»

Google pozna vse naše nakupe - in jih nikoli ne pozabi

Slo-Tech - Da Googlovi roboti preberejo vsa naša elektronska sporočila, ni nobena skrivnost. Na tak način se odstranjuje spam, hkrati pa Googlov Assistant izve dovolj o nas, da nam lahko pomaga: rezervira restavracije, naročuje gume, vpisuje lete v koledar itd. Manj prijetno pa je dejstvo, da vseh teh podatkov nikakor ne moremo pobrisati, četudi v celoti izpraznimo elektronski predal. Google ne pozablja.

Kdor si želi pogledati, kaj vse si je Google zapomnil o dosedanjih nakupih, lahko odsurfa na spletno stran Purchases. Tam niso le nakupi, ki smo jih opravili prek Googlove storitve, temveč vsi običajni nakupi, za katere smo račun, dobavnico, potrdilo ali karkoli podobnega prejeli v Gmail. Google beleži vse. Zato se na primer v koledarju avtomatično znajdejo leti, za katere smo vozovnice prejeli v...

21 komentarjev

Google krajša URL-je

Google - Spletni servisi, ki iz dolgih in zamudnih naslovov spletnih strani napravijo kratke povezave (bolj znan je npr. tinyurl), so v zadnjem času postali izredno popularni. Ocenjujejo, da je tovrstnih strani na spletu že več kot sto, pridružuje pa se jim še veliki Google. Registrirali so domeno goo.gl, ki počne točno to. Za razliko od obstoječih strani, ki jih lahko uporabniki prosto obiščejo in uporabijo za krčenje naslovov, je Googlova nekoliko izbirčnejša. Njena uporaba je namreč vdelana v Googlovo orodno vrstico za brskalnike in Feedburner RSS, ki ju lahko sedaj uporabimo v ta namen. V uradni predstavitvi na blogu pravijo, da morda v prihodnosti storitev razširijo tudi na samostojno uporabo.

22 komentarjev

PayPal se otepa zastarelih brskalnikov

PayPal Blog - Denarne transakcije, ki jih ponuja PayPal, naj bi bile varne in zanesljive, a glede na to, da gre za upravljanje z denarjem, poskuša veliko spletnih kriminalcev neprevidnim uporabnikom ukrasti paypal identiteto (t.i.: phishing) in s tem seveda denar.



Storitev bo od zdaj uporabnike najprej opozorila, da uporabljajo neprimeren brskalnik, nato pa jim bo lahko tudi preprečila uporabo. Skoraj neverjetno je, da ima PayPal nezanemarljiv delež strank, ki uporabljajo zastarele in ranljive brskalnike, kot sta denimo Internet Explorer 4 ali celo različica 3. "Po našem mnenju je dopuščanje uporabe neprimernih internetnih brskalnikov...

16 komentarjev

Google ponovno napada.

Slo-Tech - Očitno je da ne mine dan brez dogajanja v Googleplexu. Po, recimo temu, uspešni splavitvi Google namiznega iskanja so se spravili nad knjižnice. Kar nekaj strani namreč poroča, da Google namerava v sklopu svojega iskalnika ponuditi vsebino petih ameriških knjižnic (Harvard, Stanford, Univerza v Michiganu, Univerza v Oxfordu in Javna knjižnica mesta New York (New York Public Library)) v digitalni obliki.

Uporabnik bo nad zadetki svojega iskanja dobil seznam knjižnih del, ki se tičejo te tematike. S klikom na delo bo dobil možnost prebiranja vseh javno objavljenih del oz. kratek povzetek vsakega avtorskega (torej s copyright-om zaščitenega) dela. Celoten projekt digitalizacije zna biti kar zalogaj za Google, saj samo univerza v Michiganu vsebuje 7 milionov del (Google ocenjuje da bo digitalizacija UM trajala šest let).

Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor MSN in Yahoo - v vsakem primeru je pa očitno, da so ostali iskalniki več ali manj tisti, ki Googlu sledijo.

Pa vi? Ste že kdaj...

17 komentarjev

Gmail ranljiv

Slashdot - Izraelska novičarska stran Nana poroča, da je domači heker Nir Goldshlagger odkril resno varnostno luknjo v priljubljenem Googlovem poštnem sistemu Gmail. Natančne podrobnosti o napaki sicer še niso znane, morebitni škodljivci pa naj bi imeli možnost kraje datoteke s piškotom. Ta bi jim ob poznavanju uporabniškega imena omogočala dostop do celotnega poštnega predala originalnega lastnika. Strokovnjaki za Gmail že odpravljajo napako, omeniti pa velja, da je sistem še vedno v fazi beta in temelji na sistemu povabil. Zgodbo prodaja tudi The Register.

Če popravek ponudite sami, dobite eno brezplačno povabilo za Gmail ;)

1 komentar

Ponudniki dostopa do interneta lahko berejo pošto svojih uporabnikov

Wired News - Seveda samo v ZDA.
Kot poroča Wired je namreč Prizivno sodišče prvega okrožja razsodilo, da ponudniki elektronske pošte ne kršijo zakona, če berejo e-pošto svojih uporabnikov brez njihovega soglasja. Seveda pa pošte ne smejo prestreči med prenosom (tim. snifanje), saj je to prepovedano z Electronic Communication Privacy Act, pač pa jo lahko preberejo "šele" ko se shrani v elektronskem predalu.

Najbolj smešno (ali žalostno, kakor vzamete) pri vsej stvari pa je to, da je dostopanje do elektronskega predala celo enostavneje kot prestrezanje med prenosom.

Je odveč poudariti, da imajo Hotmail, Yahoo, GMail in ostali večji ponudniki elektronske pošte svoje strežnike večinoma v ZDA...?

28 komentarjev

Omejevanje GMaila?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi Hotmail blokiral (zavračal) elektronsko pošto, ki prihaja iz GMaila, prav tako pa tudi vabila za vključitev v GMail, Yahoo pa naj bi GMailova sporočila uvrščal med spam. Enake težave naj bi imel z nekaterimi večjimi ponudniki dostopa do interneta tudi Orkut, ki je ravno tako povezan z Googlom.
Glede na številne kritike GMaila bi se komu celo utegnilo zdeti, da ponudniki brezplačnih elektronskih naslovov skrbijo za zasebnost uporabnikov interneta, vendar pa so v ozadju bolj verjetno poskusi (nepoštenega) omejevanja konkurence. Yahoo je namreč pred kratkim ravno zaradi GMaila povečal velikost svojih poštnih predalov iz 6 Mb na 100 Mb, Microsoftovemu Hotmailu pa so se ob najavi GMaila ravno tako pošteno zatresle hlače.

47 komentarjev

Ameriške tajne službe si želijo nadzorovati lastne državljane

Wired News - Te dni v ZDA potekajo debate okrog predloga zakona Intelligence Authorization Act of 2005, predvideva, da bi vojaški obveščevalci lahko tajno delovali tudi na ozemlju ZDA. Zaenkrat to lahko počnejo samo preiskovalci kaznivih dejanj ter agenti CIE, vendar pa slednji ne smejo delovati na ozemlju ZDA.

Kritiki svarijo pred tem, da bodo, če bo zakon sprejet, vojaške tajne službe lahko začele vohuniti za lastnimi državljani, čeprav 1978 sprejeti Foreign Intelligence Surveillance Act in UKUSA sporazum (glej stran 59) ameriškim tajnim službam že omogoča prestrezanje komunkacij tudi v ZDA.
Wired news tudi opozarja na dogodek iz septembra 2002, ko je letalsko podjetje JetBlue podjetju Torch Concepts, ki sodeluje z ameriškim obrambnim ministrstvom izročilo bazo osebnih podatkov 5 milijonov letalskih potnikov za testiranje profiliranja.

7 komentarjev

GMail-ovi spam filtri na preizkušnji

Slashdot - Google, ki je 1. aprila svet presenetil z novico o 1 GB velikem elektronskem poštnem predalu s svojim Gmail-om, je sedaj na neuradni preizkušnji, kako oblada velikansko količino elektronske nesnage. Tako Aaron Pratt prosi, da njegov elektronski naslov prattboy@gmail.com posreduje kar se da veliko ljudi na kar največ spam list, različnih naročnin ipd., saj meri čas, ki je potreben, da 1 GB elektronski predal prejme eno sporočilo preveč in učinkovitost filtrov. Zaenkrat je prišel do 30 odstotne zasedenosti elektronskega predala s povprečno 50% uspešnim filtriranjem. Vsekakor zanimiv test, saj bo pokazal kako dobro bo Google zaščitil svoje uporabnike pred nesnago, vendar pa morate ohraniti v mislih dejstvo, da Gmail še sploh ni uradno dostopen za testiranja.

4 komentarji

Googol toži Google

The inquirer - Na TheInquirer podajajo zanimivo zgodbo, da naj bi dedinja iznajditelja besede googol tožila Google zaradi uporabe zelo podobnega imena, za katero jim je bil prav googol navdih. Profesor Edward Kasner si je besedo googol, ki označuje število 10100, izmislil na podlagi predloga svojega devetletnega nečaka, Miltona Sirotte, in jo leta 1940 uporabil v knjigi Matematika in domišljija (Mathematics and the Imagination). Umrl je leta 1955.

Njegova pranečakinja Peri Fleisher, ki je bila, ko je Kasner umrl, stara le štiri leta, sedaj razmišlja o tožbi. Zakaj? Uradno, ker je Google svoje ime zelo razširil in je postalo svetovno znano, Kasnerja in njegovega googola pa nikoli ne omenja. Fleisherjevi, ki od Googla še ni dobila nobenega odgovora na svoja e-sporočila, se to ne zdi etično. Več o tem.

Neuradno pa seveda toži, da bi dobila skromen kupček denarja, strani o Googlovi zgodovini pa v svoji vnemi dedinja ni opazila. Škoda.

21 komentarjev

Google preizkuša slikovne oglase

PC World - Iskalnik Google je znan po svojem minimalističnem in do uporabnika prijaznemu izgledu. Kljub temu pa jim je uspelo v njihovo stran vključiti oglase, ki na eni strani niso nadležni za uporabnika na drugi strani pa s pomočjo usmerjenega oglaševanja, oglaševalci dosegajo veliko boljše rezultate.

Vendar je očitno vseeno pritisk na Google z željami po klasičnih pasicah, kjer vam s pomočjo animacije poskušajo prodati vijolčno opico, prevelik. Tako PCWorld poroča, da je Google omogočil obstoječim oglaševalcem, da poleg besedilnih oglasov vnašajo tudi slikovne. S to potezo upajo, da bodo uspeli iztrgati delež oglaševalskega kolača DoubleClicku ter Overture.

Za nas, uporabnike, pa je zanimivo kako nameravajo preprečiti zavajanje uporabnika. Vsak oglas bo imel na dnu slike poseben pas na katerem bo napisan spletni naslov kamor kaže povezava na sliki.

Sedaj, ko bom Bonzija gledal tudi na Googlu, bo moja spletna izkušnja nedvomno veliko boljša...

3 komentarji

Google toolbar in Gmail

Slo-Tech - Google toolbar je programski dodatek k spletnemu brskalniku, omogoča pa beleženje uporabnikovih spletnih aktivnosti (le-te se nato posredujejo Googlu). GMail pa je nova storitev Googla, ki so jo napovedali 1. aprila. Gre za to, da namerava Google ponuditi brezplačne elektronske naslove, vsak uporabnik pa naj bi imel na voljo 1 Gb prostora. Google napoveduje tudi kvalitetne antispam filtre ter možnost iskanja po arhivu sporočil, sporočila pa bomo lahko razvrščali tudi v različne kategorije (posamezno sporočilo tudi v več kategorij). S tem bo tudi odpadla potreba po brisanju sporočil, saj bodo uporabniki lahko shranjevali praktično vsa sporočila, ki jih dobivajo. GMail bo, če mu bo uspel veliki met, zelo verjetno resno konkuiral Microsoftovemu Hotmailu.
Sliši se lepo, vendar pa nekateri že opozarjajo na temnejše plati zgodbe, predvsem na problem zasebnosti. Če se načrti uresničijo bo Google nekoč v prihodnosti imel arhiv praktično vseh elektronskih sporočil na svetu. Glede na to, da...

7 komentarjev

Bo Googlov GMail kršil zakone o zasebnosti?

The Register - Ko so Googlovi predstavniki pred tednom dni najavil GMail, njihovo lastno poštno storitev, katere največja prednost je prostor, ki bo na voljo uporabnikom (en gigabajt), si verjetno nihče med njimi ni predstavljal, kakšen val tako pozitivnih kot negativnih kritik bodo sprožili. Medtem ko se nekateri čudijo nad gromozanskim prostorom, ki jim bo na voljo, pa mnogi drugi pravijo, da bo Googlovo skeniranje elektronske pošte ter prilaganje oglasov glede na nje vsebino, vmešavanje v zasebnost in kršenje zakonov o varstvu podatkov v več državah - na primer v Nemčiji, kjer so se prve za to pristojne agencije že odzvale z opozarjanjem na nelegalnost takšnega početja. Zasebnost ali veliko elektronske pošte? Klik!

2 komentarja

Google bo ponudil Gmail

MSNBC - Če se vaš elektronski poštni predal v množici elektronskih sporočil vse prehitro napolni do svoje, po navadi precej nizke, meje, vam bo najnovejša ponudba, ki prihaja od avtorjev najboljšega iskalnika na internetu, Googla, vsekakor precej vabljiva. Slednji bodo namreč javnosti ponudili Gmail, ki bo ponujal poštne naslove za kogar koli. Pa porečete na to: "Ja in, tudi Microsoft, Yahoo in še mnogi drugi imajo to!"

Stvar, po kateri si boste Gmail zapomnili, bo namreč njegova velikost - tako naj bi vsak uporabnik imel kapaciteto poštnega predala kar 1 GB (da, Gigabajt!) in možnost iskanja po vseh sporočilih, ki ste jih prejeli - iščite in ne sortirajte. Seveda bo tu še zaščita proti nezaželjeni pošti in ostale stvari, ki jih dandanes pričakujemo od spodobnega ponudnika elektronskih poštnih storitev. Zaenkrat Gmail še ni na voljo javnosti, saj ga še preizkušajo, kdaj pa bo dostopen vsem, je predvsem odvisno od preizkusa. Klik!

13 komentarjev

Google Toolbar

Google - Iščete slikice Britney Spears, informacije o kvantnih procesorjih, sestavine koktejla Tequila Sunrise? Prepričan sem, da vam na misel najprej pade Google. Fantje (morda tudi kako dekle? -- alien-w) pri Googlu pa se dobro zavedajo, da se da še bolje poskrbeti za vaše probleme, zato so spravili skupaj "Google Toolbar". Ta orodna vrstica močno pripomore k hitrejšemu iskanju po tem spletnem brskalniku. Z nekaj kliki si namreč lahko uredite, da vas bo ta vrstica vedno pričakala na vrhu vašega brskalnika (žal zaenkrat samo IE), kar vam prihrani precej časa in truda ob iskanju.
Najnovejšo različico si povlecite od tukaj.

9 komentarjev