»

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Fedora Core 4 test 1

OSNews - Lubitelje RdečegaKlobuka in njegovega nasledstva je razveselila novica, da si lahko DolPotegnejo Fedoro core 4 test 1. Glavne novosti so GCC 4.0, GNOME 2.10, KDE 3.4 in podpora za arhitekturo PowerPC. Za tiste, ki se jim trenutno ne ljubi nameščati OS, pa še informacija, da bo Fedora Core 4 test 2 predvidoma na voljo že 11. aprila.

Hekerski tempo je hud, vam ga uspeva slediti?

2 komentarja

Fedora Core 3

Lugos - Končno smo spet dočakali novo posodobitev ene izmed uporabniku najbolj prijaznih in prav tako najbolj popularnih distribucij operacijskega sistema Linux, Fedore Core 3.

In kaj je novega? Večinoma so samo posodobljene različice glavnega programja. Tako da sedaj v srcu teče jedro 2.6.9, poleg pa dobite na izbiro namizje Gnome 2.8 ali pa KDE 3.3. Med ostalim programjem, najdete tudi na nabasanih štirih ploščkih zdaj končno tudi Mozillo Firefox 1.0PR ter Mozillo Thunderbird 0.8, ni pa jim ušel niti Ximian Evolution 2.0.

Če želite preizkusiti to novo izdajo, imate uraden seznam zrcalnih strežnikov, slovenski zrcalni strežnik ter tudi Torrent datoteko.

Na novico nas je opozoril moj_nick.

Pripravite flejmthrowerje™.

9 komentarjev

Fedora Core 2

OSNews - Vsi se spominjamo časov RdečegaKlobuka (RedHata), verjetno pa vsi poznamo tudi projekt, ki je nadomestil to najbolj popularno distribucijo Linuxa, Fedora Project.

Prva različica si je nadela ime Fedora Core 1, za njo pa je kaj kmalu prišla preizkusna različica Fedora Core 2, tako da smo vsi zagriženi uporabniki Fedore kar malce "neučakano čakali" kdaj bo izšla končna različica drugega jedra.

To se je na veselje vseh nas zgodilo danes. Dolpoteg je možen z zrcalnih strežnikov in pa seveda preko omrežja torrent.

26 komentarjev

Red Hat Linux 9 na smetišče zgodovine

več strani -

Kot so pri Red Hatu napovedali že v začetku letošnjega leta in nakazali januarja, ko se ukinili podporo za Red Hat Linux 7.1 7.2, 7.3, in 8, se je z včerajšnjim dnem zaključil uradni življenjski ciklus Red Hat Linuxa 9. Red Hat ga od danes naprej uradno ne podpira in zanj ne bo izdajal novih varnostnih ali drugih popravkov (sicer bo nekaj časa obstajal program Progeny Transition Service za vse, ki bodo na tem operacijskem sistemu ostali, a bo potrebno za vso pomoč in popravke plačati).

Podjetje se bo v celoti osredotočilo na svoj Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki bo plačljiv in namenjen predvsem podjetjem in ne domačim uporabnikom. Vsem ostalim pa ostaja odprt projekt Fedora 2, ki je že v zaključnem stadiju testiranja. Klik, klik!

2 komentarja

Red Hat se podaja v novinarske vode

PC Linux Online - Znano je, da veliko podjetij izdaja revije o svojih programskih paketih. Odslej se jim bo pridružil tudi Red Hat, saj bo od marca naprej izhajal The Wide Open Magazine. Revija bo namenjena tako naprednejšim uporabnikom Linuxa in razvijalcem kot tudi navdušencem, zaobjeti pa bosta poslovna in domača uporaba odprtega programja. Zenkrat je navoljo šele predstavitveni članek o pripomočkih za nastavljanje Fedora Linuxa.

0 komentarjev

Fedora proti Fedora

Slo-Tech - O tem, da je RedHat opustil podporo za Linux za delovne postaje in ga preimenoval v Fedora Linux smo že pisali. Tudi naši uporabniki si ga že nekaj časa veselo nameščajo na svoje računalnike in preizkušajo njegove zmožnosti. Zdaj pa so se oglasili predstavniki Cornellške in Virginijske univerze, ki sta skupaj že davnega leta 1998 osnovali Fedora Project, odprtokodni digitalni sistem za upravljanje s podatki. Skrbi jih predvsem to, da je RedHat zaščitil blagovno znamko Fedora, ki so jo do zdaj uporabljali oni.

Seveda pa to ni prvi takšen primer. Tako je pred časom morala Mozilla.org preimenovati brskalnik Phoenix v današnji Mozilla Firebird, a še tedaj niso bili vsi zadovoljni, saj prav tako obstaja odprtokodna zbirka podatkov Firebird. Upajmo, da se bodo lahko razvijalci dogovorili glede imena in s čim manj motnjami nadaljevali z razvojem.

4 komentarji

Deutsche Telekom: konec monopola

Finance -

V naslovu omenjena družba je podpisala pogodbo, po kateri bo omogočala uporabo svojega omrežja 19 konkurenčnim podjetjem. Nemška zakonodaja, ki je zelo podobna naši, namreč zahteva, da nacionalni operater telekomunikacij ponudi svoje omrežje v uporabo tudi konkurenci, po zmernih cenah, seveda, ki jih bo določal regulator.

Se lahko kaj tega zgodi tudi pri nas? Spomnimo se, da se je podobna zgodba pri nas zgodila s Telemachom, ki je bil zaradi odločitve oblasti v zvezi z varstvom konkurence prisiljen oddati svoje kapacitete večjemu številu ponudnikov. Izvirna novica.

2 komentarja