»

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

OC Workbench - Na spletu so se pojavile govorice, da utegne VIA prenehati z izdelovanjem veznih naborov za namizne računalnike. Proizvajalec znanih veznih naborov, kot so KT266 , KT400A in K8T800 naj bi napovedane nove vezne nabore že umaknili iz svojega roadmap-a. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bomo pri nakupu matičnih plošč lahko izbirali le še med AMD-jevimi, Intelovimi, nVidiinimi in SiS-ovimi veznimi nabori.

Izvorna novica na OC Workbench.

37 komentarjev

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

VIA K8T800Pro

HardOCP - VIA, podjetje ki že dolga leta proizvaja nabore za matične plošče (tako za Intel kot tudi za AMD) je izdala nov nabor K8T800Pro, ki je v bistvu K8T800 nabor, z nekaj popravki.



Glavna novost nabora je zaklep PCI in AGP vodila, tako da sta ta dva neodvisna od FSB frekvence (kar pride še kako prav pri navijanju). V novem naboru je tudi nekaj novih bonbončkov kot je naprimer spreminjanje voltaže. Test ki so ga opravili na HardOCP pokaže, kako se le ta obnese pri spreminjanje FSBja in kaj se s tem pridobi na isti hitrosti procesorja. S podporo 939 pinskemu podnožju ga bomo vrjetno srečevali še na mnogih ploščah, za kar je vsekakor vreden ogleda!

0 komentarjev

KT880 je tu

X-Bit Labs -

Tajvanska VIA Technologies je včeraj uradno predstavila svoje novo čipovje, ki nosi ime KT880. Za kakšno impresivno novost ne gre, saj je KT800 čipovje za Athlone XP z dodanim dvokanalnim pomnilniškim krmilnikom, torej je neposredna konkurenca Force2 Ultra 400, ki pa je na trgu že leto dni.

O hitrosti še ni jasnih podatkov, v dobro pa lahko novincu štejemo, da so Serial ATA in podobne tehnologije že integrirane v sam čip. KT880 podpira Athlone XP z 200, 266, 333 in 400 MHz FSB, pomnilnik PC2100, PC2700 in PC3200. Pojavljajo se tudi govorice, da je to čipovje Viin zadnji izdelek na platformi Socket A. Več o tem.

4 komentarji

VIA, izpovej se nam!

X-Bit Labs - VIA, podjetje, ki je bilo pred izidom nForce 2 sinonim za najboljša čipovja za AMD-jeve procesorje, se zadnje čase nahaja v nemajhnih težavah. Razlog: nikakor jim ne uspe izdelati čipovja, ki bi ustrezalo njihovim idealom in bi bilo seveda hitrejše od nVidiinega nForca 2.

Tokrat je X-Bit Labs spregovoril s predstavniki tega podjetja o njihovih načrtih. Pogovorili so se tako o Intelu kot tudi o AMD-ju, njihovih procesorjih, niso pa pozabili niti na pomnilnik in ostale zelo zanimive stvari. Klik!

39 komentarjev

VIA v prihodnjem letu

X-Bit Labs -

Tajvanska VIA je pripravljena na prihodnje leto, v katerem si bo poskušala povrniti največji tržni delež na področju čipovij. To pot so razkrili, katera čipovja lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo.

PT890 bo odgovor na Intelova Grantsdale-P in Alderwood. Podpiral bo 400, 533 in 800 MHz-FSB, dvokanalni DDR ali DDR-II ter podporo ECC in PCI Express x16. Začetek masovne proizvodnje je napovedan za prihodnji mesec.

PM890 bo tekmoval z Grantsdale-G, imel pa bo enake specifikacije kot PT890, le da imel še integrirano grafično jedro UniChrome 3 Graphics, združljivo DirectX 9. Dobavljiv bo kasneje kot PT890.

K8T890 in K8M890 (prvi brez grafike, drugi z integrirano) bosta namenjena Athlonom 64. Podpirala bosta gigaherčno vodilo HyperTransport, Ultra V-Link za povezavo z VT8237 ali VT8239 in PCI Express x16.

Več o tem.

7 komentarjev

Predogled VIA K8T800 čipovja

Tweak Town - Na Tweak Townu so tokrat pod drobnogled vzeli najnovejšege Viino čipovje, imenovano tudi K8T800. Narejeno je za novo generacijo procesorjev z arhitekturo K8, torej za AMD-je. Novost, namreč K8T800, podpira večino naprednih funkcij, kar jo na papirju naredi konkurenčno ostalim izdelkom. Že same specifikacije bodo na marsikoga naredile velik vtis, da ne govorimo o hitrosti ...[:)] Več pa si lahko preberete tukaj.

1 komentar