»

Pirhi v programih

ComputerWorld - Velika noč je nadvse primeren čas, da se spomnimo računalniških pirhov oz. v angleščini easter eggs. Gre za skrita sporočila, šale, aluzije, podpise in druge domislice, ki jih avtorji programov malo za šalo in malo za res vgradijo v programe. V zadnjih letih so nekatera podjetja, denimo Microsoft, sicer prepovedala programerjem vstavljanje pirhov v programe. Logika je takšna, da če so programerji uspeli v program z vednostjo odgovornih ali brez pretihotapiti tovrstno kodo, bi lahko enako storili s kakšno zlobno kodo, kar postavlja pod vprašaj integriteto programja. Temu navkljub še vedno najdemo marsikakšno velikončno jajce. Na ComputerWorld so pripravili pregled desetih najbolj zanimivih.

11 komentarjev

Robotski "nalagalnik" kaset

Slashdot - Kaj vse lahko naredijo ljudje, ki imajo preveč časa. Nekateri modificirajo, nekateri rišejo grafite na stene, nekateri pa se uležejo na travo in uživajo v skoraj pomladanskem vremenu, ki ga te čase ne manjka. Tisti z največ domišljije pa si zadajo nalogo, da izdelajo stvari tipa "Saj ni res, pa je". Med take ljudi spada tale tip, ki se je odločil, da naredi robota, ki mu bo pomagal nalagati kasete v videorekorder . Ustvarjalec je porabil veliko dela, saj je izdelava takega robota vse prej kot lahek posel. Za krmiljenje pa morate imeti tudi računalnik. Tip je svoj projekt na kratko predstavil in poslikal, na žalost pa ni izdal načrta, kako je vse skupaj naredil.

3 komentarji

Muzej paketov

Slashdot - Ok, videli smo že muzeje starin, pa muzeje sodobne umetnosti, pa računalniške muzeje, pa še kakšne, ampak tale je pa definitivno najbolj obskuren muzej, kar sem jih kdaj videl.
Gre za muzej pokvarjenih TCP/IP paketov, ki so jih ljudje našli v najbolj odročnih in zatemnjenih kotičkih Mreže. Vse od takih, ki jim mankajo glave, do špijonskih in takih, ki jih je popačil zlovešč hardware. Spet drugi so po spletu prečudnih okoliščin pristali na napačnem koncu sveta, kjer bi bržkone dočakali svoj bridki konec, če jih ne bi nekdo opazil s TCPdumpom in jih rešil pred gotovo pogubo. Splača se prebrati tudi uvodno besedilo na vrhu njihove strani.
Svashta!

0 komentarjev

Računalnik kot hladilnik

Hardware OC - Hehe, to pa je definitivno ena izmed boljših moderskih domislic, kaj sem jih kdaj videl. Gre za pravi mini hladilnik v računalniku! Tipi na Hardware OC so se namreč spravili narediti peltierski hladilnik za eno konzervo ter stvarco vdelali v računalnik. Nekakšno vodno hlajenje pijače, torej. Resnično vam priporočam ogled projekta, saj je stvar zelo zabavna. Stajliš? Nope. Kul? O, da !

3 komentarji

VIA in FireWire

X-Bit Labs - FireWire je definitivno ena izmed bolj obetavnih tehnologij za medsebojno povezovanje in prenos podatkov, toda kljub starosti se nekako ni prijela na širšem področju računalništva. Mogoče je sedaj pravi čas za spremembe, saj je VIA na predstavitev svojega VIA Fire II krmilniškega čipa povabila veliko število raznih proizvajalcev (menda kar okoli 30). 7. februarja v Taipeiju bodo proizvajalci lahko testirali kompatibilnost svojih komponent z novim VIAinim krmilniškim čipom, in če bo vse v redu, bo VIA začela masovno proizvodnjo in prodajo (po verjetno zelo nizki ceni) proizvajalcem matičnih plošč. Torej, vse kaže na to, da se FireWire standardu obetajo boljši časi... vprašanje je samo, kako se bo kosal z novim USB 2.0 standardom, ki bo prav tako kaj kmalu treščil na računalniški trg.

0 komentarjev