»

Napaka v alkotestu

Schneier.com - V sodnem postopku proti državi, kjer se pritožujejo nad izidom testa alkoholiziranosti, je tožilec dosegel, da so na ogled dobili izvorno kodo alkotesta Draeger Alcotest 7110 MKIII-C. Proizvajalec se je sprva branil, da je koda odlična, razkritje le-te pa bi škodovalo njihovemu poslu (slednje se je izkazalo za resnično). Pridobljeno kodo je tožilec predal družbi Base One Technologies, ki jo je dodobra pregledala in našla nekaj zanimivh protez pri pisanju le-te. Izredno slaba struktura same kode, ki je posledica postopnega razvoja, žal ni edina težava, saj je polna potencialnih napak (bilo naj bi jih kar 19.400), samozaznavanje napak pa je obupno slabo, saj mora biti npr. pretok zraka previsok vsaj 32-krat zapored, da napako sploh javi.

Zaznava vsebnost alkohola v zraku je zmožna 4096 različnih vrednosti, koda pa to deli z 256, tako da ima končni rezultat le 16 različnih vrednosti, kar je seveda le del prvotne točnosti. Izredno čudno pa je tudi računanje povprečja različnih...

69 komentarjev

Štirijedrni Opteroni pred Xeoni vodijo v FP, a ne tudi v INT zmogljivosti

X-Bit Labs - Neodvisna organizacija SPEC, ki nudi objektivne in nepristranske benchmark rezultate, je v ring poslala dva štirijedrna Opterona (1,9 in 2,0 GHz) in serijo petih štirijedrnih Xeonov (od 1,86 do 3,0 GHz). Testni program, ki od procesorja zahteva operiranje s celimi števili ( SPECint), je pokazal bolj ali manj izenačen boj med procesorjema, medtem ko so v programu, ki procesorju nalaga operacije s plavajočo vejico ( SPECfp), Opteroni prekosili Xeone tudi za 26 %.



Izvorna novica in rezultati na spletni strani organizacije SPEC.

13 komentarjev

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja

Novo ime med C/C++/Fortran prevajalniki

Slo-Tech - Pred karatkim je izšla 1. različica prevajalnika podjetja PathScale, ki po prvih meritvah cilja precej visoko. Prevajalnik teče pod operacijskim sistemom GNU/Linux, zna pa zelo dobro optimizirati kodo za 64 bitne AMD Opteron procesorje. Podpora navadnim 32 bitnikom je zaenkrat v beta fazi. Rezultate meritev in primerjavo s konkurenco se da videti na strani SPEC organizacije, ki jo dobro poznamo zaradi številnih primerjalnih testov zmogljivosti, in sicer tukaj

Škoda, da Intel še ni omogočil AMD64 ukazov v svojih C/C++/Fortran prevajalnikih. V zadnji različici (8.0.046) so 32 bitni. Glede na to, da bomo v nekaj mesecih videli njihove AMD64 kompatibilne procesorje, tudi ta trenutek ni več daleč.

0 komentarjev

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev