»

Danes je svetovni dan sistemskih administratorjev

Slo-Tech - Zadnji petek v juliju je že 11 let prav poseben dan za mnogo bralcev naše strani, saj se po svetu neuradno obhaja dan sistemskih administratorjev (System Administrator Appreciation Day). Izmislil si ga je in leta 2000 prvikrat praznoval ga je sistemski administrator Ted Kekatos.

Zgledoval se je po dnevu tajnic, ki ga v ZDA obeležujejo vsako sredo v zadnjem celem tednu v aprilu že od leta 1952 dalje. Kekatos je leta 2000 delal v računalniškem podjetju in ko je videl Hewlett-Packardovo reklamo za tiskalnik LaserJet 4000, na kateri je sistemski administrator dobival cvetje in sadje, se mu je utrnila zamisel za tovrsten...

20 komentarjev

Švedi in Danci jemljejo slovo od znamk

Ars Technica - Švedska pošta se pripravlja na uvedbo alternativna sistema plačevanja poštnine za pisma, ki bo odpravil potrebo po znamkah. Doslej je bilo namreč v poštne nabiralnike mogoče vreči le pisma, ki so imela znamko, v nasprotnem primeru jih je bilo treba oddati na okencu in plačati poštnino tam. Da bi ljudem približali pošiljanje pisem, so uvedli plačilo poštnine prek SMS-sporočil. Kdor želi poslati pismo, pošlje SMS-sporočilo na številko pošte, tako da poštnino poravna kar ob računu za telefon, nazaj pa dobi SMS-odgovor s kodo, ki jo napiše na pismo v dokaz, da je poštnina resnično plačana.

Podoben sistem bo uvedla tudi Danska, ki bo to storila že 1. aprila. Švedi datuma uvedbe nove storitve še niso določili. Anders Åsberg, vodja oddelka za marketing in razvoj v švedskem Posten AB,

17 komentarjev

Zaščita pred radovednimi pogledi

Slo-Tech - Če spadate med tiste, ki vas neznansko motijo nezaželjeni pogledi na ekran vašega dlančnika, PSP-ja oziroma osebnega računalnika je vaših skrbi konec. Nekaj nadebudnih študentov modnega oblikovalstva je namreč izdelalo zaščito pred nezaželjenimi pogledi, ki vam poleg zaščite pred radovedneži nudi tudi kanček vpadljivosti, saj gre za vse prej kot vsakdanjo stvar. Slika pove več kot tisoč besed: Več o tovrstnih zaščitah pred radovednimi pogledi najdete na spletni strani RCA.

39 komentarjev

Nezaželjena pošta po nemško

Heise - Heise.de poroča, da so sistemski administratorji Tehnične Univerze v Braunschweigu bili prisiljeni ugasniti zaščito pred nezaželjeno pošto ter virusi. K temu jih je prisililo tako dejstvo, da so dolžni dostaviti vso pošto, tako zaželjeno kot nezaželjeno, kot tudi zaostanek le te za pet dni. 20 strežnikov, ki skrbijo izključno za pošto se je tako trudilo s procesiranjem 100,000 zaostalih elektronskih sporočil medtem, ko je vsako uro prispelo še 10,000 novih. Od tega jih je približno 98% virusov in ostale nezaželjene pošte.

Sedaj administratorji svetujejo uporabo dnevno posodobljenega antivirusnega programa in veliko živcev svojim uporabnikom.

So to že prvi kazalci, da se e-mail tehnologija, kot jo poznamo danes, umira? Le kaj nas še čaka v prihodnosti...

7 komentarjev

Največ spama prihaja iz ZDA

Slashdot - Največ nezaželjene elektronske pošte prihaja iz ZDA. Presenetljivo? Niti ne, če vzamemo v račun, da je velika večina računalniške industrije naseljena na drugi strani Atlantika. Da so do teh trditev prišli, so pri Sophosu merili količino pošte na različnih lokacijah po celem svetu v obdobju dveh dni v zadnjem tednu.

Tako bi naj iz ZDA prihajalo skoraj 60 odstotkov vse nezaželjene pošte, med tem ko je Kanada na drugem mestu odgovorna za slabih 7 odstotkov, sledijo pa ji Kitajska s Hong Kongom, Južna Koreja, Nizozemska, Brazilija, Nemčija, Francija, Anglija in na desetem mestu Avstralija. Kar je pri Sophosovih rezultatih bolj zaskrbljujoče, je dejstvo, da je kar 30 odstotkov vse nezaželjene pošte odposlane brez vednosti pošiljatelja preko različnih okuženih računalnikov.

Klik za podrobnejšo analizo.

26 komentarjev