»

Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Heise - Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem...

19 komentarjev

NVIDIA GeForce 6200, 6600 in ATi Radeon X700

AnandTech - Po GeForce 6800 in 6600 je sedaj pod žaromete prišla še 6200, zaradi zamude pa ji družbo delata še navadna 6600 in ATi-jev Radeon X700.

Pri GF 6200 gre za kartico najnižjega razreda, ki pa za razliko od svoje predhodnice GeForce FX 5200 sploh ni videti tako zelo slaba. Za začetek je razveseljivo, da temelji na istem NV43 jedru kot GF6600. Po že splošno sprejetem kastracijskem postopku so ji odvzeli polovico senčilnikov pik (Pixel Shaders), k sreči pa ista usoda ni doletela tudi senčilnikov ogljišč (Vertex Shaders). Za voljo boljšega razlikovanja od modela 6600, so GF 6200 še malček pohabili z odstranitvijo kompresije barv in Z osi iz pomnilniškega krmilnika, kar se pozna predvsem pri višjih resolucijah in vklopitvi protiupogibanja (AA) in/ali anizotropnega filtriranja (AF).

Iz napisanega sledi, da se GF 6200 ponaša s 4 cevovodi za senčenje pik in 3 cevovodi za senčenje ogljišč. Utripala naj bi s 300 MHz in bila preko 128 oz. 64-bitnega pomnilniškega vodila povezana z do 128 MB,...

28 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

Prihaja ATI Radeon X700

X-Bit Labs - Na internetu so se pojavile govorice o prihodu ATIjevega grafičnega procesorja Radeon X700, kodno imenovanega tudi R410. ATI cilja na izdajo omenjenega grafičnega procesorja sredi septembra in bo namenjem srednjemu razredu grafičnih kartic. X700 bo prevzel več lastnosti svojega večjega brata X800, kodno imenovanega tudi R420, vendar bo imel za razliko od slednjega le 8 cevovodov. Grafični procesor bo narejen v 0.11 mikronski tehnologiji, s čemer bodo znižali stroške materiala in proizvodnje. Tako ATI cilja na delovne frekvence procesorja okoli 500Mhz. Kot kaže se je ATI nekoliko ustrašil nVidiine serije kartic Geforce 6600 (GT), ki bi bile prehuda konkurenca Radeonu X600, ki je le nekoliko izboljšana različica grafičnega procesorja RV350, ki poganja Radeone 9600. Celotna novica

13 komentarjev

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

Computex 2004 se je začel!

AnandTech - Danes se je začel eden izmed največjih računalniških sejmov, taipejski Computex. Za razliko od bolj ali manj dolgočasnega CeBIT-a 2004, je v daljnem Tajvanu letos zelo zanimivo.

Za začetek se je takorekoč od nikoder pojavila nVidiina NV45, ki je nemudoma dvignila veliko prahu. Sledile so številne osnovne plošče različnih proizvajalcev in predvsem zelo raznolikih veznih čipovij. Tako si lahko ogledate raznorazne hibride, od kombinacij AGP 8x in PCI-Express 16x, tako za Intel kot za AMD, DDR-I in DDR-II za Intel, do Socketa 939 in Socketa 754 na eni osnovni plošči, po vrhu pa še kombinacije pravkar omenjenih kombinacij [8-O]. Bo že držalo, da dandanes ni lahko biti proizvajalec matičnih plošč. Prav skrbi me, koliko glavobolov bomo dobili ob raznih hroščih in nekompatibilnostih.

Tudi ATi-jev tabor nam je pripravil nekaj novosti, a kot kaže, nam bo v nižjem, srednjem in mobilnem cenovnem razredu vsiljeval takšno ali drugačno različico Radeona 9600. Res žalostno.

Danes pa so...

2 komentarja

X800 Pro in Gigabyte? Ne, hvala!

3D Chipset - Na 3DChipset poročajo o čudnem obnašanju sistema sestavljenega iz kombinacije Athlon 64 Gigabyte matične plošče in novega ATI Radeona X800 Pro. V bistvu gre za dva modela plošč in sicer za GA-K8VNXP in GA-K8N Pro ter Sapphireovim Radeonom. Težave, ki se pojavljajo so precej resne, saj se računalo spontano sesuje po eni ure igranja iger, računalo zmrzne, če po 3D aplikaciji poženemo novo 3D aplikacijo, pojavlja se večja količina artefaktov in na splošna nestabilnost sistema. Na forumih PenStar Systems so baje s pomočjo ATI-jevega strokovnjaka že našli rešitev a grenak priokus ostaja. Če pravkar nakupujete predlagam, da se ozrete za kakšno drugo matično ploščo ali morda razmislite o kakšni drugi grafični kartici.

18 komentarjev

ATi z 0,11 mikronih in X300

DigiTimes - Na DigiTimes so sporočili novico o verjetnem ATi-jevem prehodu na 0,11 mikronsko tehnologijo. Njihov prvi grafični procesor, ki naj bi bil izdelan v "pomanjšani obliki", naj bi bil Radeon X300 (RV370). Prvič naj bi ga predstavili na Computex Taipei -- med prvim in petim junijem. Dotični izdelek bo ciljal na nižji cenovni razred s cenami pod 100 ameriških zelencev.

Iz tabora ATi-ja je prišla tudi vest, da naj bi tretjega junija predstavili X800 in X600 v PCI-Express izvedbi. Ta grafični gigant pričakuje tudi razvoj njihove nove generacije grafikulj, ki naj bi uporabljale 90 nm, v prodajo pa naj bi prišli na začetku 2005. leta. Izvirna novica

0 komentarjev

Intelovi Pentiumi 4 se ceníjo

DigiTimes - Medtem ko Intel že dolgo dela na tem, da bo splavil Prescotta, se tržišče vse bolj pripravlja nanj. In kar je za nas navadne smrtnike najbolj pomembno je to, da se cene Pentiumom 4 vsake toliko časa znižajo. Tako sta se tokrat poceníla 2,8 gigaherčneža, tako inačica C s Hyper-Threadingom, kot tudi tisti s 533 FSB-jem. Močnejši bratec bo tako cenejši za skoraj 19%, medtem ko bo šibkejši Pentium 4 stal 15,5% manj. Za prvega boste odšteli 178 $, ako...

17 komentarjev