»

Delež med "strokovnjaki"?

OSNews - Znani dejstvi sta, da je daleč najbolj razširjen operacijski sistem Windows in posledično je prav takšna slika tudi pri spletnih brskalnikih. In ker smo ravno včeraj v neki novici poročali o mnenju znane analitične hiše, da je razširjenost izdelkov odvisna prej od marketinga kot od kvalitete, se postavlja vprašanje, kaj si o omenjenih aplikacijah mislijo tehnično podkovani uporabniki.

Chris Cowell-Shah se je odločil, da bo izvedel svojevrstno anketo, na podlagi katere je prišel do zaključkov o zgornjem vprašanju. S pomočjo spletne strani je ugotavljal deleže brskalnikov in operacijskih sistemov. Pri prvih je zmagal Internet Explorer (52%) pred brskalniki Gecko (34%), pri drugih pa Windows (78%) pred različnimi Unixi (20%). Rezultati so pričakovani, precej spodbudno pa je razmerje, ki je bistveno manjše v prid Microsoftovih izdelkov, kot poročamo ponavadi. Klik!

29 komentarjev

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Group-Office 2.2 Pro

OSNews - Na trgu pisarniških zbirk ima Microsoft popoln primat z zbirko Office. v zadnjem času pa ji nekoliko težav pozvroča OpenOffice.org, predvsem zaradi ugodne cene in prenosljivosti. Morda pa se bo kmalu pojavil na trgu še kdo tretji, ki se bo problema lotil nekoliko drugače, in sicer preko spletnega vmensika. O podobni rešitvi je že govoril IBM, a alternative so že na voljo. Na OSNews so si ogledali Group-Office 2.2 Pro. Klik!

3 komentarji

CrossOver Office 3.0

PC Linux Online - Nova različica programskega paketa za poganjanje aplikacij za Windows v okolju Linux, CrossOver Office 3.0, podpira že več kot 30 programov. Že prej so bili podprti npr. Microsoft Office, Visio in Internet Explorer, Intuit Quicken, Macromedia Dreamweaver in Flash, zdaj pa lahko v Linuxu uporabljate tudi Lotus Notes 6.51, Microsoft Outlook XP in Microsoft Project. Klik!

41 komentarjev

Primerjava Office 2003 in OpenOffice.org

Slashdot - OpenOffice.org je v par letih dosegel stopnjo razvoja, v kateri se hitro uveljavlja kot nadomestek za drage pisraniške zbirke, predvsem Microsoftov Office. Za prehod na prosto zbriko se odločajo predvsem podjetja, ki jim za vrat dihajo "izganjalci piratskega programja". Postavlja se vprašanje, ali ni tako početje podjetij nekoliko preuranjeno. Ed Benincasa je na eWEEK-u objavil razultate raziskave, v kateri je sodelovalo več uporabnikov, ki so preizkusili najnovejši različici obeh zbirk. Je OpenOffice.org vreden preskusa ali Office 2003 svoje cene?

6 komentarjev

Ko Microsoft jamo koplje, sam vanjo pade.

Slashdot - Microsoft Office ima mnoge možnosti, ki jih pri običajni obdelavi dokumentov sploh ne opazimo, ker jih ne potrebujemo nujno. Ena izmed takih je možnost sledenja spremembam, ki so nastale od nastanka dokumenta dalje. Prikupna možnost, a njena "žrtev" je postal Microsoft sam.

V okviru iniciative Get The Facts se nahaja nekaj dokumentov, v katerih redmondski velikan prepričuje stranke, naj nikar ne presedlajo na Linux, ker sploh ni poceni niti zmogljiv. Nekatere izmed njih si je ogledal tudi Michael Zalewski, ki je objavil članek, v katerem prikazuje smešne rezultate branja dokumentov s pomočjo sledenja spremembam.

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

13 komentarjev

Zakaj je Microsoft Office boljši kot OpenOffice.org

Slashdot - Verjetno ga ni korenjaka, ki bi s trezno glavo trdil, da je OpenOffice.org boljša pisarniška zbirka kot Microsoftova. Bo že držalo, da v nekaterih pogledih je, v splošnem pa tega ne moremo trditi. A Microsoft se očitno zaveda, da mu prosta pisarniška zbirka preti kot huda konkurenca, saj marsikomu zadostuje za vsakdanje delo.

V ta namen so napisali kratek dokument, ki "dokazuje", da je OpenOffice.org mala malica za Redmondsko pisarno. Dokument napada skoraj vsako prednost odprte zbirke, tudi to, da je brezplačna, prosta in združljiva z Microsoftovo. Med drugim omenja, da so uporabniki Microsoftovega Offica tudi bolj varni pred virusi. Klik!

Očitno se Bill in Steve že pošteno potita, da organizirata takšne akcije.

64 komentarjev

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji