»

Apple dobil tožbo zoper proizvajalca jajčnih podstavkov

eiPOTT

vir: Heise
Heise - Nemško družinsko podjetje Koziol je prodajalo jajčnike, ki so jih poimenovali eiPOTT. Jajčnikom oz. jajčnim podstavkom se v nemščini sicer pravi eierbecher, a ker je ei jajce in pott lonec, ni besedno poimenovanje njihovega izdelka nič nenavadnega, je pa vsekakor sumljiva raba velikih in malih črk. Z imenom se ni strinjal Apple, ki trži vsem dobro poznani MP3-predvajalnik iPod. Ker se imeni izdelkov prebereta zelo podobno (ˈaɪ.pɒd proti ˈaɪ.pɔt), je Apple na Višje deželno sodišče v Hamburgu vložil tožbo zoper proizvajalca jajčnikov in tožbo dobil.

Sodišče je namreč ocenilo, da obstaja nevarnost zamenjave izdelkov zaradi podobnega zvena imena. V obrazložitvi so...

61 komentarjev

5 najbolj čudaških iPod ohišij

TechEBlog - S svojo neizmerno popularnostjo v ZDA je iPod povzročil tudi razvoj ogromnega trga pripomočkov za ta MP3 predvajalnik. Prodajalci ponujajo malo morje najrazličnejših dodatkov, med katerimi lahko najdete ohišja, torbice, zvočnike, zaščitne nalepke, dodatne slušalke, daljinske upravljalnike, FM oddajnike in še bi lahko našteval. Stvar je šla v nekaterih primerih predaleč, kar je povzročilo nastanek napol bizarnih produktov, kar je v svojem prispevku potrdil tudi TechEBlog -- naredili so namreč izbor najbolj čudnih ohišij za iPod-e in na seznamu se je znašlo marsikaj, od kosmatih do neprebojnih.

3 komentarji

iPod. V barvah.

Slo-Tech - Apple je ravnokar poslal na prodajne police novi iPod Photo.

In kaj novega prinaša to malo čudo? Glavna novost je gotovo opremljenost z 220x176 točk velikim zaslončkom, ki je sposoben prikazati 65.536 barv. In čemu je to dobro se gotovo vprašate. Hja, ta stvarca zna po novem prikazovati tudi slike, ki so shranjene v notranjem trdem disku. Le-ta zdaj prihaja v dveh okusih: 40 GB in 60 GB.

Za vse borce takih in drugačnih razsežnosti bo pa najbrž zanimiva posebna izdaja starega click-wheel iPoda v drugačni barvni kombinaciji in podpisana s člani skupine U2. Skupaj s tem pa je bil tudi izdani nov iTunes 4.7, ki zna zdaj po novem prav tako prenašati in sihronizirati slike z malim gizmojem.

Na žalost pa nov iPod ne bo poceni, saj bo 60 GB verzija stala 600$, 40 GB pa 500$

Kaj si želite ogledati ali predvajati danes?

18 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev

iPod štiriinšestdesetič

Slo-Tech - Kritiki ne skoparijo s pohvalnimi besedami o Applovem predvajalniku kodirane glasbe, iPodu. Vendar pa lična škatlica ni samo uspešen predvajalnik glasbe, saj ga lahko uporabimo še za kaj. In ne mislim na "šminkiranje". V slogu Unixove dokumentacije so namreč vrli uporabniki poimenovali spis HOW-TO, ki opisuje postopek priprave iPoda, da ga lahko uporabimo kot zagonsko napravo, s katero npr. poganjamo dodatne operacijske sisteme.

Pa sem že mislil, da bo govora o znižanju cene ...

4 komentarji

Šport in tehnika

CNet - Čeprav se poletje počasi bliža koncu in se bo marsikdo že čez dobrih 13 dni začel spogledovati s šolskimi učbeniki, pa to še ne pomeni, da je s tem tudi konec športnih aktivnosti. Prav nasprotno, saj se jeseni marsikdo še bolj "vrže" v šport, ker ne želi izgubiti čez poletje na morju pridobljene kondicije. Za te in ostale športne navdušence so na CNET-u pripravili kratek pregled mp3-predvajalnikov ter preizkusili kako se obnesejo ob raznih športnih dejavnostih. Še posebej jih je zanimal tek, seveda pa niso ostali samo pri tem, tako da si lahko preberete tudi o specializiranih urah, programih ter ostali posebni opremi.

