»

Microsoft bo močno otežil izdajanje gonilnikov za starejše verzije Windows

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo 1. julija prihodnje leto onemogočil navzkrižno podpisovanje gonilnikov (cross-sign drivers), s čimer bo de facto onemogočil izdajanje novih gonilnikov za vse operacijske sisteme pred Windows 10. Edina možnost bo namreč ostala preverjanje gonilnikov za starejše sisteme s testom HLK/WHQL, ki pa ni primeren za vse naprave.

Trenutno obstajajo trije načini podpisovanja gonilnikov, medtem ko nepodpisani gonilniki iz varnostnih razlogov ne delujejo. Cross signing pomeni, da razvijalec gonilnikov za Windows 8.1 in starejše podpiše z lastnim certifikatom (Code Signing Certificate), potem pa še s certifikatom centralni overitelj (Certification Authority). Če slednjemu Microsoft zaupa, je s tem provenienca gonilnika potrjena. To možnost bo Microsoft ukinil. Ostalo bo podpisovanje prek Partner Center Developer Dashboarda (Attestation Signing), kjer gonilnik podpiše Microsoft. Ta identiteto razvijalca potrdi prek računa v Developer Dashboardu. Možnost deluje le za...

60 komentarjev

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije...

45 komentarjev

Intel odpoklical i915P/G in i925X

X-Bit Labs -

Dve novici nižje smo poročali o AMD-jevih problemih, sedaj pa je na vrsti Intel. Njegov predstavnik je v Münchnu v petek potrdil, da ima podjetje težave z zadnjim krmilnikom I/O, imenovanim ICH6, zadolženim za upravljanje s PCI Express, USB, Serial ATA in drugimi priključki, in lahko povzroči nestabilnost ali zmrznjenje sitema. Problematična čipovja so i915P/G in i925X.

Po Intelovih besedah napaka ni povezana s samim postopkom proizvodnje. Posledice napake so različne, od neuspešnega zagona prek zmrznjenja sistema do drugega nenormalnega vedenja. Intel ni razkril, katera serija ICH6 je prizadeta; spomnimo se, trenutno so v uporabi ICH6, ICH6R, ICH6RW in ICH6W. Pri Intelu še pravijo, da plošče s pokvarjenim krmilnikom niso prišle v prodajo, bodo pa seveda zamenjali vsako pokvarjeno ploščo, če je jo kdo vendarle uspel kje kupiti. Več o tem.

12 komentarjev

Intel pozabil na Windows 98 in ME

Neowin -

Čeprav je Microsoft življenjski krog Windows 98 in Millennium Edition uradno že sklenil, ju mnogi uporabniki in tudi podjetja še vedno uporabljajo. Sicer navadno tečeta na starejših sistemih, kjer se novega sistema bodisi ne splača nameščati bodisi smo na starega navajeni in nam dobro služi, a kljub temu izdelovalci strojne opreme za novo opremo po večini še vedno izdelajo gonilnike tudi zanju. Intel se je odločil temu storiti konec.

Kot poročajo na Neowinu, za novi čipovji i915 in i925 Intel ne bo izdal gonilnikov za Windows 98/ME, s čimer bo uporabnike poskušal prisiliti v uporabo novejših sistemov, tj. Windows 2000 ali XP. To seveda še ne pomeni, da starejši Windows na njih ne bodo delovali, saj vsebujejo nativno podporo za novi čipovji, vendar bodo tekli opazno počasneje, pravijo pri Intelu. S tem dejanjem pušča Intel majhno tržno nišo, ki bi jo lahko VIA in SiS izkoristila, čeprav je res, da sistemi Windows 9x res sodijo na smetišče zgodovine. Več o tem.

8 komentarjev

Bo Googlu zmanjkalo prostora?

Neowin - Članek na Neowin.net predstavlja zanimivo omejitev največjega spletnega iskalnika - Googla, ki naj bi v svojo bazo zaradi njene strukture lahko sprejel le 4.294.967.296 strani. Število strani se vztrajno povečuje, zato se pojavljajo črnoglede napovedi, da se bo internet naprej širil mimo Googla ...

Pa kaj še!? Najverjetneje bodo omejitev odpravili še preden bo številka dosegla 4 milijarde.

16 komentarjev