»

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev

Izšel Scribus 1.2

Kiberpipa - Scribus je profesionalni prostokodni program za namizno založništvo. Med njegovimi najbolj zanimivimi sposobnostmi je upravljanje prikaza barv (color managment), popolna podpora za tiskarski standard PDF/X3, risanje SVG gradnikov, hitrost, prenosljivost (deluje tudi v okolju Cygwin v Windows-ih in v okolju Fink na Applih) in seveda prostost.

Po enem letu garanja smo končno dočakali najnovejšo različico prostokodnega programa za namizno založništvo: Scribus 1.2. Hkrati z razvojem programa so intenzivno pisali tudi dokumentacijo, ki jo sedaj najdete na ločenem spletnem naslovu.

Ravno sedaj pa smo dočakali tudi prvo komercialno uporabo Scribusa -...

14 komentarjev

DTP v slovenščini

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, da se je na malih računalnikih razvijalo grafične zmogljivosti, je bilo že od osemdesetih dalje namizno založništvo (DTP - DeskTop Publishing). Od letos je to mogoče početi tudi v Linuxu, z (skorajda) profesionalnim orodjem, Scribusom. Med njegovimi odlikami je perfektna podpora za izvoz v format PDF, uporaba upravljanja z barvami, možnost skriptiranja s pythonom ...

No, od tega tedna naprej je njegova lastnost tudi ta, da govori slovensko, kar je še posebej pomembno, ker je to prvi profesionalni program za namizno založništvo v slovenščini. Scribus bo sicer...

5 komentarjev

Nvu in Scribus na preizkušnji

PC Linux Online - Kljub množici prostih programov še vedno obstajajo opravila, za katera ni na razpolago odprtokodnih orodij, ki bi se enakomerno kosala z alternativo. Mednje prav gotovo sodita oblikovanje spletnih strani in namizno založništvo, a na srečo se stvari premikajo na bolje. Zelo vroča programa ta hip sta namreč oblikovalec spletnih strani Nvu in namizni založnik Scribus, ki postajata čedalje bolj zrela za resno uporabo. Prvega so si ogledali na Mad Penguin, drugega pa na OSNews.com.

2 komentarja

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Nova Mozilla

Mozilla.org - Da, izdelovalci Mozille so vedno bolj pridni. Nedavno so izdali stabilno različico 1.2, ki pa je žal imela zelo resnega hrošča, zato so jo potegnili nazaj in sedaj izdali inačico 1.2.1. Priporočajo nadgradnjo iz vseh prejšnjih različic, saj naj bi bila 1.2.1 najboljša in najstabilnejša doslej.

Privrženci Billa si jo snamite na tem naslovu, fani Linusa pa tukaj. Hkrati je na voljo še regionalni paket za Slovenijo, ki ga lahko namestite na vse platforme.

Mozillini bugi so popravljenji. Za vse napake lahko sedaj krivite izdelovalce strani. [:D]

3 komentarji

Brez besed

ntsecurity.nu - Menite, da ima katerakoli od večjih distribucij Linux-a namenoma vgrajena 'zadnja vrata'? Klik!

Ehh. No, kdo pa sem, da bi govoril o resničnosti mnenj (in ne dejstev - gre za anketo) nt 'adminov', ampak je vprašanje je lahko že v osnovi zgrešeno: če misliš, da 99.999 % ('Microsoftove devetke' ) distribucij 'varnih' ter ima preostala stotinka odstotka vgrajena vrata, potem moraš odgovoriti, hmm - da. Ljudi pa naj sodijo sami pri sebi.

0 komentarjev