»

Nazaj h koreninam: računalniško ohišje od začetka izdelano doma

1

Slo-Tech - Slo-Tech ima svoje korenine v navdušenju nad strojno opremo, natančneje nad njeno zmogljivostjo. In to takšnem navdušenju, da smo se na začetku spraševali, kako iz drago plačanega mlinčka z navijanjem izvleči še dodatne točke v 3Dmarku, Quake-u, ipd. Z navijanjem je prišla potreba po dodatnem hlajenju in s tem predelavah grdih belih škatel, s tem pa potreba po znanju in izkušnjah. Na začetku je na naši strani mrgolelo »projektov« v katerih smo rezali luknje v ohišja, jih barvali in namestili vsaj 10 ventilatorjev in občudovali narejeno.

Sčasoma je ta del, podobno kot na drugih straneh s podobno tematiko, postal samo ena od tem zanimanja. Razlog je v vstopu mobilne telefonije, kamor se zadnja leta steka največ denarja za...

81 komentarjev

Prihajajo usnjena ohišja

Monitor - Nekateri domači hobi-mojstri se igrajo s pleksi, lesenimi ali celo LEGO-ohišji, poklicni oblikovalci pa so pomislili na usnje.

Pri podjetju Inclosia Solutions so namreč razvili poseben postopek, ki bo omogočal vgradnjo usnja ali tkanine v računalniška ohišja, ne da bi to kaj bistveno vplivalo na delovanje in segrevanje računalnikov. Med prvimi, ki so se ogreli za to novotarijo, so pri nizozemskem Tulipu, ki naj bi že jeseni spravili na trg prve usnjene prenosnike.

Podatkov o ceni še nimamo, lahko pa ugibamo, da bo prvenstvena naloga teh strojev predvsem ekshibicionizem in pritegovanje pozornosti nasprotnega spola, čemur primerne bodo verjetno tudi cene.

12 komentarjev

Orac^3

Slo-Tech - Zgodovinsko gledano je Orac3 računalnik iz britanske znanstveno-fantastične nanizanke Blakes 7 iz zgodnjih osemdesetih let. V kontekstu današnjega časa pa je to ime ohišja, ki ga je navdihnila ta nanizanka. Ohišje tako vsebuje vse kar bi človek pričakoval od takšne modifikacije in še kaj več. Največ pa seveda povedo slike in članek, ki natančno opisuje postopek izdelave.

22 komentarjev

Ohišje iz naravnih materialov

Bit Technologies - V svetu modifikacij največ veljajo modifikacije, ki so zasnovane in izvedene v domači delavnici. V take modifikacije je vloženega veliko truda in živcev, saj se človek neredko sreča s težavami in problemi, katere je treba rešiti na pameten način.

Tole ohišje je prav iz teh voda. Narejeno je iz lesa, z dodatkom pleksi stekla. Ohišje si je avtor zamislil sam, ter ga tudi izvedel z maksimalno natančnostjo. Članek, ki ga lahko preberete na Bit-Tech, govori o nastanku tega, postopku izdelave, barvanju določenih delov ohišja, ter reševanju nastalega problema pri izdelavi.

Avtor članka je za izdelavo porabil 5 mesecev (od začetka, ko je prišla ideja, pa do konca, ko je nastal končni...

17 komentarjev

Skaal-tel's All in Oneder Helmet

MODTHEBOX - Modifikacij v pravem pomenu besede dandanes že primankuje. Predvsem zaradi že izrabljenih idej in vse "modifikacijske krame", ki se je da danes kupiti v vsaki malo bolje založeni računalniški trgovini. Če vam primankuje idej in če ste se kdaj vprašali, kaj narediti s staro vojaško čelado, multimetrom, napajalnikom, "kretnico" (switch) ter še nekaj malenkostmi, potem si poglejte tale članek, v katerem je avtor vse prej naštete stvari vgradil v vojaško čelado iz druge svetovne vojne. Ideja je zelo zanimiva, in čeprav izvedba ni najbolj profesionalna, je vsekakor vredna ogleda!

2 komentarja

Borg ohišje

Slashdot - Če ste mislili, da ste z zadnjo vgrajeno neonko dosegli vrhunec modifikacij na ohišjih, si oglejte ohišje, ki ga je sestavil Xor’Arch iz CaseJunkies. Celoten postopek iskanja informacij in izdelave je avtorju vzel približno 9 mesecev, a rezultat je več kot vreden. Pa naj danes raje slike govorijo ...





Več slik in avtorjeve komentarje projekta pa najdete tu.

17 komentarjev

Nov članek - Izdelava lesenih ohišij

Slo-Tech - Zadnje čase je veliko govora o modifikaciji računalniških ohišij, zatorej tudi ta panoga računalništva postaja vedno bolj priljubljena, avtorji modificiranih ohišij pa si vse pogosteje za cilj svoje "modifikacije" raje izberejo kar izdelavo celotnega ohišja.

In, kot ste morda že opazili, se od danes naprej na Slo-Techu nahaja članek, v katerem se je Eddy razpisal o izdelavi ohišja, izdelanega iz lesa. V svojem članku vam bo razložil vpliv oddajanja toplote...

25 komentarjev

Ponovno lep modifičarski projekt za inspiracijo

Bit Technologies - Na bit-tech ponovno dokazujejo, da se pri njih rojevajo eni najboljših, najlepših sapo jemajočih projektov. Tokrat se je njihov novi član lotil projekta, ki ga opisuje kot "intektualno snobovski, kompliciran in izjemno brilijanten računalnik, ki ga je ročno naredil ekscentrični znanstvenik". Po takšnem opisu mi ne preostane drugega, kot da pokažem eno sliko, ter povezavo do članka.

8 komentarjev

Ko modifikacije preidejo na višji nivo

Bit Technologies - Majhne modifikacije so kar pogoste med nami, računalniškimi zanesenjaki, a redko kdo se spravi v kak večji projekt. Tudi na našem NESTu sem bil nekoliko razočaran, da ni bilo kakšnih večjih podvigov. Najdejo pa se redki ljudje z idejo, znanjem, voljo in nenazadnje tudi sredstvi za kakšne osupljive projekte. Za tegale me je kar malo strah reči, da je modifikacija ohišja, saj bi prej spadal v kategorijo moderne umetnosti. Slike končnega izdelka lahko pregledate tukaj, celoten projekt pa na tem naslovu.

12 komentarjev

Modifikacije ohišja z malo orodja

Overclockers Australia - Skoraj vsak Slo-techer je že načrtoval modifikacijo svojega ohišja, predvsem kakšne dodatne luknje za dodatni pretok zraka. Nekaj od teh načrtov je tudi uspelo doseči konec in nastale so lepe umetnije. Dosti načrtov pa je šlo rakom žvižgat, ker v domači delavnici ni bilo dovolj orodja. Tega problema so se lotili avstralski overclockerji. Z vrtalnikom, svedri, brusom in z nekaj dodatnega povsem običajnega orodja so naredili izjemno lepo luknjo za pritrditev ventilatorja. Kako so to naredili pa si poglejte sami.

0 komentarjev