3 komentarji

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

Nove baterije za iPod

Zaigrajmo in zapojmo

Slashdot - Je že res, da je Applu uspela več kot čarobna poteza z izdajo predvajalnika iPod, saj je svet obkrožil skoraj tako hitro, kot kateri izmed najnovejšoh virusov. Vendar pa se mnogi pritožujejo nad kratkotrajnostjo delovanja baterije, ki zdrži le 8 do 10 ur. Po navodilih Drewa Perryja pa potrebujete samo škatlico igralnih kart in par navadnih baterij, s katerimi si lahko sami ustvarite zanimivo rešitev, ki podvoji avtonomijo baterije.

15 komentarjev

iLinuxPod

Wired News - Verjetno vas večina pozna Applov prenosni mp3 predvajalnik iPod. Najbrž pa ne veste, da je mala stvarca sposobna poganjati pravi linux.
No, tega verjetno ni vedel niti sam Steve Jobs. Programerju Bernardu Leachu na tej strani pa je uspelo priljubljeni OS spraviti na iPoda. Zaenkrat še ne zna početi nič pametnega, vendar dan ko bo funkcioniral kot pravi PDA in še kaj več verjetno ni daleč.

0 komentarjev

Štirje proizvajalci najavili podporo WMA

Slashdot - Microsoft si že dalj časa trudi, da bi uveljavil svoj standard Windows Media Audi, ki je mišljen kot konkurenca trenutnemu "de facto" standardu MP3. Zaenkrat ni bil pretirano uspešen, vendar pa se to v prihodnosti lahko spremeni, saj je navdušil štiri proizvajalce (Toshiba, Panasonic, Apex Digital, Shinco), ki bodo v svoje DVD komponente vgradili podporo temu standardu. Standard WMA omogoča, da lahko na navaden CD stlačimo do 23 ur glasbe. Čeprav se bodo gotovo spet oglasili anti-Microsoftovci in bodo izjavljali, da Microsoft spet asimilira trg, lahko rečem, da podpora večim tehnologijam zaenkrat še ni škodovala. Navsezadnje bodo kupci končno imeli na razpolago malce več izbire.

3 komentarji

Ogg Vorbis

Slo-Tech - Ogg Vorbis, kontraverzni rival MP3 formatu, zadnje čase precej pridobiva na popularnosti. Razlog za to je verjetno približevanje izida prve končne različice, kar naj bi se zgodilo konec tega meseca. Uporabniki pa bomo že ta teden lahko videli, če se je 33 mesecev dela, ki jih je skupina programerjev vložila v ta Open Source projekt, dejansko izplačalo... Konec tedna bo namreč na voljo release candidate 1, torej nekakšna post-beta različica, v soju prihajajočih dogodkov pa si lahko ogledate intervju z vodilnim programerjem projekta. Intervju je precej zanimiv, v njemu pa je tudi nekaj dodatnih podrobnosti o Oggu, tako da ogled priporočam. Thnx Rajko!

1 komentar

Začetek konca MP3

Slashdot - Spet ena huda. Podjetje Thompson, ki v ZDA drži nekaj patentov nad mp3 formatom (oziroma enkodiranjem mp3), se je odločilo, da bo začelo pobirati pristojbine za streamanje mp3jev preko interneta in sicer v vrednosti 2% od vseh zaslužkov na račun streamanja, začenjši z najmanj 2000 USD. Zabavno ne? Verjetno se lahko nekomercialne radijske postaje kar poslovijo od net radia.
No, v bistvu ni čisto tako. Takšna politika je samo še en razlog za uporabo odprtih kodekov kot je Vorbis. Stvar je enako učinkovita kompresija kot mp3, ni obložena s patenti in je kompletno open source. Obstajajo plugini za praktično vse OSje in playerje pod soncem. No, očitno bomo videli vedno več datotek s končnico .ogg. Tudi Icecast 2.0 bo stvar podpiral. Zaenkrat sem zripal par CDjev v format .ogg in moram rečt, da stvar dela brez problema..

10 komentarjev