»

Pentium 4 631 malo drugače

Xtreme Systems - Prescott, famozno 90 nm jedro, je znano predvsem po precejšnjem segrevanju. Kljub temu so Japonci z najhitrejšim, 3,8 GHz čipom dosegli 100% navitje, kar 7,6 GHz. A Prescott se počasi poslavlja, saj prihaja Cedar Mill, sicer le pomanjšani brat, a še vedno precej hladnejši. To dokazuje tudi 3,0 GHz primerek, ki je, zopet v rokah Japoncev, dosegel zavidljivih 4,8 GHz.

Sam dosežek po eni strani ni prav nič zavidljiv, saj je bilo mnogo 3 GHz čipov navitih prek 6 GHz, a tukaj ni bil uporabljen tekoči dušik, suhi led ali kaka podobna ekstremna oblika hlajenja. Da se čip ne bi preveč spotil je skrbel Scythe-ov Ninja hladilnik, prvotno namenjen tihim, fanless sistemom. Pri takšnih hitrostih seveda ne gre brez ventilatorjev, tukaj so bili uporabljeni kar trije.

Ta dosežek je lep vpogled v bližnjo prihodnost izdelkov modrega tabora, zdaj pa je vse, kar potrebujemo za 8 GHz, Intel Pentium 4 671.

Akiba PC ter XtremeSystmes.org.

28 komentarjev

Gigabyte mATX in Yonah

GA-8I945GTMF-Y-RH

Slo-Tech - Kot kaže, bomo priča čedalje večji ponudbi matičnih plošč, ki lahko v svoja nedrja sprejmejo najnovejše Intelove procesorje, poimenovane Core Duo (Yonah). Prvo matično ploščo proizvajalca Gigabyte so zasledili, le kje drugje kot na Japonskem. Za pretok podatkov in usklajeno delovanje skrbi (pasivno hlajen) vezni nabor 945G, na plošči pa poleg danes povsem standardnih pritiklin (FW; USB, …), najdemo še PCIe x16 in x1 utor in dve standardni PCI reži. Na procesor se lahko namesti standarden hladilnik, namenjen za socket 478, torej za stari dobri Pentium 4.



Cena in dejanska dobavljivost še nista poznana niti na Japonskem.

19 komentarjev

NV45, nova ali že videna tehnologija?

vir: Akiba
Akiba - Akiba - znani so po najbolj eksotičnih in res najnovejših novicah (včasih pokažejo kakšen procesor ali grafično kartico še preden se ve, kaj sploh točno zadeva je) - so nas zopet presenetili. Tokrat so nam dali misliti hardverašem s slikami AOpen GeForca 6800 Ultra na PCI Express x16 vodilu ter z "novim" procesorjem NV45. A na X-bit labs ugotavljajo da procesor NV45 verjetno ne bo prinesel nobene izboljšave ali spremembe v primerjavi s trenutnim NV40. Skoraj zagotovo pa drži dejstvo, da bo imel NV45 most HSI ("pretvornik" iz AGP na PCI Express x16) kar na substratu samega procesorja in ne na PCB-ju kartice kot je bilo to prej načrtovano pri SilahG za PCI Express. Da, to pomeni da je...

11 komentarjev

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

PCI Express kmalu masovno

X-Bit Labs - PCI Express kot tehnologija nove generacije in znanilec večjih sprememb na področju osebnih računalnikov je pripravljena za masovno preplavitev trga. Začne se z velikimi proizvajalci, ki v svoje umotvore zmečejo najnovejšo tehnologijo in jo pošljejo po svetu, sledijo pa jim manjša podjetja in tako se v kratkem času zgodi obrat.

Kaže, da bo Dell sprožil PCI Express, vodilo prihodnosti, če malce pretiravam. Dell je namreč pri svojemu dobavitelju grafičnih kartic MSI-ju že naročil kartice s tem vodilom. Junija letos Dell namreč namerava te računalnike poslati na trg, ne ve pa se še s čim bo MSI začel proizvodnjo - nVidio ali ATIjem. Pripravljena sta baje oba. X-bit labs.

1 komentar

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev