»

Nova hrvaška spletna streljačina

Mladina - Če našim južnim sosedom že približevanje EU ne gre čisto po načrtih, pa jim toliko bolj uspevajo spletne igrice v Flashu. Spomnimo se samo pred leti, ko smo se lahko igrali potapljanje ladjic v Piranskem zalivu ali se v koži sedaj že pokojnega generala Janka Bobetka v boksarskem dvoboju pomerili s Carlo del Ponte.

Ker glavna tožilka haaškega sodišča v zadnjem času zagotovo ni najbolj priljubljena osebnost južno od Kolpe, ni nič nenavadnega, če se je pojavila v novi tovrstni spletni igrici. Igralec, ki si želi nekoliko odpočiti od monotonega dela, se mora vživeti v vlogo varnostnika (verjetno ciljajo na podobnost s skrivajočim se generalom Gotovino), ki nadzoruje tri vrata dvigala. Če se pojavi oborožen terorist, ga je potrebno nemudoma ustreliti, Carlo del Ponte pa samo, če v roki drži lisice, s katerimi namerava igralca aretirati in poslati v Haag.

16 komentarjev

Novi ATi Radeon driverji za Linux

Slo-Tech - Kanadski ATi je 16. februarja na svoji spletni strani objavil najnovejše gonilnike za Linux distribucije (grafično jedro Xfree86 in X.Org).

Novi gonilnik 8.10.19 v primerjavi z različico 8.8.25 do 40 % izboljša delovanje OpenGL aplikacij (pri prvoosebnih igrah tipa Quake, Doom, ... je napredek jasno viden). Driverji so v angleščini, priporočljiva pa je uporaba 2.6.10 kernela. Še povezava.

5 komentarjev

Macromedia Web Publishing System

Slo-Tech - Macromedia bo izdala zbirko programov Web Publishing System, ki bo vseboval Studio MX 2004 (predvsem Flash in Dreamweaver) ter nova programa Contribute in FlashPaper.

Contribute je enostavno orodje za urejanje spletnih vsebin, namenjeno pisarniškim delavcem. Omogoča vlečenje in spuščanje vsebin iz zbirke Microsoft Office neposredno v spletni dokument (HTML, ASP ...), vgrajena pa ima tudi orodja za urejanje slik, skupinsko rabo ter posodabljanje vsebin in sistem odobravanja sprememb. FlashPaper 2 pa je nekakšna nadgradnja Adobovega zapisa PDF, ki omogoča pripravo tiskarskih vsebin za objavo v spletu. Zbirka vsebuje tudi strežnik Contribute Publishing Services, ki omogoča osrednje upravljanje spletnih vsebin - deluje v okoljih Windows, Linux, Unix in J2EE, omogoča pa tudi rabo storitev LDAP ter Active Directory.

Zbirka bo za Windows in Mac OS X stala 2500 dolarjev za 10 uporabnikov ali več. Več o tem

Prenos!

1 komentar

Flash Player za Linux

Slo-Tech - Macromedia je izdala najnovejšo verzijo svoje predvajajlnika za Flash(7) za Linux. Doslej so imeli uporabniki Linux-a na voljo le predvajalnik za verzijo 6. Izboljšave se nanašajo predvsem na CSS (Cascading Style Sheets) in na SOAP (Simple Object Access Protocol). Predvajalnik bodo svojemu Linux-u najprej priložili Novell, Red Hat, Sun Microsystems, in Turbolinux. Več tukaj.

2 komentarja

Flash za Linux

Na kaj vas spominja?

PC Linux Online - Izdelava grafik in animacij, ki jih izdeluje priljubljen program Flash, v Linuxu ni možna, ker ni na voljo nobenega podobnega programa. Zadeve so se pred kratkim precej izboljšale, saj lahko Flash poganjamo v Linuxu s pomočjo programa CrossOver Office, vendar izvajanje programa ni tako brezhibno, kot bi si želeli. Potem je tu še novi OpenOffice.org 1.1, ki omogoča izvoz v obliko Flash, a to še zdaleč ni popolna zamenjava.

Zdaj pa se je začel razvoj programa F4l (Flash for Linux), ki ga razvijalci želijo ustvariti kot zamenjavo za Flash za Linux. Zgodnja različica 0.1 alfa sicer omogoča samo risanje osnovnih 2D-predmetov, a morebiti bomo imeli kmalu popolno zamenjavo za Flash na Linuxu.

8 komentarjev

Bo Microsoft izdelal nadomestek za Flash?

InternetNews -

InternetNews poroča, da pri Microsoftu razvijajo nadomestek za Flash animacije, ki naj bi bil integriran v .NET okolje in uporabljal strojno podporo za pohitritev grafike. Pri Macromedii zaenkrat še niso odgovorili na to.

Kaj pa bo, pa dejansko ne ve nihče. Razvijalci so projekt, ki sicer nosi ime Sparkle, "ljubkovalno" poimenovali Flashkiller. Na zadnji predstavitvi Longhorna sicer tega dodatka še ni bilo videti, ampak precej novosti v Longhornu napoveduje, da Microsoft posveča vedno več pozornosti orodjem za pripravo vektorske 3D grafike, tako v računalnikih, kot tudi v drugih napravah. Več o tem.

6 komentarjev

Internet Explorer 6 kmalu

The Register - Ljudstvo že dalj časa pričakuje novo verzijo Internet Explorerja 6, ki kar noče in noče priti na plan. No, Microsoft pa se je končno zganil in povedal, da bo browser izšel 15. avgusta kot samostojen program. Vanj so vdelali nekaj zanimivih stvari, kot so integriran predvajalnik, P3P (the Platform for Privacy Preferences) standard, ki blokira nekatere piškotke (cookies), izboljšana podpora za CSS (Cascading Style Sheets) in SMIL 2.0, ki je uporaben za interaktivne predstavitve. Ne bo pa osovraženih Smart Tagsov, Personal Bar-a ter gumba Contacts. IE 6 pa bo od 25. oktobra vključen tudi v operacijski sistem Windows XP.

2 komentarja