»

Mandrakova zgodba

OSNews - Mandrake Linux že nekaj let slovi kot najprimernejša distribucija Linuxa za začetnike. (Po mnenju mnogih nezasluženo, ker jo druge, predvsem komercialne, v določenih pogledih prekašajo, pa tudi zaradi zanemarjanja nekaterih tipičnih prednosti Linuxa.) In zaradi te "slave" bi pričakovali, da se bo bolje obnesel na trgu operacijskih sistemov. Dan Kusnetzky iz analitične hiše IDC meni, da je kriv slab marketing. Po njegovem mnenju so odločitve o nakupih odvisne od kakovosti marketinga in ne od kakovosti tehnologije. Klik!

11 komentarjev

Vedno debelejši in neokretnejši linux?

OSNews - Minimalne pomnilniške zahteve za Fedora Core 2: 192 MB in priporočenih 256 MB za udobno delo. Nekako smešno, ob razmisleku, da pri nas prodajalci sestavljenih računalnikov še vedno vgrajujejo po 128 MB delovnega spomina. Distrubucije, ki so manj zahtevne, seveda obstajajo, vendar v večini zanje plačamo veliko prebitega časa z optimizacijo ter drugimi nepotrebnimi deli, preden je sistem pripravljen za udobno delo na njem.

Pisec na osnews se je ubadal s problemom, kako kolegu, ki je sit virusov in podobnih nevšečnih stvari na Windows XP, namestiti linux. Odločil se je za Mandrake 10.0 official. Kolega se je čez nekaj dni vrnil z ugotovitvijo, da je sistem zelo počasen. Njegov računalnik je bil 600 MHz z 128 MB pomnilnika, Windows pa so seveda na tem sistemu delovali zelo hitro.

Tukaj se pa avtorju postavi vprašanje, kako to da se linux s slovesom stabilnega in hitrega sistema ne more kosati z raznimi manjšimi projekti, kot so recimo OpenBeOS, SkyOS ter recimo MenuetOS. Vsi našteti...

219 komentarjev

Novi Slo-Tech Linux

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slo-Tech Linuxa, naše žive distribucije na zgoščenki. Tokrat vam poleg posodobljenih paketkov (cinelerra, blender ...) prinašamo izboljšano namestitev na disk, razvojno okolje KDevelop, nove igre (supertux, neverball ...) in še marsikaj drugega. Tokrat zaradi količine Linux programja ni priloženih programov za okolje Windows.

Sliko zgoščenke lahko prenesete z domače strani.

39 komentarjev

Primerjava datotečnih sistemov za Linux

Slashdot - Za razliko od Oken in večine operacijskih sistemov, ki so omejeni na ponavadi le en datotečni sistem, je v Linuxu tudi tu na voljo izbira. Zato je zelo pomembno, da ugotovimo, kateri nam najbolj ustreza in predvsem temu je namenjen hitrostni preskus dnevniških datotečnih sistemov. Najbolje so se odrezali JFS, ReiserFS in XFS, presenetljivo pa je zaostal ext3, ki je privzet v večini distribucij. Klik!

10 komentarjev

Linux bo prehitel Windows čez 3 leta

Slashdot - Kot velik podpornik Linuxa se IBM že nekaj časa lahko pohvali s portalom, namenjenim osveščanju o Linuxu in prostem programju. V posebni rubriki, namenjeni predstavitvi oseb, povezanih z Linuxom, so tokrat predstavili Stacey Quandt, raziskovalko in proučevalko Linuxa ter ostale odprtokodne programske opreme. Najzanimivejša izjava, ki jo je podala v intervjuju, je vsekakor ta, da bo po njenem mnenju Linux čez tri leta prehitel Windows kot operacijski sistem številka ena, in sicer po številu prodanih licenc za strežnike.

Kaj pa vi mislite?

21 komentarjev