»

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

Gnoppix 0.8

Namestitev na trdi disk

OSNews - Izšla je nova različica žive distrivucije Linuxa, Gnoppix 0.8. Že po imenu ugotovimo, da gre za sestrski projekt Knoppixa, ki za namizno okolje namesto KDE uporablja Gnome. Gnoppix 0.8 prinaša Gnome 2.6, jedro Linux 2.6.7, gcc 3.4 in prenovljene različice večine ostalega programja za končne uporabnike. Poleg tega so razvijalci priložili tudi Mono in razvojno okolje MonoDevelop. Pomembna novost je tudi grafično orodje za namestitev na trdi disk, ki jo opravimo v samo sedmih klikih. Na novico nas je opozoril CaqKa.

2 komentarja

Vedno debelejši in neokretnejši linux?

OSNews - Minimalne pomnilniške zahteve za Fedora Core 2: 192 MB in priporočenih 256 MB za udobno delo. Nekako smešno, ob razmisleku, da pri nas prodajalci sestavljenih računalnikov še vedno vgrajujejo po 128 MB delovnega spomina. Distrubucije, ki so manj zahtevne, seveda obstajajo, vendar v večini zanje plačamo veliko prebitega časa z optimizacijo ter drugimi nepotrebnimi deli, preden je sistem pripravljen za udobno delo na njem.

Pisec na osnews se je ubadal s problemom, kako kolegu, ki je sit virusov in podobnih nevšečnih stvari na Windows XP, namestiti linux. Odločil se je za Mandrake 10.0 official. Kolega se je čez nekaj dni vrnil z ugotovitvijo, da je sistem zelo počasen. Njegov računalnik je bil 600 MHz z 128 MB pomnilnika, Windows pa so seveda na tem sistemu delovali zelo hitro.

Tukaj se pa avtorju postavi vprašanje, kako to da se linux s slovesom stabilnega in hitrega sistema ne more kosati z raznimi manjšimi projekti, kot so recimo OpenBeOS, SkyOS ter recimo MenuetOS. Vsi našteti...

219 komentarjev

Novi Slo-Tech Linux

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slo-Tech Linuxa, naše žive distribucije na zgoščenki. Tokrat vam poleg posodobljenih paketkov (cinelerra, blender ...) prinašamo izboljšano namestitev na disk, razvojno okolje KDevelop, nove igre (supertux, neverball ...) in še marsikaj drugega. Tokrat zaradi količine Linux programja ni priloženih programov za okolje Windows.

Sliko zgoščenke lahko prenesete z domače strani.

39 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev