»

Nvidiini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-bit labs, je azijska stran MyHard.com objavila Nvidiin načrt izdajanja grafičnih procesorjev v drugi polovici tega in prvi polovici naslednjega leta.

Tako naj bi na osnovi serije GeForce 6800 izšli procesorji NV48, NV48e, NV43 in NV44, ki bodo od predhodnice prevzeli večino lastnosti, med drugim tudi podporo tehnologiji Shader Model 3.0, ki je vključena v zadnji DirectX. Kot je že iz imena razvidno, bosta obe inačici NV48 namenjeni višjemu cenovnemu rangu, saj bosta nasledili obstoječi NV45 in NV40, medtem ko bosta NV43 in NV44 namenjena vstopnim karticam.

Kot poročajo, naj bi nove kartice z omenjimi čipi prišle na trg še letos. Pri Nvidii navedb še niso komentirali.

1 komentar

Nvidia izdala nove gonilnike za Linux

Nvidia - Podjetje Nvidia je izdalo nove gonilnike za operacijski sistem Linux in sicer za platformi IA32 (x86) in AMD64. In kaj je posebnost različice 1.0-6106? Poleg podpore vsem novim karticam in vodilom so končno vključili podporo za 4k stack v jedrih 2.6 (pohitritev sistema), podporo 32-bitnim OpenGL-aplikacijam v 64-bitnem okolju, skripto za pošiljanje poročil o hroščih in aplikacijo nvidia-settings, ki je nekakšen grafični vmesnik za upravljanje grafične kartice in vseh njenih funkcij. Tako smo končno dobili celovito orodje za izkoriščanje naših grafikulj in se otresli kriptičnih™ konfiguracijskih datotek, raztresenih po celem računalniku.

12 komentarjev

Prihod Socket 939 Athlon 64 procesorjev

X-Bit Labs - Na X-bit labs so si med prvimi ogledali nove Socket 939 Athlon 64 procesorje z oznakami 3800+ (2.4 GHz) in 3500+ (2.2GHz). 64 bitne verzije AMD-jevih procesorjev imajo burno zgodovino, saj so zamenjali že 3 vrste socketov (najprej 754 pinski in 940-pinski zdaj pa so se ustavili pri 939-pinski verziji) in imajo že 3. vrsto jedra (najprej ClawHammer in NewCastle, zdaj pa imajo 64 bitni procesorji jedra SledgeHammer). Od 'zgoraj' se različni procesorji skoraj ne razlikujejo, toda če si pogledamo kaj se skriva 'spodaj': Levi procesor je Socket 939, srednji Socket 940, desni pa Socket 754. Enako je pri obeh slikah, tako pri zgornji, kot spodnji. Ti procesorji imajo tudi vgrajeno podporo dvokonalnemu pomnilniku. Zdajšnji podpirajo do 4 module dvostranskega pomnilnika, medtem ko prejšnje verzije podpirale le 2 modula, ker...

32 komentarjev

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

Plošče pripravljene na 64 bitov

Abitova plošča

Hardware Zone - AMD je že pred nekaj časa napovedal svojo najnovejšo serijo procesorjev - Athlone 64. Zaenkrat se procesorji še niso prijeli pri domačih uporabnikih, saj je cena previsoka, da bi si ga lahko privoščili vsi. A plošče so že priseple na trg in ponudba je že kar dobra, če upoštevamo, da sta na voljo dve čipovji - nForce 3 in K8T800. Na Hardware Zone so spisali res obsežen preskus, saj obsega kar 46 strani in 15 plošč različnih proizvajalcev.

4 komentarji

ABIT & nVidia - konec ljubezni

The inquirer - The Inquirer poroča da sta Abit in nVidia prenehala s sodelovanjem tako na grafičnem področju kot na področju osnovnih plošč. To sta potrdila že oba proizvajalca. Abit tudi zatrjuje da se ne ločujejo zaradi morebitnega povezovanja s kanadskim podjetjem ATI, temveč zaradi razhajanj v idejah. Torej lahko pozabimo na kakršnekoli Abit-ove nForce matične plošče in nVidia grafične kartice. Kako pa bo s podporo dosedanjim produktom bomo pa še videli.

Kljub Abitovemu zanikanju, pa so vse glasnejše govorice, da bo Abit pričel s proizvodnjo grafičnih kartic in matičnih plošč na osnovi ATI-jevih čipovij. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev

Obleci nas!

Usnjena jakna

vir: NvNews
NvNews - Podjetja se ponavadi poslužujejo precej izvirnih načinov promocije. Od ton papirja, multimedijskih predstavitev, večini zelo spremeljivih hostes, do majic, kap, kulijev in podobnih drobnih izdelkov. Nvidia in Creative pa sta tokrat presenetila, saj ponujata usnjeno jakno.

Kot poročajo na NV News, sta Nvidia in Creative ob splavitvi grafične kartice Creative 3D Blaster 5 FX5900 Ultra izdala omejeno količino usnjenih jaken z logotipoma obeh podjetij. In nekaj teh vam ponujajo zastonj, če le pokažate interes, in jim sporočite svoje podatke, za kar imate sicer samo še 69 minut časa. Klik.

Če ne boste dobili želenega usnjega artefakta, lahko vseeno računate na kup reklamnih sporočil...

13 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

nVidiinih koliko?

3DGPU - Vas je že kdaj prešinilo vprašanje, koliko različnih procesorjev za obdelavo slike je spesnila nVidia? Ja, otroci, vse se je začelo daaaavnega leta 1995, ko je nVidia izdala čipovje NV1... Čakajte... Pa kaj vam to govorim? Oglejte si tabelo, če vas zanima... Zdržal sem do Geforcea 256 DDR, potem je postalo že dolgčas.

0 komentarjev