drugimi vozili pa bi lahko z deljenjem informacij zmanjševali prenatrpanost...

60 komentarjev

Predstavljen SpaceShipTwo

New Scientist - V sredo sta predsednik družbe Virgin Galactic Richard Branson in predsednik družbe Scaled Composites Burt Rutan predstavila model njihovega novega plovila SpaceShipTwo. SpaceShipTwo je naslednik SpaceShipOne, ki je bilo prvo zasebno plovilo, ki je poletelo v vesolje. S tem zgodovinskim poletom so leta 2004 osvojili Ansari X-prize in odprli pot zasebnim poletom v vesolje.

Polete s SpaceShipTwo bodo tržili pri družbi Virgin Galactic. Na polet se je prijavilo že 200 ljudi. Cena enega poleta naj bi stala 200000 dolarjev, ko bodo zgradili več plovil, v načrtu jih je 40-50, pa naj bi cena padla. Polet naj bi trajal 2,5 ure, od tega 5 minut breztežnostnega stanja. Plovilo naj bi se bilo sposobno povzpeti do...

20 komentarjev

Cosmos 1 pripravljen na polet

Slashdot - Vse kaže, da bomo končno dočakali dan, na katerega bodo pripadniki društva The Planetary Society izstrelili v vesolje prvo vesoljsko plovilo znano po tem, da bo izkoriščalo tehnologijo staro skoraj toliko, kot je staro človeštvo samo - jadra. To bi se naj zgodilo 21. junija.

Cosmos 1, kot se plovilo imenuje, bo za svoje glavno pogonsko sredstvo uporabljalo svetlobo, ki jo bo lovilo s svojimi osmimi zrcalom podobnimi jadri. Ker plovilo s seboj ne nosi nobenega goriva in ker pospešuje čez praktično neomejene razdalje, je ta tehnologija edina, ki je danes v praktični uporabi in predstavlja možen potencial pri potovanjih tudi do bližnjih zvezd. Pri tej pogonski tehnologiji je tudi zanimivo, da si teoretiki niso popolnoma edini ali sploh deluje (vsaj ne brez močnega ogrevanja tako gnanega objekta).

Kot morda nekateri že veste, je bil sprva predviden datum izstrelitve 1. marec, vendar so izstrelitev prestavljali vse do sedaj. Cosmos 1 bo izstreljen iz ruske podmornice v Barentsovem...

40 komentarjev

Ansani X prize: prvi polet

BBC - Kot poroča BBC news, se je SpaceShipOne uspešno vrnila iz svojega prvega uradnega potovanja za Ansari X-Prize. Naloga? Z zasebnim kapitalom zgrajeno raketo prileteti na rob atmosfere in se varno spustiti. Seveda mora raketa vsebovati vsaj toliko balasta, kot sta težka 2 človeka in pilot.

SpaceShipOne je s pomočjo WhiteKnight pogonske raketa odnesla plovilo do določene višine in od tam naprej do sto treh kilometrov, kjer je naredila majhno nenačrtovano zračno karafeko (motorji so se ugasnili 11 sekund prezgodaj), toda varno pristala na Zemlji.

V ponedeljek bodo ponovili polet z isto posadko in isto raketo. Če jim uspe uspešno pristati, dobijo 10 milijonov ameriških zelencev.

2 komentarja

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev